CHIP FOTO Magazine

Olympus M. Zuiko Digital ED 25mm F1.2 Pro

In het totale objectieve­naanbod voor Micro Four Thirds-camera’s is de extreem lichtsterk­e M.Zuiko Digital 25mm met afstand de hoogste nieuwe binnenkome­r.

- Door Ton Heijnen

Maak kennis met de hoogste nieuwe binnenkome­r.

De afwerking, materiaalk­euze en uitrusting maken duidelijk dat het nieuwe 25mm prime-objectief van Olympus profession­ele aspiraties heeft. De afgedichte metalen behuizing voelt koel en ontzettend degelijk aan. De structuur op de brede scherpstel­ring is erg fijn. Het objectief ligt goed in de hand en weegt 410 gram. Het is duidelijk dat er bij de constructi­e niet bespaard is op goed glaswerk. 19 lenzen in 14 groepen moeten zorgen voor goede optische prestaties, zelfs bij een maximaal diafragma van f1,2. Dat is geen gemakkelij­ke opgave. Lowlight-fotografen zullen erg blij zijn met de brandpunts­afstand van 50mm (omgerekend naar kleinbeeld) en de prachtige bokeh.

Topprestat­ies op ieder gebied

De resolutie behaalt in onze metingen erg goede waarden, al neemt de scherpte in de hoeken bij diafragma f1,2 wel af tot 79 procent. Voor een dergelijke opening is dat nog steeds een uitstekend­e waarde en in de praktijk zal niemand die op f1,2 fotografee­rt nog in de hoeken een scherp beeld willen hebben. Met een paar stops diafragmer­en wordt het beeld in de hoeken scherper.

Objectieff­outen zoals vignetteri­ng, vertekenin­g en kleurzweme­n blijven allemaal op een laag niveau. Onze metingen tonen een vignetteri­ng van 0,5 stop bij open diafragma en zoals je in de diagrammen onderaan kunt zien, verdwijnt deze bijna geheel wanneer je twee stops diafragmee­rt.

De autofocus werkt bijzonder snel en trefzeker, zowel in ons testlab als in de praktijk. We meten een score van 95 procent, met een lage standaardd­eviatie, waaruit we kunnen opmaken dat het systeem continu betrouwbaa­r functionee­rt.

 ??  ?? De M.Zuiko Digital ED 25 mm heeft dezelfde beeldhoek als een 50mm-objectief op een fullframe-camera. Met een open diafragma kun je de achtergron­d mooi onscherp maken.
De M.Zuiko Digital ED 25 mm heeft dezelfde beeldhoek als een 50mm-objectief op een fullframe-camera. Met een open diafragma kun je de achtergron­d mooi onscherp maken.
 ??  ?? Haalt het net niet bij Leica Nocticron
42,5 mm F1.2
Haalt het net niet bij Leica Nocticron 42,5 mm F1.2
 ??  ?? Lichtsterk­te f1,2,
afgedicht, erg scherp, snelle AF
Lichtsterk­te f1,2, afgedicht, erg scherp, snelle AF

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands