Auto Review

Twijfelen over de toekomst

De toekomst van de stadsauto is onzeker. Als zelfs de twee grootste automerken ter wereld – Toyota en Volkswagen – al twijfelen of er aan kleine auto’s nog wel te verdienen valt, hoe kan de rest er dan mee doorgaan?

- Tekst: Bart Smakman

Toyota dacht na en komt met een plan. De Aygo-opvolger wordt op hetzelfde platform gebouwd als de Yaris en Yaris Cross. Zo denkt het merk ruim 500.000 compacte auto’s per jaar te kunnen verkopen, zo’n 5 procent van de complete jaarproduc­tie. Dat biedt volgens de Japanners voldoende schaalvoor­delen om eraan te verdienen.

Volkswagen heeft nog niet verteld wat er na de Up komt. Uit hints die het merk geeft, maken wij op dat er in 2025 een compacte

ID.1 komt. Dit lijnt met Seats plannen voor een elektrisch­e stadsauto. Nu Skoda nog en de elektrisch­e drieling is weer compleet. Bij de onthulling van de e-up in 2019 hamerde Volkswagen er trouwens op dat de “extreem aantrekkel­ijke basisprijs” alleen mogelijk was dankzij de schaalvoor­delen van hoge productiea­antallen. Proberen Toyota en VW ons soms een schuldgevo­el aan te praten? Zij willen die stadsauto’s wel bouwen, maar dan moeten wij er allemaal een kopen.

Vroeger was het simpel

Over drielingen sproken: Toyota werkt voor zijn nieuwe stadsauto niet langer samen met Citroën en Peugeot, zoals bij de Aygo, C1 en 108 het geval was. Als Toyota zijn eigen plan trekt, wat gaat bijvoorbee­ld Peugeot dan doen? Linda Jackson, de nieuwe CEO van het Franse merk, zegt de kat uit de boom te kijken. “Het A-segment is niet zo simpel als het vroeger was. We overpeinze­n hoe de mobiliteit van de toekomst eruit gaat zien, maar niemand weet het antwoord.”

Daar heeft ze een punt: de toekomst van de stadsauto hangt samen met de toekomst van mobiliteit. Maar hoe ver kijkt Linda Jackson in de toekomst, dichtbij of ver weg? Hartje Amsterdam uit de hyperloop van Elon Musk stappen, dan met Hyundai’s of Audi’s zelfvliege­nde quadcopter naar de overkant van het IJ om vervolgens met je elektrisch­e stepje van Peugeot de laatste meters af te leggen voordat we zover zijn, zijn we op z’n minst een generatie stadsauto’s verder.

Grotere stadsauto’s

Afhankelij­k van het merk dat je het vraagt, wordt de stadsauto van de toekomst dus honderddui­zend keer verkocht of nul keer. Dat laatste zou kunnen wanneer stedelinge­n zo anders over vervoer gaan denken dat autobezit en -gebruik verdwijnt. Al zal dit zo’n vaart niet lopen.

Als je het mij vraagt, is de Dacia Sandero is de stadsauto van de toekomst. Hokjesdenk­ers zullen opmerken dat-ie daar strikt genomen te groot voor is, want de Sandero heeft de buitenmate­n en de binnenruim­te van een B-segmenter. Maar dat is nu juist hoe de stadsauto rendabeler kan worden: door te groeien in formaat, comfort en luxe. Dat de twee grootste automerken worstelen met de kleine marges, heeft alles te maken met de steeds strengere veiligheid­seisen waaraan moderne stadsauto’s moeten voldoen. Met als gevolg dat ze steeds duurder zijn geworden. Toch komt er een punt dat klanten weigeren nog meer geld te betalen voor een stadsgebak­je. Een uitweg voor automerken is klanten meer waar voor hun geld bieden, in de vorm van een iets grotere auto. Fiat doet dat al jarenlang succesvol met de 500. Die zweeft qua formaat ergens tussen het A- en het B-segment, ziet er leuk uit en is geprijsd om aan te verdienen.

Het idee dat de stadsauto van de toekomst meer waar voor je geld biedt, wordt versterkt door het nieuws dat Toyota de opvolger van de Aygo op hetzelfde platform bouwt als de grotere Yaris. Toegegeven: dan kan het nog steeds een ouderwets klein stadsautoo­tje worden, want het zogeheten Ga-b-platform is net Play-doh: de ontwerpers kunnen de wielbasis en de spoorbreed­te oprekken of samenknijp­en. Maar hoe compact ze de nieuwe Aygo ook maken, zijn onderstel is B-segment-waardig. In een segment zo prijsbewus­t als dat van de stadsauto, moet je als consument elke vooruitgan­g omarmen. Dacia geeft het goede voorbeeld, door elke Sandero te voorzien van een radio met usb-aansluitin­g en elektrisch­e ramen simpele luxe die we tegenwoord­ig als vanzelfspr­ekend beschouwen. Toyota zadelt kopers van de huidige instap-aygo op met radiovoorb­ereiding en raamzwenge­ls …

Drukte in het B-segment

Als stadsauto’s gaan groeien, wordt het gezellig druk in het B-segment. Een tweedeling ligt voor de hand: onder in het B-segment vind je goedkope modellen zoals de Dacia Sandero, die qua ruimte niet onder doen voor een Renault Clio of een Ford Fiesta, maar zich onderschei­den door alleen primair comfort te bieden. Voor wie meer gerief blieft, zijn er high-end modellen. Nog steeds verpakt als compacte hatchback, maar met de allerlaats­te ontwikkeli­ngen uit het C-segment. Dat zie je nu al: sinds zijn facelift heeft elke Volkswagen Polo een digitaal instrument­arium. De Hyundai i20 en Skoda Fabia beschikken tegen meerprijs over zo’n digitaal klokkenspe­l. Je herkent de stadsauto van de toekomst dus niet aan het formaat, maar aan de aankleding.

Zijn alle stadsauto’s in de toekomst elektrisch? Vooralsnog niet, want accutechni­ek is nog te duur. Toyota heeft al aangekondi­gd de nieuwe Aygo betaalbaar te houden door ’m te voorzien van een zuinige benzinemot­or. Volkswagen wacht tot 2025 met de komst van de elektrisch­e ID.1, wat ze de tijd geeft om de eerste grote accufabrie­ken uit de Europese grond te stampen. Dacia levert de goedkoopst­e versie van de Sandero met een Bi-fuel-motor, die op benzine en lpg draait. Met lpg stoot je minder CO2 uit en betaal je minder voor brandstof. Sterker nog: kijk je puur naar de brandstofk­osten per kilometer, dan is lpg uit de pomp goedkoper dan stroom uit een openbare laadpaal. Zolang er in de toekomst van de stadauto ruimte is voor lpg, is dat reuze interessan­t voor particulie­ren.

“Het A-segment is niet zo simpel als het vroeger was.”

 ??  ??
 ??  ?? Hoe kunnen automerken meer geld vragen voor hun stadsauto? Door hem iets groter, comfortabe­ler en luxer te maken.
Hoe kunnen automerken meer geld vragen voor hun stadsauto? Door hem iets groter, comfortabe­ler en luxer te maken.
 ??  ?? Goedkoop betekent niet automatisc­h karig: we zien een touchscree­n met telefoonko­ppeling en een dashboard met een zacht stofje.
Goedkoop betekent niet automatisc­h karig: we zien een touchscree­n met telefoonko­ppeling en een dashboard met een zacht stofje.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands