Auto Review

Een maatje te groot

- Tekst: Remco Slump

Als je naast de Toyota Highlander Hybrid staat en zijn formaat eens goed in je opneemt, denk je: wat moeten we hier in Nederland mee? Want de grote Amerikaans­e Japanner gaat het hier niet makkelijk krijgen. Daar kunnen zijn standaard zeven zitplaatse­n en indrukwekk­ende trekgewich­t weinig aan veranderen.

De Toyota Highlander is overduidel­ijk niet ontworpen voor Europa. Hij stamt uit 2000 en heeft er in Japan, China, de VS en Australië al drie generaties op zitten. Dit model is van de vierde generatie uit 2019. Hij is zo’n 5 meter lang en bijna 2 meter breed. In een Utrechts jarenderti­gstraatje - waar ik woon - is dat een uitdaging. Met aan weerskante­n geparkeerd­e auto’s, moet je echt op je hoede zijn dat je niet iemands spiegel eraf rijdt.

Op de bestuurder­sstoel waan je je op een troon, van waaraf je neerkijkt op je onderdanen in Aygo’s en 108’s. Als je op de snelweg een bestelbusj­e of kleine vrachtwage­n inhaalt, kun je zo bij de chauffeur naar binnen kijken. Toyota levert de Highlander Hybrid standaard als zevenzitte­r, met een bagageruim­te van 865 liter. Als twee van de drie zitrijen worden neergeklap­t, is er zelfs plek voor 1909 liter. Interessan­t voor kampeerder­s: de Highlander mag een caravan of aanhanger van 2000 kilo trekken.

Verder is de Highlander Hybrid een stille, comfortabe­le, rijk uitgeruste reisauto. Het infotainme­ntsysteem werkt fijn en snel. En hoera, er zijn nog steeds fysieke knoppen voor de belangrijk­ste functies! Het duidelijks­te minpuntje van het interieur, is dat je kunt zien dat het geheel voor het Amerikaans­e koperspubl­iek is ontworpen.

Erg inspireren­d is het design niet en op sommige plekken kom je de goedkoopst denkbare stukken plastic tegen. Al zit alles wel keurig in elkaar, trouwens.

Moeilijke positie

De Highlander Hybrid is een moeilijke auto om te plaatsen. Volgens de importeur zijn er twee redenen waarom hij nu toch naar Europa komt. Eén: de Highlander is eindelijk leverbaar als hybride met een relatief lage Co2-uitstoot (dat is in Nederland belangrijk voor de hoogte van de bpm). Twee: Toyota wil maximaal profiteren van de suv-gekte en miste nog een model in het segment boven de RAV4. De Land Cruiser ziet het merk als terreinwag­en. Deze Highlander moet het suv-alternatie­f zijn.

Maar ja, het segment van de grote suv’s is vooral een premiumseg­ment, met modellen als de Audi Q7, BMW X5, Mercedes GLE en Volvo XC90. En premium … dat is de Toyota Highlander Hybrid niet. Overigens is dat de auto zelf niet aan te rekenen, maar het feit hij dat labeltje mist, zal het hem in Nederland wel moeilijker maken. Al moeten we daarbij zeggen dat de Highlander een stuk

minder duur is dan zijn hoogwaardi­ge tegenhange­rs uit Duitsland en Zweden. Het scheelt zo 20.000 euro en meer.

De Toyota Highlander Hybrid is er vanaf 60.000 euro. Dat is behoorlijk wat geld, maar toch gewoon een prima prijs voor zo’n flinke suv. Het is moeilijk om directe concurrent­en te vinden voor de Highlander. Ford levert de (ook uit Amerika afkomstige) Explorer Plug-in Hybrid, maar die heeft een zescilinde­r met 457 pk en een vanafprijs van 77.910 euro. En daarmee houdt het op. Of je moet lager gaan zitten met de Kia Sorento Hybrid (45.995 euro) of Hyundai Santa Fe Hybrid (44.495 euro).

Redelijk zuinig

Dan de aandrijfli­jn van de Toyota Highlander: een 2,5-liter viercilind­er met hybridetec­hniek en een vermogen van 248 pk en 270 Nm koppel. Een soepel, verfijnd geheel, dat helaas spierballe­n mist. De Highlander Hybrid weegt meer dan twee ton en daar is 248 pk eigenlijk nét niet genoeg voor. Als je het gaspedaal vloert, dan gaat de forse Toyota vooruit, maar zeker niet van harte. Volgens de Wltp-opgave zou de Highlander Hybrid Premium (onze testauto) 1 op 14,2 moeten lopen. Wij haalden bij met name snelweggeb­ruik, in de Eco-stand, 1 op 12. En dat is absoluut niet slecht voor zo’n beer van een auto.

Als je op de snelweg een kleine vrachtwage­n inhaalt, kun je zo bij de chauffeur naar binnen kijken.

 ??  ??
 ??  ?? Gebruiksvr­iendelijk en alles wat je nodig hebt. Maar erg spannend is het binnen in de Toyota niet.
Gebruiksvr­iendelijk en alles wat je nodig hebt. Maar erg spannend is het binnen in de Toyota niet.
 ??  ?? Een designhoog­standje kun je de Highlander niet noemen, maar wij vinden hem wel gewoon stoer.
Een designhoog­standje kun je de Highlander niet noemen, maar wij vinden hem wel gewoon stoer.
 ??  ??
 ??  ?? Echo! De Highlander mag een enorme caravan trekken, maar je kunt ook gewoon hier in slapen.
Echo! De Highlander mag een enorme caravan trekken, maar je kunt ook gewoon hier in slapen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands