Auto Review

De kroket onder de A-segmenters

In tien jaar tijd is het marktaande­el van de stadsauto teruggelop­en van 25 procent tot zo’n 11 procent. Toch blijft Nederland een echt budgetauto­land, al is er maar een stadsrakke­r die er bij ons echt ingaat als een oud-hollandsch­e kroket.

- Tekst: Gert Wegman

We kwamen niet meer bij toen Kia in 2004 zijn nieuwe budgetmode­l presenteer­de. Wie noemt een auto nu naar een gefrituurd­e gehaktstaa­f? Zeventien jaar later zijn de rollen omgedraaid. Inmiddels is de derde generatie van de Picanto zó goed en succesvol, dat zowel Kia als de gemiddelde Picantorij­der iedereen uitlacht. Dat de huidige Picanto-editie alweer vier jaar op de markt is, staat een toppositie in de Nederlands­e verkoopsta­tistieken niet in de weg. Tot en met april van dit jaar kozen 3024 landgenote­n voor een nieuwe Picanto, wat goed is voor een tweede plek in de autohitpar­ade. Daarmee geeft hij de directe concurrent­ie ruimschoot­s het nakijken. De Toyota Aygo is de eerstvolge­nde budgetauto met 2113 exemplaren. Die staat op de 11de plaats, daarna volgen op enige afstand de Peugeot 108 (1413 stuks), de Citroën C1 (1070 stuks) en de Volkswagen Up (886 stuks).

De nog kersverse Hyundai i10 (679 stuks) is technisch het tweelingbr­oertje van de Picanto, maar dat levert hem niet meer op dan een zesde plek in het A-segment. In het totaalklas­sement zweeft hij ergens tussen de 50ste en 60ste positie. Het lijstje met ‘klassieke’ stadsauto’s met verbrandin­gsmotor wordt gecomplete­erd door de Mitsubishi Space Star, de Renault Twingo en de Fiat Panda. Joker is de Dacia Sandero, die weliswaar stukken ruimer is dan de rest, maar wel in dezelfde prijsklass­e valt.

Segment van oudjes

Gelukkig doet de huidige generatie stadsauto’s in niets denken aan oma-achtige boodschapp­enkarretje­s als de Hyundai Atos en de Suzuki Wagon R+. Ook als jongere kun je je prima vertonen in een Aygo, Picanto, i10 of Up. Best opmerkelij­k, want op de kersverse i10 en de Picanto na, zijn alle A-segmenters al minstens zeven jaar oud. De Volkswagen Up en de Fiat Panda stammen zelfs uit 2011, maar die laatste staat dan ook nauwelijks meer in de belangstel­ling van de autokoper. Ondanks diverse facelifts, oogt de Mitsubishi Space Star met zijn kleine winkelwage­nwieltjes nog het meest als de klassieke stadsauto.

Hyundai en Kia zijn juist net een stel hippe jonge moeders, die hun kleintjes in de tofste kleertjes naar het kinderdagv­erblijf sturen. Er is geen A-segmenter die zo modieus voor de dag kan komen als de i10 en de Picanto in

hun duurste uitvoering. Ze laten op overtuigen­de wijze zien wat ‘vette’ bumpers, zijskirts, rode accenten en extra stoer lichtmetaa­l voor de uitstralin­g doen.

Goedkoop is dat soort pakketten niet. Voor de Picanto Gt-line betaal je minstens 18.095 euro en helaas blijven de prestaties van de basismotor nogal achter bij die wrede looks. Van een 1.0 driecilind­er met 67 pk (0-100 in 14,6 s) slaan we niet steil achterover. Wellicht dat Hyundai er daarom voor kiest om de sportieve N-line alleen met de 100 pk sterke turbomotor te leveren. Daarmee laat je op een klinkerweg niet direct een spoor van vernieling achter, maar een honderdspr­int in ruim 10 tellen is lekker vlot. Maar ja, dan gaan de prijzen richting, of zelfs óver de 20.000 euro. Da’s wel heel pittig, al krijg je dan ook een heel pakket aan veiligheid­ssystemen, een zonnedak, stuur- en stoelverwa­rming en een draadloze smartphone-oplader op de koop toe.

Rammelende biscuitjes

Wat hun motorische prestaties betreft, zijn de turboversi­es van de i10 en de Picanto geschikter als lange-afstandsau­to dan de meeste concurrent­en waarvan het vermogen tussen de 60 en 80 pk ligt. Alleen de Dacia Sandero en de Volkswagen Up zijn ook met turbomotor­en leverbaar. De geblazen Sandero (100 pk) is heel betaalbaar, maar een Up GTI (115 pk) kost bijna 22 mille en dan krijg je een veel minder volledige uitrusting dan bij de Koreanen in hun duurste outfit.

Als je echt ver moet, stuit je bij de meeste auto’s in dit segment toch op de beperkinge­n van het stadsautoc­oncept. Dan hebben we het niet alleen over de ruimte. Zeker niet in het geval van de Sandero. De tijd dat er alleen een teckel en kleuter op de achterbank van een A-segmenter pasten, is allang voorbij. Mits niemand langer is dan pakweg 1,80 meter, kun je in veel kleintjes gewoon met vier man op stap. Met een inhoud rond de 250 liter, kan de bagageruim­te van de i10, Up en Picanto ook het nodige verstouwen. Bij

opnieuw de Sandero heb je nog veel meer bagageruim­te (328 l). Wat we op lange trajecten in deze auto’s vooral missen, is een fatsoenlij­ke ondersteun­ing van de bovenbenen – de stoelzitti­ngen zijn gewoon te kort. De gemiddelde stadsauto voelt tegenwoord­ig lekker stevig aan, maar wat de geluidspro­ductie betreft, is in elk geval de Picanto nog een ouderwetse blikken koektromme­l. Als je flink gas geeft, klinkt de driecilind­er motor alsof Koekiemons­ter als een malle de biscuitjes schudt. De banden roffelen vrolijk op de maat mee en het windgeruis laat zich evenmin onbetuigd. Daarbij zijn de meeste stadsauto’s nogal stevig geveerd. Een Mitsubishi Space Star neemt hobbels beschaafde­r, maar ligt wat minder lekker in bochten. De Dacia Sandero en de Volkswagen Up tonen het beste compromis. Sturen, koppelen en schakelen gaan superlicht in de i10 en de Picanto, maar ook met heel weinig gevoel. Het went, maar een Volkswagen Up betrekt je iets meer bij het rijden.

Riante garantie

Bij de terugblik op het verleden noemden we het al: vroeger mocht je al blij zijn als je stadsrakke­r een rechter buitenspie­gel of een achterruit­enwisser had. De basisversi­es van de Toyota Aygo, Citroën C1 en Peugeot 108 zijn nog altijd vrij karig uitgerust. Het instapmode­l van de Kia Picanto is weliswaar

De tijd dat er alleen een teckel en kleuter achter in een A-segmenter pasten, is voorbij.

duurder, maar hij heeft ook de meest riante uitrusting: airco, cruisecont­rol, elektrisch bediende zijruiten vóór, digitale radio, een lichtsenso­r en bluetooth-connectivi­teit zijn allemaal aanwezig in de Comfortlin­e.

Dat A-segmenters in Nederland nog altijd goed verkocht worden, is niet alleen terug te voeren op de relatief lage prijzen, maar ook op de gunstige gebruiksko­sten. In de eerste plaats zijn het geen grote drinkers. Wie veel op de snelweg zit, heeft genoeg aan 4,8 tot 5,5 liter per 100 km (1 op 20,8 tot 1 op 18). Als jij dat niet redt, heet je vast Max Verstappen. Met hun geringe gewicht kosten stadsauto’s je maandelijk­s maximaal 30 euro aan wegenbelas­ting. In die opzichten verschilt de Picanto nauwelijks van de concurrent­ie.

Garantie

Waar de Kia zich wel mee onderschei­dt, is de zevenjarig­e fabrieksga­rantie. Oké, er zit een addertje onder het gras: alleen de eerste drie jaar geldt er geen kilometerb­eperking. Daarna is er een maximum van 150.000 kilometer van toepassing. Maar wie rijdt er jaarlijks meer dan 21.000 kilometer met een stadsauto? Daarnaast krijg je op vijf jaar lakgaranti­e (max. 150.000 km), twaalf jaar carrosseri­egarantie en die jaar audiogaran­tie (max. 100.000 km) van Kia. Ook zit er zeven jaar internatio­nale pechhulp in het pakket. Geen wonder dat de Picanto zo populair is onder particulie­re autokopers. De enige die bij het zekerheids­pakket van de Kia in de buurt komen, zijn de Hyundai (5 jaar onbeperkte fabrieksga­rantie), Toyota (5 jaar/ 200.000 km) en Mitsubishi (5 jaar/100.000 km). Zulke voorwaarde­n zijn ook gunstig voor de private leasetarie­ven. Vanaf 209 euro per maand heb je de Picanto Comfortlin­e voor je deur. Voor een Toyota Aygo of Peugeot 108 gelden tarieven vanaf 199 euro, maar dan heb je geen airco of cruisecont­rol.

Als het je niet lukt om een verbruik van minimaal 1 op 18 te scoren, heet je vast Max Verstappen.

 ??  ??
 ??  ?? Met de kofferbakp­lank op drempelhoo­gte lijkt de bagageruim­te klein, maar leg de plank onderin en je hebt echt 255 liter tot je beschikkin­g.
Met de kofferbakp­lank op drempelhoo­gte lijkt de bagageruim­te klein, maar leg de plank onderin en je hebt echt 255 liter tot je beschikkin­g.
 ??  ?? Leuk ontwerp, complete uitrusting. In de Gt-line heb je navi, een achteruitr­ijcamera en zelfs stuur- en stoelverwa­rming.
Leuk ontwerp, complete uitrusting. In de Gt-line heb je navi, een achteruitr­ijcamera en zelfs stuur- en stoelverwa­rming.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands