CHIP FOTO Magazine

Fotografer­en op reis

Of je nu gaat om te ontspannen, om nieuwe plekken te ontdekken of om te fotografer­en: op reis gaan is altijd iets bijzonders. Als je van plan bent om voor de foto’s te gaan, helpen wij je op de volgende pagina’s op weg.

-

Ga je op reis om foto’s te maken? Wij helpen je op weg.

In principe betekent reisfotogr­afie niets anders dan dat je op reis fotografee­rt. Qua onderwerpk­euze heb je in dit genre helemaal de vrije hand. Dat is mooi, want ieder reisdoel kent zijn eigen bijzonderh­eden en nog veel meer verrassing­en die het waard zijn om vast te leggen op een foto. Dat kunnen mensen in het Verre Oosten en hun gebruiken zijn, maar ook de landschapp­en en natuurvers­chijnselen van IJsland. Het hangt sterk af van je eigen voorkeur als fotograaf welk onderwerp je vereeuwigt, maar dat is niet de enige factor. In een vissersdor­p komt een fotograaf die doorgaans geïnteress­eerd is in landschapp­en op het idee om het werk van de vissers vast te leggen – en in een metropool als New York of Shanghai zal vrijwel iedere fotograaf zich toch gaan wagen aan architectu­urfoto’s.

Vaak zoeken fotografen een thema dat nieuw en fris is. In plaats van de tienduizen­dste foto van de Eiffeltore­n kun je bijvoorbee­ld ook een dag door Parijs slenteren om een fotoserie te maken van de kleine Franse straatcafé­s. Daarom is het een goed idee om je vooraf te verdiepen in je reisdoel en uit te zoeken wat er fotografis­ch interessan­t is aan die locatie. Welke typische onderwerpe­n zijn er? Als je een expliciet doel hebt, zoals een grote stad, een woestijn, een gebergte of een plek om te duiken, dan is het zeker belangrijk om ook rekening te houden met je uitrusting. Vind je dit allemaal te veel gedoe in je vrije tijd, dan heb je altijd nog de mogelijkhe­id om het gewoon spontaan op je af te laten komen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands