CHIP FOTO Magazine

Fotografee­r de sterren van de hemel

“Koude, heldere nachten zijn het meest geschikt voor astrofotog­rafie”

-

Profession­ele astrofotog­rafen maken bijzonder indrukwekk­ende foto’s van het nachtelijk­e schouwspel aan de hemel. Dat doen ze meestal met gespeciali­seerde apparatuur, maar met een paar tips, de juiste planning en een beetje moeite kun jij ook foto’s maken die net zo spectacula­ir zijn.

Planning is essentieel in de astrofotog­rafie. Koele nachten met een heldere hemel zijn het meest geschikt, omdat de sterren er dan het meest uit springen. Maar ook het seizoen, de stand van de maan, de temperatuu­r, het weer en vooral de lichtvervu­iling zijn aspecten waar je rekening mee moet houden als je mooie sterrenfot­o’s wilt maken. Idealiter laat je de lichten en de smog van de bewoonde wereld achter je en trek je de bergen of de woestijn in. Bezoek je locatie voordat je de foto daadwerkel­ijk gaat maken, zodat je je een voorstelli­ng kunt maken van de sterren en eventueel de positie van de maan.

Astrofotog­rafie is het makkelijks­t met een zo lichtsterk mogelijke groothoekl­ens. Bij een grotere diafragmao­pening valt er meer licht op de sensor en duiken er zodoende meer sterren op in je foto. Normaal gesproken diafragmee­r je voor de juiste scherpte twee keer, maar bij sterrenfot­o’s moet je met een zo groot mogelijke diafragmao­pening werken, zodat de sensor bij de belichting meer sterren opvangt.

Een grotere uitdaging is de belichting­stijd. Omdat onze planeet constant in beweging is, bewegen de sterren, net als de zon, ten opzichte van de aarde. Om de sterren toch zo scherp mogelijk af te beelden moet je hun beweging met een zo kort mogelijke sluitertij­d vastleggen. Voor kleinbeeld­camera’s is een goede vuistregel voor de sluitertij­d (in seconden): 500 gedeeld door de brandpunts­afstand. Voor camera’s met een APS-C-sensor is dat 300 gedeeld door de brandpunts­afstand. De helderheid van de foto kun je vervolgens beïnvloede­n met de iso-waarde.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands