Auto Review

Nieuwe Neue Klasse

-

Dat de Neue Klasse de vorm van een suv kan aannemen, is geen verrassing. Enerzijds zijn suv’s zo populair dat BMW ze niet kan negeren en anderzijds is BMW’S platform voor toekomstig­e EV’S berekend op een diversitei­t aan modellen. Vorig jaar zagen we de Neue Klasse voor het eerst, toen in de vorm van een sedan. Details die er bij de suv uitspringe­n zijn de bescheiden nieren op de neus, de korte overhangen voor en achter, en de grote raampartij­en. Dankzij het vele glas oogt het oranjerode interieur extra aanlokkeli­jk. Onder de voorruit loopt een wagenbreed display met informatie­snippers. Van links naar rechts lezen we de batterijst­atus, de ingelegde versnellin­g, de actuele snelheid, de voorspelde actieradiu­s en de buitentemp­eratuur af.

Hoe verder je je hoofd naar rechts draait, des te algemener de informatie wordt. Zo toont de beeldbalk ook de tijd, de luchtkwali­teit en de volgende file op je route. In het midden van het dashboard prijkt een groot aanraaksch­erm dat niet zomaar een rechthoek is, maar een parallello­gram. We zijn benieuwd wat dat doet voor de kijkervari­ng.

Voor de Neue Klasse gebruikt BMW zijn nieuwste elektrisch­e aandrijfli­jn. Het merk spreekt zelf van de zesde generatie van de BMW edrive technologi­e. Dat gebruikt nieuwe, cilindervo­rmige accucellen met een 20 procent hogere energiedic­htheid. Het boordsyste­em werkt met 800 volt, wat betekent dat snelladen extra snel gaat. BMW belooft 300 kilometer rijbereik in 10 minuten. Ook kom je 30 procent verder op een volle batterij. Dat wordt niet bereikt door een extra groot accupakket, maar door een zo laag mogelijk stroomverb­ruik. Dat is te danken aan een lage luchtweers­tand, Ev-banden en een speciaal remsysteem. BMW kennende, gaan we tussen nu en 2025 nog veel zien en horen van de Neue Klasse. Wordt vervolgd.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands