CHIP FOTO Magazine

Beroemde foto

Sommige foto’s zijn wereldbero­emd. Je ziet ze regelmatig in tijdschrif­ten, op televisie en op internet. Maar ken je ook het verhaal achter deze foto’s?

- Door Kristel Folmer

Zo kwam de eerste kleuren onderwater­foto tot stand.

In 1926 maakten de twee fotografen Dr. William Longley en Charles Martin, destijds fotograaf van National Geographic, een onderwater­foto van een everlipvis (ook wel capitaine genoemd) in Florida Keys. Het bijzondere aan deze foto is dat het de eerste onderwater kleurenfot­o is. Dit was een mijlpaal in de fotografie. Hoewel tegenwoord­ig bijna iedere camera in een waterdicht­e behuizing kan worden verpakt was er voor deze foto een enorme technische inspanning nodig door Longley en Martin.

Ze moesten hun 4x5 grootforma­atcamera van Graflex met een speciale behuizing tegen het water beschermen. Iets dat op dat moment nog niet geproducee­rd werd. Bovendien moest het duo een manier vinden om de oceaanbode­m te verlichten. Dat pakten ze flink aan. Ze bouwden een ponton die ze tijdens het duiken achter zich aan trokken. Als ze op de afdrukknop van de camera drukten, lieten ze daarmee een explosie van magnesiumf­litspoeder op het vlot afgaan, waardoor het licht, geholpen door een reflector, tot 4,6 meter diepte reikte. Dit was een moeilijke opgave, want als het poeder door een hoge golf nat zou worden zou er niets op de foto te zien zijn. Maar het beeld lukte en dit zou niet het laatste in zijn soort zijn. In de late jaren 1920 werkten Charles Martin en Dr. William Longley vaker samen en maakten ze een aantal historisch belangrijk­e onderwater­foto’s.

Vijf van hun foto’s werden getoond in het artikel dat Longley in de National Geographic van januari 1927 publiceerd­e naar aanleiding van deze primeur.

 ??  ?? Capitaine (Charles Martin & W. H. Longley, Florida 1926).
Capitaine (Charles Martin & W. H. Longley, Florida 1926).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands