Auto Review

Verkoopcij­fers: grote suv’s

Auto’s als de BMW X5 en Porsche Cayenne kun je beschouwen als de voortrekke­rs van het suv-segment. Hoewel er nu vooral veel compacte suv’s worden verkocht, is de rol van de grootste modellen nog niet uitgespeel­d.

- Tekst: Gert Wegman

Terwijl de Volvo XC40 met bijna 3100 stuks in de bovenste regionen van de verkoopsta­tistieken bivakkeert, wist de grote XC90 tot en met april maar 302 kopers over de streep te trekken. Toch doet de XC90 het relatief goed. Van alle grote suv’s sleepte alleen de BMW X5 meer koopcontra­cten binnen: 513 stuks.

De verkoopcij­fers van de nummers 1 en 2 klinken wellicht niet indrukwekk­end, en je zou denken dat ze in de hoogtijdag­en van de ‘P.C. Hooft-tractor’ een stuk hoger waren. Maar als we terugblade­ren naar april 2006, dan zien we dat de teller voor de X5 op 211 exemplaren stond. De XC90 deed het met 609 stuks juist een stuk beter dan nu.

De nummer 3 van de fullsize suv’s is de Porsche Cayenne. De dealers wisten er dit jaar tot dusver 270 te slijten. In 2006 waren dat er in dezelfde periode slechts 78. Eigenlijk is het best opmerkelij­k dat de Cayenne zo goed bijblijft. De X5 en de XC90 zijn er ‘al’ vanaf zo’n 85.000 euro, terwijl je voor een Cayenne minimaal 102.000 euro neertelt.

Drie Audi’s

Op nummer 4 vinden we momenteel de Range Rover Sport met 223 verkochte exemplaren. Wanneer we dat vergelijke­n met de 278 stuks van 15 jaar geleden, is dat evenmin een slecht resultaat. Blijkbaar krijgt de coronacris­is geen vat op dit segment.

Een belangrijk­e overeenkom­st tussen de vier ‘bestseller­s’ van nu, is dat ze allemaal leverbaar zijn als plug-in hybride. Ook als we verder omlaag kijken, blijkt elektrific­atie een belangrijk­e voorwaarde voor succes in dit segment. Behalve de volledig elektrisch­e Audi E-tron (zevende plaats met 147 auto’s), vinden we in de top 10 uitsluiten­d modellen die minstens één semi-elektrisch­e versie in het gamma hebben.

Wat ons nog meer opvalt in de top 10, is dat Audi met drie modellen vertegenwo­ordigd is. Op de achtste positie vinden we de Audi Q7, die het met 109 stuks evenmin veel slechter doet dan in 2006 (189). Direct daaronder maakt de Q8 (92) het Audi-drietal compleet.

Tranen en champagne

Ruimschoot­s voordat BMW, Porsche en Volvo met hun grote suv’s kwamen, had Jeep de Cherokee en Grand Cherokee al in zijn gelederen. Op de Nederlands­e markt ging de Amerikaans­e pionier gebukt onder de wet van de remmende voorsprong, want door de waardeloze verkopen haalde Jeep beide modellen uit het Nederlands­e verkooppro­gramma. Maserati blijft de Levante gewoon voeren, al denken we niet dat de Maserati-dealers een fles bubbels hebben opengetrok­ken vanwege de twee Levantes die ze dit jaar hebben verkocht.

De absolute top van het segment laat betere cijfers zien. De Rolls-royce-dealer rolde vier keer de rode loper uit voor een Cullinan-klant, wat hem per keer minimaal 432.485 euro opleverde. Hoeveel euro’s de Aston Martin-verkopers mochten bijschrijv­en, is onduidelij­k, wel weten we dat ze vier DBX’EN aan de man brachten. Lamborgini wist maar liefst elf mensen in een Urus (vanaf 305.317 euro) te lokken, en bij Bentley konden ze al dertien keer de Bentayga-vlag uithangen. Maar goed, zo’n Bentayga heb je ook al voor 261.932 euro …

 ??  ?? Is het over voor de fullsize suv? Zeker niet; de BMW X5 doet het zelfs uitstekend.
Is het over voor de fullsize suv? Zeker niet; de BMW X5 doet het zelfs uitstekend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands