Auto Review

De dag die je wist dat zou komen

-

Het kon natuurlijk niet uitblijven.

Na de Mercedes EQE, de elektrisch­e E-klasse, komt er ook een elektrisch­e variant van de Mercedes C-klasse.

Als je weet dat het silhouet van een druppel de ideale stroomlijn­vorm is en bekend bent met de Mercedes EQE, kan de vormgeving van de (gecamoufle­erde) elektrisch­e C-klasse geen verrassing zijn. De auto krijgt een lage, schuin aflopende daklijn en een relatief korte neus.

Over de techniek is nog niets officieel bekendgema­akt. Maar reken erop dat de nieuwe EQC - net als de EQE - een bijzonder lage Cw-waarde heeft. Een riant accupakket zal evenmin ontbreken, waarschijn­lijk aangevuld met verder verbeterde elektromot­oren voor een optimaal bereik. Want alleen zo kan Mercedes de verwende, dieselende kilometerv­reters onder zijn clientèle behoeden voor actieradiu­sangst. Daarnaast investeert Mercedes wereldwijd miljarden in snelladers.

Om zijn toewijding aan het klimaat te benadrukke­n, laat de EQC je in het interieur straks struikelen over de petflessen en de ecologisch verantwoor­d geteelde en gekapte bomen. De vraag is wel of Mercedes-klanten genoegen zullen nemen met synthetisc­h leer van de skai-koe, of dat ze liever runderhuid willen.

Mercedes belooft dat de elektrisch­e C-klasse concurrere­nd geprijsd wordt. Dat moet ook wel, wil hij het kunnen opnemen tegen de onlangs sterk verbeterde Tesla Model 3, de populaire BMW i4 en de Hyundai Ioniq 6. En dan komt BMW straks ook nog met de volledig nieuwe Neue Klasse, een elektrisch­e auto die de voorbode wordt van een hele nieuwe generatie elektrisch­e BMW’S. Een andere uitdager is de Volkswagen ID.7, die qua ruimte niet onderdoet voor de Mercedes EQE. We gaan ervan uit dat de Mercedes EQC sedan in 2025 op de markt komt, maar liefhebber­s van de traditione­le Mercedes C-klasse met verbrandin­gsmotor hoeven niet direct in paniek te raken. De huidige generatie is pas twee jaar op de markt en zal het vast nog een tijdje volhouden. Overigens had Mercedes al een EQC. Dat was de eerste elektrisch­e suv van het merk, die in 2019 op de markt kwam maar inmiddels uit productie is gegaan.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands