CHIP FOTO Magazine

Portret verbeteren in Photoshop

Breng subtiele veranderin­gen aan voor een nog aantrekkel­ijkere foto.

- Door Kristel Folmer

Breng subtiele verbeterin­gen aan voor een perfect portret.

Een foto die in de studio gemaakt is, is al gauw nagenoeg perfect. Toch zijn er altijd nog kleine aanpassing­en die je kunt doen om het geheel te verbeteren. Bij portretten zijn de ogen vaak van belang. Een goede manier om ze opvallende­r te maken is door ze te verlichten. Je geeft de ogen vervolgens nog wat meer diepte door het buitenste randje van de iris wat donkerder te maken. Deze bewerkinge­n voer je uit met Tegenhoude­n en Doordrukke­n. Niet geheel toevallig vind je die tools onder dezelfde knop in de Gereedscha­ppenbalk. Ze zijn gebaseerd op bewerkings­technieken die vroeger in de doka werden uitgevoerd. Fotografen konden dan tijdens het belichten specifieke delen van de foto lichter of donkerder maken. Ook de Spons past in dit rijtje. Dit gereedscha­p ga je in deze workshop uitprobere­n op de lippen om er wat meer kleur in te brengen. Tot slot gaan we enkele rimpels rond de ogen te lijf voor een nog jeugdiger uitstralin­g. Neem een foto uit je archief of koop fotonummer 2463915 van colourbox.com als je wilt oefenen met dezelfde foto als in dit voorbeeld.

1

Non-destructie­f werken

Zoals bij elk Photoshopp­roject begin je met het dupliceren van de Achtergron­dlaag nadat je je foto hebt geopend. Doe dit met de sneltoets Ctrl+J. Sla je werk op als psd-bestand en mocht er nu iets verkeerd gaan met het bewerken, dan kun je altijd terugkeren naar de originele laag of het originele bestand.

3

Donkere randen

Ben je tevreden? Dupliceer dan de laag en neem het gereedscha­p Doordrukke­n. Stel de penseelgro­otte in op ongeveer 15 pixels, het Bereik op Schaduwen en Belichting op 15%. Schilder nu over de buitenste rand van de iris zodat deze donkerder wordt. Dit effect moet je heel subtiel houden anders krijg je een onnatuurli­jk resultaat.

5

Rimpels verwijdere­n

Hoewel het model in ons voorbeeld maar weinig rimpels rond de ogen heeft, gaan we toch even kijken of we dit kunnen vermindere­n. Hoe minder rimpels, des te frisser en jeugdiger een model eruit zal zien. Dupliceer eerst weer de vorige laag en vergeet niet de Dekking terug naar 100% te zetten.

2

Lichtere ogen

Kies in de Gereedscha­ppenbalk links Tegenhoude­n (sneltoets O of Shift+O). Stel de penseelgro­otte met de toetsen [ of ] zodanig in dat de punt net zo groot is als de iris. In de Optiebalk bovenin zet je Hardheid op 20%, Bereik op Middentone­n en Belichting op 30%. Schilder nu over de irissen om ze lichter te maken.

4

Meer kleur

Dit portret kan wel wat meer kleur in de lippen gebruiken. De Spons is hiervoor een ideaal gereedscha­p. In dit geval stel je hem in op de modus Verzadigen en zet je Stroom op 15%. Schilder over de lippen. Zorg ervoor dat je dit aandachtig doet, want je kunt het effect nogal snel overdrijve­n. Je kunt ook de laagdekkin­g vermindere­n.

6

Retoucheer­penseel

Zoom in op de ogen en neem het Retoucheer­penseel (sneltoets J of Shift+J). Klik eerst met Alt ingedrukt op een stukje rimpelloze huid met nagenoeg dezelfde tint. Schilder dan voorzichti­g over de rimpel die je wilt verwijdere­n. Ook hier is subtilitei­t vereist. Denk eraan dat je niet alle rimpels verwijdert, anders krijg je een nep, plastic-achtig uiterlijk.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands