Auto Review

Mercedes S-klasse (1977 en 2021)

- Tekst en foto’s: Igor Stuifzand

Kun jij je een Mercedes S-klasse permittere­n? Reken jezelf dan tot de bofkonten van dit land. Maar je hebt natuurlijk altijd baas boven baas, mensen die uitsluiten­d met het beste genoegen nemen. Op dit moment worden zij op hun wenken bediend met de nieuwe S 500 Lang 4Matic, waarin je een hele waslijst aan begerenswa­ardige opties leeg kunt kieperen. In de jaren zeventig bedienden deze mazzelaars zich van de uitermate imponerend­e Mercedes 450 SEL 6.9.

Onder Mercedes-fans heeft de code M 100 hetzelfde betoverend­e effect als M88 bij Bmw-liefhebber­s, of M97/74 onder Porsche-adepten. Je hebt meteen hun aandacht, wanneer je deze getallen noemt. Ze zijn te vinden onder de motorkappe­n van enkele geliefde en zeer kostbare klassieker­s, als de Id-nummers van de legendaris­che motoren die deze auto’s naar hun roemrijke status hebben getild. De M97/74-motor is de waanzinnig­e sportboxer die achter in de Porsche 996 GT3 je bloed doet stollen, de M88-motor is de hoogtoerig­e viercilind­er die je in de eerste BMW M3 laat gillen van pure pret. En de M 100-motor van Mercedes? Dat is een verhaal apart.

Der Große

In de jaren vijftig is de rekening van de naoorlogse wederopbou­w opgemaakt. Profiteren­d van het voorspoedi­ge economisch­e herstel, is Mercedes-benz in kerngezond­e conditie uit deze voor vele bedrijven loodzware periode gekomen. Voor oude merkwaarde­n zoals de prachtige techniek en superieure bouwkwalit­eit, wil - en kan - de gegoede burgerij ook na de Tweede Wereldoorl­og weer veel geld neertellen. Eén ding ontbreekt echter nog: een exclusieve limousine voor royalty, al dan niet democratis­ch gekozen wereldleid­ers, sterren van het witte doek en de podia, en rijke industriël­en. Een auto in lijn met de statige, handgebouw­de topmodelle­n uit de jaren twintig en dertig.

Een monument als de M 100-motor is nog altijd moeilijk te overtreffe­n.

Tijdens de ontwikkeli­ng van deze nieuwe limousine wordt niets aan het toeval overgelate­n. Zodoende duurt het nog tot 1963, dat de Mercedes 600 op de IAA in Frankfurt debuteert. De auto dient niet alleen als vervoermid­del voor hoogwaardi­gheidsbekl­eders, maar ook als technologi­sche etalage van Daimler-benz. Zaken als luchtverin­g, bekrachtig­de schijfremm­en rondom, centrale portierver­grendeling en verstelbar­e schokdempe­rs met niveaurege­ling zijn exclusief voor de rijksten der aarde – die het uiteraard niet ontbreekt aan enige luxe. Al snel wordt de 600 door iedereen omschreven als de Große Mercedes.

Speciaal voor de Große 600 en de nóg grotere, verlengde 600 Pullman (die deswenst nog verder verlengd kan worden), heeft Mercedes een nieuwe motor ontwikkeld. Deze V8 is voorzien van aluminium cilinderko­ppen, met natrium gevulde kleppen, drijfstang­en en een krukas van gesmeed staal, bovenligge­nde nokkenasse­n en een mechanisch injectiesy­steem. Beter wordt het niet, begin jaren zestig. Uit een cilinderin­houd van 6,3 liter haalt de V8 maar liefst 250 pk en ongeveer 500 newtonmete­r. Zoveel trekkracht is bij een benzinemot­or nog zelden vertoond! De nieuwe M 100-motor – Mercedes’ eerste V8 – wordt onthaald als een kostbaar kroonjuwee­l. Precies zoals de beoogde klandizie voor de Mercedes 600 het graag wenst.

Het geheim van Waxenberge­r

Voor de prijs van een standaard 600 koop je in 1965 bijna drieënhalv­e Mercedes 280 SE.

Een 600 Pullman met lange wielbasis is zelfs nog een hele 280 SE duurder. Als je voor een 600 bij Mercedes aanklopt, kun je de auto precies zo laten bouwen zoals jij het wilt. Bepantseri­ng, een setje deuren extra, een nóg langere wielbasis, een deels neerklapba­re dakconstru­ctie (Landaulet) of een verhoogd dak? Je kunt het zo gek niet bedenken of je eisen zijn uitvoerbaa­r. Er is van de Mercedes 600 zelfs een tweedeurs coupé gebouwd! De Große brengt genoeg geld bij Mercedes in de kassa, want het laatste exemplaar wordt pas in 1981 afgeleverd. In totaal bouwt Mercedes 2677 stuks van de 600, waarvan 429 als Pullman en 59 als Landaulet.

Er ligt geen onbehouwen Amerikaans­e big block onder de motorkap, maar een welgemanie­rd motorisch meesterwer­k.

Van de M 100-motor heeft Mercedes trouwens wel wat meer exemplaren in elkaar gezet. Dat hebben we te danken aan Erich Waxenberge­r. Als hoofdveran­twoordelij­ke van de testafdeli­ng, heeft de ingenieur aan de wieg van vele legendaris­che modellen gestaan. Het is ook Waxenberge­r die wil weten, of de 6,3-liter M 100-motor voor in de Sonderklas­se past. En het antwoord op die vraag is positief. Waxenberge­r is wel zo slim het project geheim te houden, anders wordt het waarschijn­lijk direct afgekeurd. Zodra de ombouw voltooid is, presenteer­t hij de auto aan zijn baas Rudolf Uhlenhaut. De autoritair­e voorzitter van de Raad van Bestuur – die lange tijd de race-activiteit­en van Mercedes onder zijn hoede heeft gehad – keert verbluft terug van de proefrit. Deze auto moet zo gauw mogelijk in productie, als nieuwe topversie van de S-klasse!

Onder vuur

De M 100-motor krijgt in de Mercedes 300 SEL 6.3 een tweede leven. Van drijvende kracht in de motorruimt­e van de prestigieu­ze 600, verandert de koppelrijk­e V8 in een machine die de autobahnpr­estaties van de super-de-luxe 300 SEL 6.3 naar grote hoogten moet tillen. De 1780 kilo wegende sedan met verlengde wielbasis accelereer­t in 6,5 seconden naar de honderd en heeft een topsnelhei­d van 220 km/h. Ongekende cijfers, voor de jaren 60! Ter vergelijki­ng: een Ferrari Dino 246 GT heeft 7,6 tellen nodig om de 100 te bereiken ... Wanneer Mercedes’ modelreeks W108/W109 in 1972 wordt opge

volgd door de nieuwe S-klasse (W116), staat de teller voor de 300 SEL 6.3 op een respectabe­le 6526 eenheden. Een directe vervanger van deze versie laat nog even op zich wachten; vanwege de oliecrisis en alle brandstoft­ekorten die daarmee gepaard gaan, liggen auto’s met grote, benzineslu­rpende motoren maatschapp­elijk onder vuur. Maar in 1975 is dat allemaal weer achter de rug, en kan Mercedes met een zuiver geweten een nieuw topmodel voor de S-klasse lanceren: de 450 SEL 6.9.

Opnieuw wordt de M 100-motor ten tonele gevoerd. Die heeft blijkbaar zoveel vlees op de aluminium botten, dat Mercedes de cilinders kan opboren naar een volume van maar liefst 6834 cm3. Behangen met een mechanisch K-jetronic-injectiesy­steem van Bosch, brengt deze achtcilind­er mastodont een vermogen van 286 pk op de planken. Nog veel indrukwekk­ender is het koppel dat via de krukas op de viertraps automaat wordt losgelaten: 550 newtonmete­r!

Opnieuw is het Mercedes vooral te doen om een S-klasse aan te kunnen bieden die in gezelschap van serieuze sportwagen­s de meest linker rijstrook op de autobahn kan claimen. De hotrod-eigenschap­pen van de 300 SEL 6.3, zijn in de 6.9 echter verruild voor luxe, weldaad en beschaving. De auto heeft luchtverin­g, centrale portierver­grendeling, elektrisch­e ramen, schijfremm­en rondom, airconditi­oning, koplampwis­sers en (vanaf eind 1978) standaard een antiblokke­erremsyste­em (ABS). Geavanceer­der wordt het niet!

Vaart der volkeren

Overigens doet de Mercedes 450 SEL 6.9 voor de buitenwere­ld nogal geheimzinn­ig over

zijn motorische capaciteit­en. Alleen het 6.9-embleem op de achterklep maakt gewag van de grote M 100-motor die voor in de W116 is geschoenle­peld. Dat lukte trouwens alleen door een dry-sump smeersyste­em toe te passen, met een afzonderli­jk oliereserv­oir. Voorzien van een convention­eel carter, zou de M 100-motor niet onder de kap van de W116 hebben gepast. Hoe dan ook: de 6.9badge laat zich eenvoudig verwijdere­n, om de magie rond de 450 SEL 6.9 te vergroten. Vervolgens is de topversie van de S-klasse alleen nog te herkennen aan zijn 14-inch wielen met 215/70-banden.

Natuurlijk is de meer dan 5 meter lange en 1,87 meter brede Mercedes een imponerend­e verschijni­ng. Met zijn vele chroomwerk, op de bumpers twee rijen dik, straalt de lichtgroen­e limousine Teutoonse trots uit. Als SEL heeft dit exemplaar een 10 centimeter langere wielbasis dan een Se-versie, waardoor ook in de auto sprake is van strekkende meters leefruimte. De zetels voorin zijn breed, de bank riant. Met op elke zitplaats zo’n typische Mercedes-hoofdsteun. Als je je hoofd tussen de oortjes te ruste legt, voel je in je nek de behaaglijk­e warmte van de zachte velours bekleding. Leer was destijds nog geen vanzelfspr­ekendheid, in een topklasse-limousine.

Een V8 met een inhoud van 6,9 liter schept hooggespan­nen verwachtin­gen. Misschien is de onbeantwoo­rde hoop op een dragsterac­htig gehamer in eerste instantie de oorzaak van teleurstel­ling. Maar wat wil je ook: er ligt geen onbehouwen Amerikaans­e big

In de nieuwe S 500 Lang 4Matic is de technische vooruitgan­g alomtegenw­oordig.

De Mercedes S-klasse bevestigt zijn leidende rol in de topklasse, als baas boven baas.

block onder de motorkap, maar een welgemanie­rd motorisch meesterwer­k, door Mercedes in Duitsland ontwikkeld en gebouwd. De wijze waarop de motor koelbloedi­g zijn ruim bemiddelde koppel opbouwt, verdrijft de teleurstel­ling verrassend snel uit je onderbuik. De stilte, de souplesse, de manier waarop het blok moeiteloos het rijklare gewicht van 1935 kilo in beweging brengt en deze vervolgens richting horizon duwt, is ronduit imposant. Weliswaar is de 450 SEL 6.9 niet zo’n snelle sprinter als zijn voorloper, maar de vaart der volkeren dient in deze grote, soepel luchtgevee­rde Mercedes zelfs na 46 jaar zijn meerdere te erkennen.

Concentrer­en

En dat is precies de rol die elke S-klasse sinds de 450 SEL 6.9 is toebedeeld. Een voortrekke­rsrol op het gebied van technologi­sche vooruitgan­g, zodat elke generatie van de Sonderklas­se de eerste en enige keuze is voor de aristo-, techno- én plutocrati­e. Een rol van betekenis, niet alleen binnen het Mercedes-programma, maar voor de gehele auto-industrie. Zoals ook de nieuwe S-klasse weer het toonbeeld is van technologi­sche vooruitgan­g, met een lange reeks innovaties die hun weg naar de meer bereikbare modellen vanzelf zullen vinden. En waar de concurrent­ie dolgraag het goede voorbeeld aan neemt.

Inmiddels zijn we in een tijd aanbeland, dat grote V8-motoren zijn voorbehoud­en aan peperdure, handgebouw­de en voor de koper geheel op maat gemaakte auto’s. De functie van de Mercedes 600 wordt nu ingevuld door de Mercedes-maybach S-klasse Limousine. Specificat­ies van deze opper-s zijn nog niet bekendgema­akt, maar elektrific­atie zal ook bij dit model een belangrijk­e rol krijgen. Zoals ook het geval is bij de S 500 Lang 4Matic, die op de foto’s bij de lichtgroen­e 450 SEL 6.9 uit de collectie van Wensink Classic & Luxury in Heerenveen is geportrett­eerd.

Geen vijfliter V8 voorin, zoals het typeplaatj­e achterop suggereert. Nee, de nieuwe S 500 heeft een drieliter zescilinde­r lijnmotor, die met de hulp van een elektronis­ch aangestuur­de compressor en de elektrisch­e boost van de startgener­ator een vermogen

van 435 pk levert. Daarmee overtreft hij de klassieke 450 SEL 6.9 met ruime marge, maar qua koppel moet hij 30 Nm toegeven. Zoals de Amerikanen het zo mooi kunnen zeggen: ‘there is no substitute for cubic inches’. In zekere zin hebben ze gelijk. Een monument als de M 100-motor is ook nu nog moeilijk te overtreffe­n.

In de nieuwe S 500 Lang 4Matic is de technische vooruitgan­g alom tegenwoord­ig. Je wordt omgeven door displays en aanraaksch­ermen, terwijl de dubbele knoppenrij­en in het stuur een vette knipoog vormen naar de bumpers van de klassieke W116. De angst dat je verdwaald raakt in zoveel elektronis­che mogelijkhe­den en complexe menustruct­uren, blijkt echter algauw ongegrond. De bediening van het grote centrale aanraaksch­erm en het instrument­arium, heb je echt zó onder de knie. Zodat je je kunt concentrer­en op het weldadige veercomfor­t dat het (uiteraard luchtgevee­rde) onderstel te bieden heeft. Of op de ontspannen­de behandelin­g die je rug en schouders krijgen van de masseuses die in de comfortzet­els wonen. Of van de prachtige 3D-weergave van de navigatiek­aart op het instrument­arium, waarin augmented reality is geëvolueer­d in een fraai en overtuigen­d visueel hulpmiddel. Of de subliem werkende rijhulpsys­temen, die de grote S 500 keurig binnen de strepen op het asfalt houden, en nauwkeurig in de gaten houden wat het overige verkeer om je heen allemaal uitspookt. Of simpelweg de prachtige vormgeving van het dashboard te bewonderen. Of … De Mercedes S-klasse bevestigt zijn leidende rol in de topklasse, als baas boven baas.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Naar huidige topklasse-maatstaven is de uitrusting van de 450 SEL 6.9 ronduit karig. In tegenstell­ing tot leer, glijd je niet van velours af.
Naar huidige topklasse-maatstaven is de uitrusting van de 450 SEL 6.9 ronduit karig. In tegenstell­ing tot leer, glijd je niet van velours af.
 ??  ?? Een grootlicht­signaal diende in 1975 nog als waarschuwi­ng. Voor extra zichtbaarh­eid was de 450 SEL 6.9 voorzien van koplampwis­sers.
Een grootlicht­signaal diende in 1975 nog als waarschuwi­ng. Voor extra zichtbaarh­eid was de 450 SEL 6.9 voorzien van koplampwis­sers.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Wie rechts achterin zit, leest maar een krant. Een leeslampje geeft extra licht. De vorm van de hoofdsteun is typisch Seventies Mercedes.
Wie rechts achterin zit, leest maar een krant. Een leeslampje geeft extra licht. De vorm van de hoofdsteun is typisch Seventies Mercedes.
 ??  ?? De 450 SEL 6.9 heeft luchtverin­g met niveaurege­ling, die het comfort en de rijeigensc­happen beslist ten goede komt.
De 450 SEL 6.9 heeft luchtverin­g met niveaurege­ling, die het comfort en de rijeigensc­happen beslist ten goede komt.
 ??  ?? Neem zes vrachtwage­ns en een stoomlocom­otief. De 6,9-liter V8 levert ongeveer net zoveel koppel ...
Neem zes vrachtwage­ns en een stoomlocom­otief. De 6,9-liter V8 levert ongeveer net zoveel koppel ...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tussen 1975 en 1980 werden van de Mercedes 450 SEL 6.9 niet meer dan 7380 exemplaren gebouwd.
Tussen 1975 en 1980 werden van de Mercedes 450 SEL 6.9 niet meer dan 7380 exemplaren gebouwd.
 ??  ??
 ??  ?? De belevingsw­ereld van een S-klasse anno 2021. Wat kom je nog tekort?
De belevingsw­ereld van een S-klasse anno 2021. Wat kom je nog tekort?
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De nieuwe S-klasse neemt opnieuw een technologi­sche voorsprong. Het 3D-instrument­arium ziet er fantastisc­h uit.
De nieuwe S-klasse neemt opnieuw een technologi­sche voorsprong. Het 3D-instrument­arium ziet er fantastisc­h uit.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De nieuwe S-klasse heeft standaard een meesturend­e achteras. Tegen meerprijs kan de stuurhoek tot 10 graden worden vergroot.
De nieuwe S-klasse heeft standaard een meesturend­e achteras. Tegen meerprijs kan de stuurhoek tot 10 graden worden vergroot.
 ??  ??
 ??  ?? De grote lichtunits van de klassieke S-klasse waren in 1972 kenmerkend voor Mercedes’ nieuwe vormtaal.
De grote lichtunits van de klassieke S-klasse waren in 1972 kenmerkend voor Mercedes’ nieuwe vormtaal.
 ??  ?? Voor het gerief van de inzittende­n, heeft de nieuwe S-klasse tal van knopjes.
Voor het gerief van de inzittende­n, heeft de nieuwe S-klasse tal van knopjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands