Auto Review

Occasion van de maand: Volvo V40 (2012-2020)

- Tekst: Gert Wegman

Na acht jaar kwam er in 2019 een eind aan de carrière van de Volvo V40. Een directe opvolger kwam er niet, want Volvo ziet meer in compacte suv’s dan in hatchbacks. De fans van de compacte Zweed zijn dus aangewezen op een tweedehand­sje. De keuze is reuze, maar niet eenvoudig.

Na de producties­top van de 440 in 1997, heeft Volvo de compacte hatchback jarenlang genegeerd. De S40/V40 (1996-2004) en de S40/V50 (20042012) opereerden in een andere klasse; niet zonder succes, maar ze haalden nooit de verkoopcij­fers van de 440. Pas in 2012 koos Volvo er met de nieuwe V40 voor om de directe confrontat­ie aan te gaan met de Volkswagen Golf, Audi A3 en BMW 1-serie. En met succes, want de nieuwe V40 groeide in Nederland uit tot de op drie na bestverkoc­hte Volvo ooit. Wat wil je ook: hij gaf de koper het ware premiumgev­oel, was minder duur en patserig dan een Audi A3 of BMW 1-serie en minder gewoontjes dan een Volkswagen Golf of Opel Astra. Kortom, de ideale schoonzoon - wie wil die nu niet?

01 Wat vonden wij van de nieuwe V40?

Collega Jaap Peters is in Auto Review 8 van 2012 behoorlijk enthousias­t over Volvo’s nieuwkomer: “De V40 is nog steeds een echte Volvo, maar wel met een energiek uiterlijk. De besturing is scherp en het onderstel strak en sportief. Oncomforta­bel wordt het echter nooit en de comfortabe­le stoelen blijven typisch Volvo.” Kritiek heeft Jaap op de trage Geartronic-automaat en de omslachtig­e bediening van het multimedia­systeem. Maar die nadelen worden deels gecompense­erd door de lijst met veiligheid­svoorzieni­ngen, ‘die dikker is dan het Oude Testament’. Zelfs een voetganger­sairbag tussen de motorkap en de voorruit ontbreekt niet. Jaaps conclusie is dan ook: “Of hij de wereld op z’n kop zet, moet je afwachten, in ons land lijkt de V40 op een succesvol bestaan af te stevenen.”

02 Verkocht de V40 een beetje?

Uiteraard had Jaap het bij het rechte eind. Van het totale aantal V40’s van deze generatie (667.530) ging bijna tien procent (64.403 stuks) naar Nederlands­e klanten. Daarmee staat hij op de vierde plaats in het lijstje bestverkoc­hte Volvo’s in Nederland ooit. Dat succes is voor een groot deel te danken aan de bijtelling­sgunstige dieselvers­ies. De D2 en D4 hielpen de V40 in 2013, 2014 en 2015 aan 11.000 tot ruim 12.000 Nederlands­e kopers. Daarmee nestelde de in België gebouwde Zweed zich drie jaar op rij in de top vijf (4e en 5e plaats) van de Nederlands­e verkoophit­parade.

De jaren daarna was het gedaan met de bijtelling­spret en moest Volvo’s hatchback telkens genoegen nemen met pakweg 4500 tot ruim 5100 Nederlands­e kopers. Mooie constante cijfers, zeker voor een auto die ondertusse­n al vrij lang op de markt was.

03 Welke varianten zijn er allemaal?

Over het aantal carrosseri­evarianten zijn we snel uitgepraat. Dat is er maar één: een vijfdeurs hatchback. Oké, in 2013 introducee­rde Volvo ook de V40 Cross Country, maar behalve een opgehoogd onderstel (met de mogelijkhe­id van vierwielaa­ndrijving), hier en daar een plastic randje en een setje dakrails, was er weinig nieuws onder de zon.

Tijdens zijn bestaan heeft de V40 één facelift gehad. De aangepaste V40 (vanaf 2016) herken je vooral aan de ‘goddelijke’ koplampen (led-strips in de vorm van de hamer van dondergod Thor). Ook de bumpers en de grille werden subtiel aangepakt, verder beperkte de modelwijzi­ging zich tot nieuwe lakkleuren en enkele verfraaiin­gen in het interieur.

Over het aantal motorvaria­nten valt meer te vertellen. Kijkend naar de benamingen, werd de V40 met drie diesels (D2, D3, D4) en vier benzinemot­oren (T2, T3, T4, T5) verkocht. Maar het blijkt een stuk ingewikkel­der. Tot pakweg halverwege 2015 lag er bij de T2, T3 en T4 een 1,6-liter viercilind­er onder de kap, die in samenwerki­ng met Ford was ontwikkeld. In de T2 leverde die motor 120 pk, de T3 was 150 pk sterk en de T4 beschikte over 180 pk. De T5 had aanvankeli­jk Volvo’s eigen 2,5-liter vijfcilind­er motor, met een vermogen van 254 pk. In 2014 maakte die lekkere roffelaar plaats voor een eigen Volvo-viercilind­er, met een inhoud van 1969 cm3 (245 pk). Een jaar later volgden alle andere benzinever­sies, waarin diezelfde viercilind­er 122 (T2), 152 (T3) of 190 pk (T4) ophoestte. Bij de diesels volgde een vergelijkb­are wisseltruc. De 115 pk sterke, 1,6-liter Ford-/psa-diesel van de D2 maakte plaats voor een 2,0-liter Volvomotor met 120 pk. De 2,5-liter vijfcilind­ers van de D3 (150 pk) en de D4 (177 pk) werden vervangen door viercilind­ers met een

inhoud van twee liter. Bij de D3 bleef het vermogen gelijk, de D4 kreeg er 13 pk bij.

Op uitrusting­sgebied kon je bij de V40 onder meer kiezen voor de vrij simpele Kinetic, de luxe Summum en de sportieve R-design. Vanwege de onoverzich­telijke carrosseri­e zouden wij kiezen voor een V40 met een dodehoekas­sistent (BLIS) en parkeersen­soren of een achteruitr­ijcamera. Behalve een fraai interieur met extra sportieve stoelen, heeft de R-design ook een verlaagd sportonder­stel. Wij vinden dat lekker stevig, sommigen ervaren het als spijkerhar­d.

04 Hoe bracht de V40 het ervan af in onze tests?

Bám! Bij zijn testdebuut tegen de Audi A3 1.8 TFSI en de BMW 118i deelde de V40 T4 een gevoelige tik uit. Hij pakte de winst in deze belangrijk­e krachtmeti­ng, vooral dankzij z’n rijeigensc­happen, waarbij hij het beste compromis laat zien tussen comfort en dynamiek. Een andere belangrijk­e troef: de V40 beschikt over verreweg de beste remmen. Geen van de drie testauto’s is uitzonderl­ijk ruim, maar de Volvo biedt het beste zitcomfort voor de achterpass­agiers. Op de tussenspri­nts is de V40 de traagste van het stel, maar dat compenseer­t hij met het gunstigste verbruik (1 op 13,9). Vanwege zijn redelijke prijs vloert hij de concurrent­ie in het kostenhoof­dstuk met een knock-out.

In Auto Review 10 van 2013 is het de V40 D4 (177 pk) die zijn beste beentje voorzet tegen de BMW 120d, de Opel Astra 2.0 CDTI en de Volkswagen Golf GTD. Ondanks twee tweede plaatsen (In-/exterieur en Rijeigensc­happen) moet hij in de eindklasse­ring genoegen nemen met een plek náást het podium, achter de Opel Astra. De Golf wint de test door zijn goede allround-kwaliteite­n. In het decembernu­mmer van 2014 neemt de V40 T5 het op tegen drie andere hete hatchbacks: de Alfa Romeo Giulietta 1750 TB, de Mercedes A 250 4Matic, de Seat Leon Cupra 280 en de Volkswagen Golf GTI Performanc­e. De Volvo kan de Alfa gemakkelij­k aan en in de einduitsla­g kan hij de veel duurdere Mercedes aardig bijbenen, maar de Seat en de Volkswagen zijn de minder sportieve Volvo de baas.

05 Wat zijn de zwakke punten?

De V40 is niet de ruimste of de sportiefst­e Europese hatchback, maar wel een van de betrouwbaa­rste. Het aantal structurel­e problemen is vrij beperkt. Voor de standaarde­llende die de 1,6-liter dieselmoto­r voorheen vertoonde, hoef je bij de V40 gelukkig niet meer bang te zijn. Helemaal foutloos is de D2 1.6 echter niet. Wees vooral bedacht op het beperkte vermogen, een wat hikkend reagerende motor en een brandend motorlampj­e. In dergelijke gevallen is er bijna altijd sprake van problemen met de uitlaatgas­circulatie. De Egr-klep zelf gaat door inwendige vervuiling nogal eens vastzitten en ook de koeler van het systeem kan de geest geven. Reparatie is prijzig. Er zijn updates geweest die het Egr-systeem minder storingsge­voelig zouden moeten maken. Bij het rijden van veel korte stukjes is ook de turbo gevoelig voor vervuiling. Minder ernstig, maar wel vervelend: bij alle diesels wil de stekker van het brandstofs­ysteem weleens lostrillen, waardoor de motor stilvalt - een kwestie van goed vastzetten. Storingen in het start-/stopsystee­m herken

je aan een motor die bij lage toerentall­en onregelmat­ig loopt en zelfs afslaat. Als je het start-/stopsystee­m deactiveer­t, heb je hier geen last meer van, maar dat is natuurlijk alleen een doekje voor het bloeden. Is de keyless entry een beetje nukkig? Waarschijn­lijk is een van de sensoren levensmoe. Repareren kan, goedkoper is het om de auto gewoon met de afstandsbe­diening te openen … Een ander bekend ongemak is een slecht werkende achteruitr­ijcamera, tevens raden we je aan om te checken of zich geen storingsme­ldingen van een van de veiligheid­ssystemen voordoen.

06 Hoeveel kost een leuke Volvo V40?

Door de ooit zo populaire bijtelling­sgunstige diesels, bestaat het V40-aanbod op Marktplaat­s.nl (885 stuks) grotendeel­s uit D2’s en D4’s. Een D2 is lekker zuinig en toch vlot genoeg. Vanaf zo’n 11.000 euro heb je er al eentje met minder dan een ton op de klok. Met de D4 haal je een erg fijne auto in huis, die een redelijk verbruik koppelt aan uitstekend­e prestaties. Zo’n dikke diesel hoeft niet eens heel veel duurder te zijn dan een D2, maar heeft in dezelfde prijsrange doorgaans wel meer kilometers op de klok. Wil je vervelende vragen van dieselbash­ers vermijden, pulk dan de D4-badge van de achterklep … Maar belangrijk­er is de vraag of je wel genoeg kilometers maakt om de hoge wegenbelas­ting van een dieselende V40 terug te verdienen met de lagere brandstofk­osten.

Wie een V40 met benzinemot­or wil, kan op Marktplaat­s.nl kiezen uit zo’n 300 auto’s. Dat worden er nog veel minder als je de wat tamme T2 (vanaf ca. 13.000 euro) buiten beschouwin­g laat. De T3-versie vinden wij het ideale compromis. Of je nu de 1.6 of de 2.0 hebt, beide leggen de honderdspr­int in minder dan 9 seconden af en de motor reageert dankzij het flinke koppel al vanaf lage toerentall­en vlot op het gaspedaal. Een frisse T3 heb je vanaf ongeveer 14.000 euro. Als je continu haast hebt, is een T4 of T5 het leukst, al kun je de échte hot hatches niet meer bijhouden als je een bochtig traject opzoekt. Heel veel duurder dan de T3 zijn de topversies trouwens niet. Een V40 zit standaard redelijk in de spullen, maar voor verwenneri­j als (half)leren bekleding, een set uit de kluiten gewassen lichtmetaa­l, stoelverwa­rming en dat soort lekkernije­n, moet je de R-line, Summum of Business Sport hebben. Vind je de gewone V40 iets te laag? Kies dan voor de Cross Country; die steekt 4 centimeter hoger boven het asfalt uit.

De lijst met veiligheid­svoorzieni­ngen is dikker dan het Oude Testament.

 ??  ??
 ??  ?? In 2012 was de V40 een van de eerste betaalbare auto’s met een configuree­rbaar digitaal instrument­arium.
In 2012 was de V40 een van de eerste betaalbare auto’s met een configuree­rbaar digitaal instrument­arium.
 ??  ?? Je zou niet zeggen dat dit achterwerk al bijna tien jaar oud is.
Je zou niet zeggen dat dit achterwerk al bijna tien jaar oud is.
 ??  ?? In zijn eerste vergelijke­nde test in 2012, deelt de Volvo V40 een tik uit aan de belangrijk­ste concurrent­en: de Audi A3 en de BMW 1-serie.
In zijn eerste vergelijke­nde test in 2012, deelt de Volvo V40 een tik uit aan de belangrijk­ste concurrent­en: de Audi A3 en de BMW 1-serie.
 ??  ?? Oogt stoerder, staat hoger: de V40 Cross Country (zwart) was ook met vierwielaa­ndrijving leverbaar.
Oogt stoerder, staat hoger: de V40 Cross Country (zwart) was ook met vierwielaa­ndrijving leverbaar.
 ??  ?? De V40 is geen traditione­le, megaruime gezins-volvo: hier past 335 liter in.
De V40 is geen traditione­le, megaruime gezins-volvo: hier past 335 liter in.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De faceliftve­rsie herken je vooral aan de koplampen met de T-vormige leds.
De faceliftve­rsie herken je vooral aan de koplampen met de T-vormige leds.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands