Auto Review

Hé, let eens op!

-

Ik voel mij onzichtbaa­r. Niet omdat ik in de afgelopen maanden mijn collega’s nauwelijks heb gezien, maar omdat ik sinds oktober mijn motorrijbe­wijs heb. En op de motor – een knalgele BMW F800 S, in mijn geval – moet je rondrijden alsof geen van je medeweggeb­ruikers je kan zien. Daarom blijf ik weg uit dode hoeken, haal ik vrachtwage­ns in één snelle ruk in, en probeer ik constant te voorspelle­n wat automobili­sten zouden kunnen gaan doen.

Wanneer ik op de linkerrijs­trook van de snelweg een rechts rijdende auto nader, kijk ik naar het gezicht van de bestuurder in de linkerbuit­enspiegel. Heeft-ie mij opgemerkt? Is-ie ergens anders mee bezig? Zijn er subtiele aanwijzing­en dat-ie onverwacht, zonder te kijken, zijn voorganger gaat inhalen? Motorrijde­n is ongelofeli­jk leuk, maar niet altijd ontspannen­d. Je moet – meer nog dan in de auto – je hoofd er continu bij houden. Omdat andere mensen dat niet doen.

Want nu ik op de snelweg bij iedere automobili­st naar binnen tuur, vallen mij twee dingen op. Ten eerste zijn er verbazingw­ekkend veel dames en heren die achter het stuur met een lege blik in de verte staren. Alsof ze diep in gedachten door de wereld heen kijken, naar een onzichtbar­e hypnotiseu­r en een slingerend­e pendule. Handen op tien voor twee, rug recht, hoofd tegen de leuning. Alleen op de eigen rijstrook kan iets gebeuren, denken ze kennelijk.

Ten tweede zie ik veel te veel gebogen kopjes op de bestuurder­sstoel, met ogen die schichtig heen en weer schieten tussen smartphone en snelweg. Elke keer moet ik de neiging onderdrukk­en om te gaan toeteren. Ik wil roepen, schreeuwen, dwars door mijn integraalh­elm heen. “Leg [vloek naar keuze] die mobiele telefoon neer!” Misschien moet ik het maar doen, de volgende keer. Niet dat ik de illusie koester dat de overtreder­s hun gedrag gaan veranderen, maar toch …

Is mij bovenstaan­de niet eerder opgevallen dan? Jawel, maar in de auto komen dat soort observatie­s toch minder hard aan. Letterlijk. Want als een van die smartphone­junks in een Whatsapp-waas mijn motor over het hoofd ziet, dan heb ik geen zachte airbag om op te landen. Je kunt tegenwerpe­n dat ik dat ik daar zelf voor heb gekozen, dat ik mij kwetsbaar opstel. Maar dat is geen argument. Je moet gewoon opletten in het verkeer. Ook voor de veiligheid van niet-motorrijde­rs. Punt!

Remco Slump

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands