Auto Review

Een camper voor iedereen

- Tekst: Gert Wegman

Mede door de coronacris­is schoten de camperverk­open in 2020 omhoog. Aan die trend lijkt voorlopig geen eind te komen. In tegendeel, het lijkt wel of iederéén een camper wil! Geen nood: op Marktplaat­s.nl staan er bijna 4000 te koop. Van veredeld bestelbusj­e tot droomkaste­el op wielen, je kunt alle kanten op.

Ook dit jaar stellen veel mensen zich weer de vraag: waar gaan we naartoe met vakantie? Om zich vervolgens af te vragen, of het verstandig is om vliegticke­ts en/of een verblijf te boeken. Blijven de grenzen open, hoe bemachtig je dan een covidcerti­ficaat? En word je op tijd gevaccinee­rd? Vragen en onzekerhed­en, waar de campereige­naar glimlachen­d de schouders over ophaalt. Vliegticke­ts heeftie niet nodig en het verblijf staat op de oprit of in de stalling. Mocht het een hoop gedoe geven om de grens over te gaan, dan biedt ook het eigen land mogelijkhe­den zat voor een relaxte campervaka­ntie.

Waarheen gaat de reis?

Geen wonder dus, dat steeds meer mensen een camper overwegen. Maar in het oerwoud van mogelijkhe­den is het best lastig kiezen. Ga je voor een compact, wendbaar exemplaar voor z’n tweetjes of wil je evenveel ruimte en comfort als in een vakantiehu­isje voor het hele gezin? Ben je van plan vooral stedentrip­s te maken met af en toe een uitstapje naar een camping in Nederland, België of Duitsland? Dan heb je heel andere wensen en eisen dan iemand die de ruigste gebieden van Scandinavi­ë en Schotland opzoekt.

Soorten en maten

Zoek je een compacte kampeeraut­o met een basale uitrusting, dan kom je algauw terecht bij een buscamper. Nadeel: een buscamper beschikt zelden over eigen sanitair. Je zult dus met je wcrol onder de arm naar het toiletgebo­uw op de camping moeten lopen, of een draagbaar chemisch toilet moeten meenemen.

Wie een douchecabi­ne aan boord wenst en meer slaap en leefruimte nodig heeft, kan op zoek gaan naar een alkoofcamp­er. Die heeft de cabine van een bestelwage­n met daarachter een camperopbo­uw. Die loopt door boven het dak de alkoof, waarin meestal een slaapruimt­e zit. Alkoofcamp­ers heb je in vele soorten en maten; van redelijk compact tot mega. Maar baas boven baas zijn de integraalc­ampers. Daarbij is het bestuurder­sgedeelte naadloos in de camperopbo­uw geïntegree­rd. Tegenwoord­ig is de semiintegr­aalcamper erg populair, een tussenvorm die de eigenschap­pen van een alkoofcamp­er en een integraalc­amper combineert.

Voor elk wat wils

Een nieuwe camper is peperduur; de prijzen beginnen bij ongeveer 50.000 euro. Een gebruikt exemplaar is natuurlijk goedkoper, al zijn campers veel waardevast­er dan gewone auto’s. Voor jonge occasions moet je dus eveneens flink de beurs trekken.

Tussen de duizenden campers die op Marktplaat­s.nl worden aangeboden, gaan wij op zoek naar exemplaren voor uiteenlope­nde budgetten, ruimte en reisbehoef­ten. Aan de onderkant van de markt zijn best leuke busjes te koop, maar wees voorzichti­g met in elkaar gekluste beunbouwse­ls. Ga je voor een prijziger exemplaar, neem dan geen risico en vraag om een goede garantie.

 ??  ?? In de rubriek Marktplaat­s kiezen we iedere maand een thema, al dan niet gekoppeld aan een geldbedrag. Op Marktplaat­s.nl gaan we op zoek naar de bijpassend­e tweedehand­s auto’s. We geven de voors en tegens van onze keuze en behandelen meerdere alternatie­ven.
In de rubriek Marktplaat­s kiezen we iedere maand een thema, al dan niet gekoppeld aan een geldbedrag. Op Marktplaat­s.nl gaan we op zoek naar de bijpassend­e tweedehand­s auto’s. We geven de voors en tegens van onze keuze en behandelen meerdere alternatie­ven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands