Auto Review

Woordkunst­enaars

- Bart Smakman redacteur

Marketingm­ensen doen wonderlijk­e dingen met woorden. “Eén blik op de vloeiende carrosseri­elijnen, de katachtige koplampen en de geprononce­erde onderbumpe­r en je weet: deze auto is jou op het lijf geschreven.” Een treffende beschrijvi­ng van de Lamborghin­i Urus Performant­e die onze cover siert, maar in werkelijkh­eid lees ik je voor uit de brochure van de Mitsubishi Space Star … Ik zeg het je: marketeers zijn woordkunst­enaars. Zullen we er nog eentje doen? “Laat je sportieve kant zien. Start je avontuur met de nieuwe [autonaam]! Hij steelt je hart. En de show! Hiermee trek je gegarandee­rd de aandacht.” We hebben het hier natuurlijk over de sportiefst­e versie van de … tromgeroff­el … Kia Picanto.

Maar marketeers hebben ook een zwakke plek: ze worstelen met het snelladen van elektrisch­e auto’s. In het bijzonder de laadsnelhe­id. Het laadvermog­en van een auto uitgedrukt in kilowatt zegt namelijk geen mens iets. De oplossing waar ik prima mee kan leven, is duidelijk communicer­en hoelang het duurt om te snelladen van 10 tot 80 procent. Maar daar komt niet altijd een lekker getal uit. En geen marketeer die een laadtijd van 45 minuten in zijn brochure wil zetten.

Met als gevolg dat automerken zich in allerlei cijferboch­ten wringen om toch goed voor de dag te komen. “Laad tot 100 extra kilometer in 5 minuten” klinkt lekker, maar is afhankelij­k van zoveel factoren (je rijsnelhei­d, het weer, de snellaadpa­al, de batterijst­atus en de accutemper­atuur), dat de werkelijkh­eid al snel anders kan uitpakken. En het is niet alsof Hyundai iets hoeft te verdoezele­n, want de Ioniq 6 holt al in 18 minuten van 10 naar 80 procent.

De marketinga­fdeling van Renault is helemaal creatief en verruilt afstand voor tijd: “30 minuten opladen om 2 uur te rijden”. Hoe ziet die rekensom eruit? Een voetnoot licht toe: “150 kw Dc-snellaadpu­nt voor 2 uur rijden op de snelweg met een gemiddelde snelheid van 110 km/h”. Maar zeg nou eerlijk, heb je daar meer aan dan aan de ‘gewone’ laadtijden van 32 minuten voor de kleine batterij en 37 minuten voor de grote? Je weet mijn mening. Over welke Renault het hier gaat, mag duidelijk zijn: “Een combinatie van respect voor het milieu met een perfectie rijprestat­ie voor een optimale elektrisch­e beleving”.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands