CHIP FOTO Magazine

Verboden te fotografer­en?

-

Zomertijd, tijd om te reizen. Voor velen is dit het seizoen om extra vaak de ontspanner in te drukken. Maar mag je eigenlijk alles fotografer­en wat je wil? Natuurlijk niet. Maar tussen wat je wel en wat je niet kunt vastleggen zit een groot grijs gebied. De regels en wetten zijn niet altijd even duidelijk – en er zijn uitzonderi­ngen bekend waarin rechters verrassend­e beslissing­en namen. Op vakantie heb je ook nog te maken met de gewoontes en wetten van andere landen.

Je gezonde verstand is waarschijn­lijk het belangrijk­ste instrument om strubbelin­gen bij het fotografer­en te voorkomen. Als het duidelijk is dat iemand niet op de foto wil, richt je je lens van die persoon weg. Als je zelf in een situatie niet gefotograf­eerd wilt worden, geldt dat vast ook voor anderen. Houd dan de dop op de lens. Zeker als een foto niet alleen voor het vakantieal­bum bedoeld is, maar wellicht gepublicee­rd gaat worden, moet je op je hoede zijn. Niemand wil in een gênante pose op Facebook belanden.

Het kan in elk geval geen kwaad je van te voren te informeren over de regels op je vakantiebe­stemming. In veel landen is het fotografer­en van overheidsg­ebouwen, ambassades en militaire locaties niet toegestaan. Ook voor kerken, tempels, moskeeën en andere heilige plaatsen geldt vaak een fotografee­rverbod. Meestal wordt dat duidelijk aangeven, maar dat gebeurt niet altijd. Verdiep je in de cultuur van het land en vraag het na als je het niet zeker weet. Vertrouw op je instinct: als je tientallen mensen foto’s ziet nemen, is het waarschijn­lijk geen probleem je camera te hand te nemen.

Waar je ook gaat fotografer­en: doe het bewust en met veel plezier!

Hoofdredac­teur

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands