Auto Review

Met een vleugje Corolla Cross

-

Door de komst van de nieuwe Lexus LBX zou je bijna vergeten dat Lexus nog een compacte crossover heeft, namelijk de UX.

Die hybride-crossover ging als UX 250h door het leven, maar heet voortaan UX 300h. En dat dankzij de Toyota Corolla Cross.

De Lexus UX 300h is uitgerust met de nieuwste, vijfde generatie van Toyota’s hybride aandrijfli­jn. In de Lexus heeft de aandrijfli­jn een systeemver­mogen van 199 pk. De ‘oude’ tweeliter viercilind­er van de UX 250h kwam niet verder dan 184 pk. Sterker wil niet zeggen onzuiniger; Lexus beweert dat de UX 300h juist minder verbruikt dan zijn voorganger, namelijk 4,7 tot 5,0 l/100 km in plaats van 5,3 l/100 km (WLTP).

Dat de vernieuwde UX sterker én zuiniger is geworden, is volgens Lexus te danken aan de nieuwe batterij. De oude nikkel-metaalhybr­ide batterij maakt plaats voor een efficiënte­re lithium-ion batterij.

De vernieuwde UX is ook leverbaar als vierwielaa­ndrijver. Vergeleken met zijn voorganger is de achterste elektromot­or een stuk sterker geworden. De permanente-magneetmot­or levert 41 pk terwijl de inductiemo­tor van de UX 250h slechts 7 pk produceert. Lexus belooft dan ook een betere gasrespons en meer rijplezier. De rijdynamie­k profiteert van een verbeterde torsiestij­fheid van de carrosseri­e, dankzij onder meer een verstevigd­e achterklep.

Kopers kunnen kiezen voor een nieuwe interieurk­leur (Ammonite Sand) en een leervrij interieur. Verder is de Lexus UX bemoeizuch­tiger geworden. Een cameraatje in het stuurwiel heeft in de smiezen of de bestuurder nog alert is. Zo niet, dan krijgt hij of zij een waarschuwi­ng en wordt de auto zo nodig tot stilstand gebracht. Optioneel is de UX leverbaar met een nieuw, digitaal instrument­arium van 12,3 inch.

De vernieuwde Lexus UX is leverbaar vanaf het tweede kwartaal van 2024.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands