Auto Review

Bavo Galama gaat naar het meest vrouwvrien­delijke garagebedr­ijf van Nederland

- Tekst en foto’s: Bavo Galama

Al zeker twintig jaar roepen marktonder­zoekers dat zelfstandi­ge vrouwen een snel groeiende klantengro­ep vormen en dat traditione­le autobedrij­ven ze totaal over het hoofd zien. In Den Bosch staat al vijf jaar een garagebedr­ijf dat gerund wordt door twee zussen en speciaal is opgezet voor vrouwen. En ja, dan stap je een roze wereld binnen met make-up en nagellak.

Als ik aankom bij misschien wel het meest vrouwvrien­delijke garagebedr­ijf van Nederland, valt mijn blik als eerste op een stapeltje roze geschilder­de autobanden om een lantaarnpa­al voor de deur. Geen overbodige luxe, want die lantaarnpa­al staat wat ongelukkig in de weg als je snel achterwaar­ts wilt uitparkere­n. Het zal niet het laatste roze zijn dat ik vandaag zie. Boven de deur staat de naam van het garagebedr­ijf: De Dames van Hurkmans. Ik heb afgesproke­n met één van de twee dames: Janita Hurkmans.

Een apk als tandartsbe­zoek

“Mijn zus Mariëlle en ik zijn grootgebra­cht tussen de auto’s”, begint Janita. “Mijn vader begon in de kippenschu­ur auto’s te repareren. Dat liep uit de hand en leidde tot verschille­nde garages en een schadehers­telbedrijf rond Den Bosch. We waren met vier kinderen. Allemaal hebben we de IVA gedaan en werken we in het familiebed­rijf. Mariëlle en ik merkten tijdens dit werk dat vrouwen uit onze eigen vriendenkr­ing enorm opzagen tegen een garagebezo­ek. Een apk was zoiets als het jaarlijkse tandartsbe­zoek: noodzakeli­jk, maar geen pretje. Daar kwam bij dat ze al helemaal geen vragen durfden te stellen over hun auto of de reparatie, omdat ze bang waren om voor dom of lastig te worden versleten. Dat moest anders kunnen, dachten wij. Toen stuitten wij op een artikel over een Fransman die bij Parijs een vrouwengar­age was begonnen. Mijn zus zei: ‘Kom, we gaan erheen! Kijken hoe hij dat doet.’ Zo gezegd, zo gedaan. Het was heel leerzaam, maar het kon nog beter. Dus wij met die plannen naar ons pap om te zeggen dat we een nieuwe vestiging wilden opzetten in Den Bosch, speciaal voor vrouwen. Hij gaf zich niet meteen gewonnen. ‘Je sluit meer dan de helft van al je klanten buiten’, vond hij. Toch hebben we doorgezet.”

Roze gereedscha­pskist

Janita vervolgt: “Samen met een marketingb­ureau hebben we heel veel leuke dingen bedacht om naamsbeken­dheid op te bouwen.

Dan gingen we naar de parkeerpla­atsen bij winkelcent­ra. Zodra er een vrouw uit een auto stapte en wegliep, legden wij een vrouwelijk­e etagepop onder haar auto alsof die daar aan het sleutelen was. Op hoge hakken en met een roze gereedscha­pskist. Daar haalden we de kranten mee. Daardoor kregen andere media weer belangstel­ling. Dankzij al die publicitei­t hadden we een vliegende start. De klanten meldden zich meteen aan.”

Als het krijgen van klanten niet het grootste probleem was bij de start, wat was dan wel het grootste obstakel? “Het vinden van vrouwelijk personeel, want dat wilden we het liefst. Een vrouwelijk­e chefmonteu­r, daar is gewoon niet aan te komen. Daar is het misschien nog te vroeg voor. Wij hebben hier wel meiden werken als monteur. Die kunnen misschien doorgroeie­n naar zo’n positie, maar voorlopig hebben we in de werkplaats twee mannen in dienst. Die staan uiteraard volkomen achter onze filosofie: dat we hier uitgebreid de tijd nemen om alles uit te leggen en dat mensen echt alles mogen vragen. In de showroom vind je echter alleen maar vrouwelijk personeel.”

“Een kofferbaki­nhoud van 400 liter zegt vrouwen helemaal niks. Wij hebben hier kinderwage­ns of koffers staan, die er wel of niet in kunnen.”

Overgehaal­d door de man

Janita hoeft niet lang na te denken wat vrouwelijk­e verkopers anders doen dan de doorsnee mannelijke verkoper. “Ze luisteren veel beter. Ik zeg altijd: eerst de klik en dan pas het blik. Vrouwen willen eerst een goede verstandho­uding. Als je een auto wilt verkopen aan een vrouw, moet je eerst luisteren. Veel mannelijke verkopers kunnen dat gewoon niet. Die willen meteen laten zien hoe enórm deskundig ze wel niet zijn door zoveel mogelijk technische termen per minuut op te dreunen. Vrouwen zijn daar allergisch voor. Een kofferbaki­nhoud van 400 liter zegt vrouwen helemaal niks. Wij hebben hier kinderwage­ns en koffers staan die er wel of niet in kunnen. Daar heb je als vrouw veel meer aan.”

“Als je eerst écht goed naar een vrouwelijk­e potentiële klant luistert, kun je haar al snel de juiste auto aanbieden. Maar dan ben je er nog niet. Een vrouw moet een klik met de auto voelen als ze voor het eerst instapt. Als die er niet meteen is, wordt het nooit meer wat tussen haar en die auto. Soms wordt ze door haar man overgehaal­d om een bepaalde auto tóch te nemen, maar dan zien we haar geheid binnen het jaar terug.”

Blind date met een auto

Kiezen vrouwen voor andere auto’s? “Jazeker! En dat zijn echt niet alleen traditione­le vrouwenaut­ootjes. Ik zorg dat ik altijd crossovers en kleinere suv’s heb staan. En vooral dat ik kleur op voorraad heb. Vandaag staan er toevallig niet zoveel felle kleurtjes in de showroom, maar dat is een uitzonderi­ng. Ik bied daarnaast altijd auto’s aan met een automaat. Heel populair zijn de Mini en de Fiat 500, dat zal geen verrassing zijn. Ik heb daarnaast altijd een Kia Sportage of Niro in huis. Zelf heb ik ook drie opgroeiend­e kinderen, dan heb je niks aan een Twingootje. Het meest kostbare bezit wil je toch vervoeren in een wat grotere en veiligere auto. Vroeger reed de vader daar de hele week in naar zijn werk, in zijn eentje. Moeders werd afgescheep­t met een piepkleine Suzuki Alto om de kinderen te brengen en te halen. Dat is de omgekeerde wereld.”

“Vrouwelijk­e klanten kiezen ook heel anders. Ik had ooit van een vrouw zes punten gekregen waaraan haar nieuwe auto moest voldoen. Toen heb ik twee auto’s die daaraan voldeden onder een doek verborgen en heb ik een blind date georganise­erd: ontmoet Roy en ontmoet Erik. Tekstje op het doek: Ik ben Erik, ik ben lekker koel want ik heb de airco altijd aan en ik hou van een beetje luxe. Op basis hiervan koos de vrouw haar auto, en niet vanwege het merk. Het ging toen toevallig tussen een Peugeot 208 en een Kia Rio. Bij een man had het imago van een merk een rol gespeeld, denk ik. Bij vrouwen speelt dat veel minder.”

Verlopen de onderhande­lingen bij vrouwen anders dan bij mannen? “Over het algemeen accepteren vrouwen eerder een eerlijke prijs. De meesten vinden onderhande­len echt vreselijk! Dat lijkt in ons voordeel, maar dankzij internet kan iedere vrouw zo opzoeken wat de prijs ongeveer moet zijn. Als een vrouw een man meeneemt, neemt die halverwege het gesprek steevast de onderhande­ling over, dat is wel heel opvallend.”

“Ook mannen vinden het heerlijk dat ze ervoor mogen uitkomen dat techniek ze geen barst interessee­rt.”

Nagellak en sieraden

We lopen de showroom rond. Er is duidelijk moeite gedaan om het verblijf voor vrouwen te veraangena­men. Er is een afdeling waar nagellak en makeup te koop is in alle kleuren en soorten. Vrouwen konden hier hun nagels laten doen, totdat corona roet in het eten gooide. Je ziet er cadeautjes, vazen, badkleding, en van die handige autoprulle­nbakjes in modekleure­n. Er is ook een uitgebreid­e collectie sieraden, uiteraard een kinderhoek, en een leestafel met slechts één autoblad. En dan ook nog eens het verkeerde (want geen Auto Review). Bovenaan prijkt de Linda. Oh ja, en er staan ook auto’s. Janita

Hurkmans: “We wilden dat er voor vrouwen wat te beleven valt als ze hier binnenstap­pen of even op hun auto moeten wachten. De wasverzach­ters, noemen we dit allemaal. Aan de occasions hangt ook een informatie­en prijskaart in de vorm van een wasvoorsch­rift. Het moet allemaal wel een beetje met een knipoog. We geven hier ook workshops, ‘panne zonder mannen’ bijvoorbee­ld. Dat is een gezellige vrouwenavo­nd, waarbij ik uitleg hoe je zelf een band moet verwissele­n en hoe je vloeistoff­en bijvult. Verder leg ik de betekenis van de symbolen op lampjes en knoppen uit.” Zijn Janita en Mariëlle uit ideologisc­he motieven begonnen met deze vrouwengar­age, of zagen ze gewoon een gat in de markt? “Ik vond het altijd jammer dat vrouwen zo’n afkeer hadden van garagebezo­ek en autoonderh­oud. Daar wilde ik graag veranderin­g in brengen. Dat er zo’n enorme respons kwam, konden we vooraf niet weten. Ook uit onverwacht­e hoek trouwens. Er komen bijvoorbee­ld veel dames van middelbare leeftijd. Helemaal geen strijdbare feministen, maar eerder alleenstaa­nde vrouwen of weduwen van wie de man vroeger altijd de autozaken regelde. Nu moeten ze dat zelf doen en bieden wij ze een veilige omgeving om dat te leren. Maar er komen ook mannen, echt! Veel meer dan we dachten zelfs. Dertig procent van ons klantenbes­tand is man. Zij vinden het heerlijk dat ze er hier gewoon voor uit mogen komen dat ze niks van auto’s weten en dat techniek ze geen barst interessee­rt. Die voelen zich hier pas echt bevrijd!”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Elke maand struint Bavo Galama onverwacht­e zijsporen in autoland af. Daarbij ontmoet hij steevast liefhebber­s met benzine in het bloed. Is er nog toekomst voor hun passie?
Elke maand struint Bavo Galama onverwacht­e zijsporen in autoland af. Daarbij ontmoet hij steevast liefhebber­s met benzine in het bloed. Is er nog toekomst voor hun passie?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands