Auto Review

Vlees noch vis

-

De nieuwe C5 X is een auto … zoals je van Citroën kunt verwachten. Hij ziet er gek uit, maar zet op technisch gebied geen nieuwe maatstaven. Het meest opzienbare­nde is nog wel, dat de Fransen het weer aandurven een grote zakenauto te bouwen. Lang tijd leek het erop dat de C5 Aircross de rol van topmodel in de middenklas­se toebedeeld had gekregen, maar niets blijkt minder waar, zo weten we nu.

De C5 X is … Tja, wat is het eigenlijk? Citroën heeft het zelf over een auto met de elegantie van een sedan, de dynamiek van een sportwagen en de robuusthei­d van eens stationwag­on. Kortom: een allegaartj­e, vlees noch vis, een auto die zich niet in een hokje laat plaatsen. Een échte Citroën.

Tegemoetko­ming in comfort

De C5 X staat op hetzelfde modulaire platform als de Peugeot 508 en Opel Grandland X, en deelt dezelfde techniek. Inclusief plug-in hybridever­sie, met een maximum vermogen van 225 pk. Er verschijnt ook een benzinevar­iant, waarvan nadere gegevens nog ontbreken. Over een dieselvers­ie wordt in de persdocume­ntatie niet gerept.

Mensen die Citroën aanbidden vanwege het wonderbaar­lijke hydropneum­atische veersystee­m, zullen teleurgest­eld zijn over het nieuwe vlaggensch­ip. De vorige C5 was écht het laatste model met deze zweverige vering. Om verstokte Citrofiele­n tegemoet te komen, is extra aandacht besteed aan de afstemming van het onderstel. De plug-in hybridever­sie krijgt adaptieve demping, waarbij de Progressiv­e Hydraulic Cushions drie verschille­nde programma’s hebben.

Onder de noemer ‘Advanced Comfort’ grijpt Citroën terug naar de goede reputatie van weleer. Niet alleen met het onderstel, maar ook met de kwaliteite­n van de stoelen en het bedienings­gemak van het dashboard. We zien een groot centraal touchscree­n, maar óók fysieke knoppen voor de bediening van de airco. De Citroën C5 X wordt leverbaar met rijhulpsys­temen als adaptieve cruisecont­rol in combinatie met een actieve rijbaanass­istent en een filehulp. In de tweede helft van 2021 staat de auto bij de dealer.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands