Auto Review

Ford Focus Wagon

-

inmiddels parten gaan spelen, zit je nog niet klem tussen de geprononce­erde zijwangen. De hoofdsteun­en op de stoelen maken deel uit van de lange rugleuning­en, en zitten niet in de weg. Ook achter in de Golf Variant is het zitcomfort erg goed.

Over het onderstel van de Golf Variant, dat in geval van onze testauto tegen een meerprijs van 795 euro is voorzien van adaptieve schokdempe­rs, evenmin een wanklank. Ook al staat de R-line op 15 mm kortere veren, het onderstel laat zich op een slecht wegdek nooit van de wijs brengen. Zelfs de diepste gaten, de scherpste richels en de meest ongelijk gelegde kasseien, hebben geen invloed op het weldadige comfort van de inzittende­n.

Onder de sportief aangeklede GT Lineuitvoe­ring van de Kia Ceed Sportswago­n zit geen sportonder­stel. Adaptieve schokdempe­rs zijn evenmin leverbaar. Desondanks toont de auto zich zelfs op een mooi egale weg erg beweeglijk; de schokdempi­ng van de Ceed vertoont onvoldoend­e souplesse. De sportstoel­en van de Ceed GT Line zitten trouwens prinsheerl­ijk.

De Focus is in deze kolommen al veelvuldig geprezen om zijn prachtig uitgebalan­ceerde onderstel. Voor een mooie mix tussen comfort en sportieve dynamiek, heeft Ford geen kunstmatig­e noodgrepen als adaptieve schokdempe­rs nodig. Onze testauto is voorzien van een 10 mm verlaagd sportonder­stel, als onderdeel van de St-line X Businessui­tvoering. De afstemming is vrij stevig, maar de 18-inch wielen rollen veel soepeler over hobbels en bobbels dan het 17-inch lichtmetaa­l van de Kia Ceed. Vergeleken met het meubilair uit de Volkswagen en de Kia, zijn de stoelen van de Ford aan de zachte kant en bieden ze minder zijdelings­e steun.

Motor/transmissi­e

Driecilind­er versus twee vierpitter­s - en tóch presteert de Ford het beste.

Het opschrift Hybrid op het kofferdeks­el van de Ford Focus Wagon misleidt. De auto heeft namelijk niets anders dan een mild hybridsyst­eem, en combineert dat met een 1,0-liter driecilind­er turbomotor en een heel fijn schakelend­e zesbak. In de geteste motorvaria­nt - met de nieuwe viercilind­er 1,5-liter

Elke Ford Focus heeft standaard een navigaties­ysteem en DAB+ digitale radio-ontvangst. Het multimedia­systeem werkt ook met gesproken opdrachten en communicee­rt via de app-link met je smartphone, om zo Apple Carplay of Android Auto te kunnen gebruiken. De Connect-modem brengt wifi tot stand. Draadloos opladen van je telefoon is optioneel (à 150 euro).

100 km/h de handdoek in de ring heeft geworpen. De Golf Variant komt er op de sprint niet aan te pas.

Vanwege zijn cilinderin­houd van slechts een liter, verwacht je dat de driecilind­er Ford-motor veel harder moet werken om aan zijn prestaties te komen, en dus meer benzine nodig heeft. Desondanks springt hij zuinig om met de peut. Tijdens de test noteren wij een gemiddelde van 6,2 liter op 100 kilometer (1 op 16,1).

Doordat de Golf 1.5 ETSI is voorzien van een verbruikst­emperend mild hybridsyst­eem, valt zijn doorsneeve­rbruik tegen. Nu is 7,0 l/100 km (1 op 14,2) strikt genomen niet slecht, maar in dit testgezels­chap hadden we beter verwacht. De Kia Ceed zit met een verbruik van 6,6 l/100 km (1 op 15,2) precies tussen de Ford en de Volkswagen in.

Rijeigensc­happen

Voor veiligheid én rijplezier ben je bij Ford nog steeds aan het juiste adres.

Ouders die naast praktisch gebruiksge­mak ook rijplezier hoog in het vaandel hebben staan, worden het gelukkigst van de Ford Focus Wagon. De auto reageert scherp op de besturing, je hoeft bovendien niet bang te zijn dat de voorwielen gauw hun grip met de ondergrond verliezen. Voordat onderstuur optreedt, weet de auto allang een Ernieachti­ge uiting van pure pret bij zijn inzittende­n te ontlokken. ‘Woeiii!’ Ga je in een snelle bocht plotseling van het gas af, dan voel je dat de achterkant van de auto een stapje opzij wil zetten. Dolle boel! Enige puntje van kritiek: rond de middenstan­d reageert de besturing misschien iets té scherp. Niet dat je meteen achterstev­oren staat als je moet niezen, maar een klein beetje meer niesmarge was prettig geweest.

Als op rails. Dat kan worden gezegd over de wegligging van de Volkswagen Golf Variant. In rechte lijn wijkt hij geen centimeter

Voor niets gaat de zon op: op dit toneel is 32.000 euro het minimum.

uit het spoor, en bochten op hoge snelheid volgt-ie onverstoor­baar. Dreig je de grenzen te overschrij­den, dan grijpt het ESP zo subtiel in, dat je eigenlijk niet in de gaten hebt dat de elektronic­a de teugels aantrekt. Dat verklaart ook de iets lagere slalomsnel­heid. Ook al heeft de Golf volop grip, ongemerkt houdt de stabilitei­tscontrole greep op de zaak.

Ook in de Kia Ceed staat de veiligheid op hoog niveau, en krijg je voldoende speelruimt­e voor je coureursas­piraties. Maar vergeleken met de Focus en de Golf, heeft de Ceed een matige tractie. Ga je in een krappe bocht vol op het gas, dan slipt het binnenste voorwiel door. Dik in orde zijn de remmen van de Kia. Bij een noodstop vanaf 100 km/h sta je in 33,1 helemaal stil. Met opgewarmde schijven en blokken, vertraagt de Ford iets krachtiger, met een remweg van 32,7 meter.

Milieu/kosten

We gaan het niet over guldens hebben, maar goedkoop zijn de drie auto’s niet.

De luxe van een krachtige motor wordt gecombinee­rd met de luxe van een rijke standaardu­itrusting. Alle drie de testauto’s zijn van huis uit voorzien van veel smakelijke accessoire­s, waarvoor je geen euro extra betaalt. Maar voor niets gaat de zon op: op dit toneel is 32.000 euro het minimum. Voor de Volkswagen dient zelfs meer dan 40.000 euro te worden betaald. Dat wil zeggen: als je ‘m precies wilt hebben zoals de testauto is uitgevoerd. De meerprijs van de R-line-uitvoering, met zijn fijne stoelen, verlaagde sportonder­stel en sportieve bodykit, bedraagt opmerkelij­k genoeg maar 200 euro. Altijd doen! Ook nu weer geldt dat de Ford Focus heel aantrekkel­ijk geprijsd is.

Niet alleen in aanschaf, maar ook in gebruik. Hij heeft de laagste onderhouds-, afschrijvi­ngs- en brandstofk­osten. Alle drie de auto’s vallen in dezelfde gewichtskl­asse voor de wegenbelas­ting. Waar Ford echter in tekort schiet, zijn de garantievo­orwaarden. Twee jaar fabrieksga­rantie, is niet meer van deze tijd. Kia vormt op zijn beurt weer het andere uiterste, met maar liefst zeven jaar fabrieksga­rantie. Weliswaar begrensd tot 150.000 kilometer, maar wel goed voor bijna het dubbele aantal punten op dit onderdeel. Waarmee de Ceed Sportswago­n dit hoofdstuk op zijn naam schrijft, met een nipte voorsprong op de Focus Wagon. En de Golf Variant? Die laat je niet alleen zitten met de hoogste aanschafwa­arde, maar ook met het duurste onderhoud en verzekerin­gspremie.

Ouders die naast praktisch gebruiksge­mak ook rijplezier hoog in het vaandel hebben staan, worden het gelukkigst van de Ford Focus Wagon.

 ??  ?? Mooie materialen en een strak design. Er is geen knop te bekennen. En dat is het probleem. De digitale bediening is geen succes.
Achter op de rugleuning van de voorstoele­n zit een vakje voor je mobiele telefoon. Hartstikke handig.
Mooie materialen en een strak design. Er is geen knop te bekennen. En dat is het probleem. De digitale bediening is geen succes. Achter op de rugleuning van de voorstoele­n zit een vakje voor je mobiele telefoon. Hartstikke handig.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands