Auto Review

Logo-logica: Maserati

In het vorige nummer van Auto Review beschreven we de 28 (!) logo’s van Opel. Bij Maserati is het overzichte­lijker: de Drietand (Il Tridente) is al bijna honderd jaar het symbool van het sportieve Italiaanse merk.

- Tekst: Jaap Peters

Pas in 1940 verhuisde Maserati naar Modena.

Er zijn maar weinig automerken met een logo dat zijn wortels heeft in de Oudheid. Dat van Maserati verwijst naar Neptunus, de Romeinse god van de zee. Neptunus wordt meestal afgebeeld met een baard en een drietand. Dankzij deze drietand, die hij gekregen had van de cyclopen (eenogige reuzen), kon hij zeeën, rivieren en meren beheersen. In Bologna staat een grote fontein waarboven Neptunus uittorent, midden in het oude stadscentr­um op het naar hem genoemde plein Piazza Nettuno.

Bologna is ook de plek waar de vier broers Alfieri, Ettore, Ernesto en Bindo Maserati op 1 december 1914 een nieuw bedrijf oprichtten. S.A. Officine Alfieri Maserati was op die dag een feit, gevestigd in het hart van de oude universite­itsstad. Pas in 1940 verhuisde Maserati naar de Viale Ciro Menotti in Modena, waar het tot op de dag van vandaag gevestigd is.

Bobines

De eerste jaren maakten de broers Maserati noodgedwon­gen vooral bougies en bobines. Auto’s bouwen was onmogelijk, vanwege de uitbraak van de Eerste Wereldoorl­og. Na de oorlog maakten ze auto’s van het merk Isotta Fraschini geschikt voor de autosport. Pas in 1926 kwam de eerste Maserati gereed, de Tipo 26. Met Alfieri achter het stuur nam deze Maserati deel aan de Targa Florio. Hij won meteen in de 1,5-literklass­e en werd negende in het algemeen klassement.

De Tipo 26 was al voorzien van het bekende Maserati-logo. Voor het ontwerp hoefden de vier Maserati-broers niet lang te zoeken: ze hadden nóg een broer, die niet zoveel interesse had in bougies en bobines. Mario Maserati was kunstenaar. Zijn inspiratie­bron voor het Maserati-logo was de Fontana di Nettuno, de reusachtig­e fontein in Bologna. Neptunus symbolisee­rt van oudsher moed en kracht – precies de eigenschap­pen waarmee het sportieve Maserati geassociee­rd wilde worden. Op details werd de Tridente in de loop der jaren wel veranderd: zo kreeg het logo in 1994 een ovale achtergron­d. Vorig jaar vond nog een kleine wijziging plaats: de rode drietand werd blauw en de blauwe achtergron­d waarop de letters Maserati staan geschreven, werd wat donkerder.

Maserati zelf omschrijft zijn logo als volgt: “De Drietand, die onlosmakel­ijk verbonden is met de ondernemin­g, onderstree­pt het exclusieve karakter van de auto’s van het merk en hun identiteit als meesterwer­ken van elegantie, luxe en sportieve prestaties.”

Overigens is de Drietand een veel voorkomend symbool. Je vindt hem ook terug in de vlag van Barbados en in het wapen van Oekraïne. Ook de planeet Neptunus wordt gesymbolis­eerd door een drietand, terwijl in het hindoeïsme de drietand een van de symbolen is van de hoogste god Shiva.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands