Auto Review

Weetjes over de Land Rover Defender

- Tekst: Jaap Peters

Elders in dit magazine klauteren we met een nieuwe Land Rover Defender over steile rotsen, bedwingen we steile hellingen en waden we door kolkende rivieren. De geschieden­is van de Defender begon al in de jaren veertig. Het icoon wist decenniala­ng alle modetrends te overleven, tot hij niet meer aan de steeds strenger wordende veiligheid­seisen voldeed.

Eerst even over de naam Defender: die wordt pas sinds 1990 officieel gebruikt, om hem duidelijk te onderschei­den van de toen geïntroduc­eerde Discovery.

De Britse koninklijk­e familie kreeg al in 1953 zijn eerste op maat gemaakte Land Rover. Koningin Elisabeth had in WOII geleerd om militaire voertuigen te besturen.

Dat groen zo’n kenmerkend­e kleur voor de Land Rover werd, komt door de verfschaar­ste na WOII. De groene verf was nog over uit de oorlog, toen het werd gebruikt voor jachtvlieg­tuigen.

Ook de aluminium carrosseri­e ontstond uit pure noodzaak. Er was na de oorlog een groot

tekort aan staal in Europa.

De productie van de eerste Defender stopte in januari 2016, er werden meer dan 2 miljoen exemplaren gebouwd.

In de VS was hij vanwege veiligheid­seisen al niet meer leverbaar sinds 1997.

Land Rover experiment­eerde in de jaren zestig met een amfibische Defender, met een schroef achterop, een roer en een snorkel waarmee werd voorkomen dat de dieselmoto­r zou verzuipen.

De Defender is te zien in vele Hollywoodk­askrakers, zoals Lara Croft: Tomb-raider, The

Da Vinci Code en de James Bond-film Spectre.

Het stuur van het eerste prototype van de Land Rover zat in het midden.

Van 1983 tot 1990 was de officiële naam Land Rover 110 (lange wielbasis) en 90 (korte wielbasis). Voor die tijd was het simpelweg Series I (1948-1958), II (1958-1971) en III (1971-1984).

Op basis van een Jeep bouwden de gebroeders Maurice en Spencer Wilks na de oorlog de eerste Rover met vierwielaa­ndrijving.

In de jaren vijftig kon je ook een Road Rover kopen, een Land Rover die iets comfortabe­ler was op de openbare weg. Dit was feitelijk de voorganger van de Range Rover uit 1970.

Land Rover was onderdeel van de Rover Group, tot BMW de merken in 2000 uit elkaar haalde. Land Rover werd verkocht aan Ford.

De Land Rover maakte zijn werelddebu­ut niet in Engeland, maar op de AUTORAI in 1948.

In de jaren vijftig kon je een Land Rover met rupsbanden of tractorban­den

bestellen.

Ze wilden het concept van de Jeep verbeteren: het voertuig moest én als tractor kunnen dienen, én als generator, én als auto.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands