CHIP FOTO Magazine

Dynamische dansfoto’s

Zo leg je snel uitgevoerd­e bewegingen vast en combineer je continu licht met een flitser in één beeld.

-

Leg op een kunstzinni­ge manier beweging vast.

Snelheid uit zich altijd in beweging. Maar hoe kun je bewegingen goed vastleggen op foto’s? Dat kan op verschille­nde manieren. Een daarvan is flitsen met een lange slutiertij­d, waarmee de volledige beweging wordt vastgelegd en het model als het ware strepen door de foto heen trekt.

Dat klinkt misschien heel technisch, maar in feite is het niets meer dan een iets langere belichting, waarbij de flitser ofwel aan het begin, ofwel aan het einde van de sluitertij­d afgaat. Door de lange belichting­stijd wordt het omgevingsl­icht gebruikt, terwijl de korte flits een deel van de beweging bevriest. De juiste camera-instelling­en hiervoor zijn afhankelij­k van de lichtinten­siteit. Onze foto’s zijn genomen met een diafragma van f8 en een sluitertij­d van vier seconden bij een iso-waarde van 200. Met deze instelling­en kregen we een hoge scherptedi­epte en konden we de danser ondanks zijn aanhoudend­e bewegingen goed afbeelden. Voor hem waren vier seconden genoeg om de volledige beweging uit te voeren. Je kunt hem het beste voor en rustige achtergron­d plaatsen. Zet de flitser aan de ene kant van het toneel en het continu licht aan de andere kant.

Kies de flitsmodus Tweedegord­ijnsynchro­nisatie, zodat de flitser pas aan het einde van de sluitertij­d afgaat. Op deze manier krijg je aan het begin van de beweging een waas en aan het einde van de beweging een scherp beeld.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands