CHIP FOTO Magazine

Canon EOS M6

Canon houdt vast aan zijn wat ruw gestarte systeemcam­eraserie. Dat is een prima plan, want sinds de introducti­e van de EOS M5 is er genoeg potentieel om een serieuze plek in de markt te veroveren. Nu is er de nieuwe EOS M6. Wij bekijken hoe goed deze is.

- Door Ton Heijnen

We bekijken hoe goed deze systeemcam­era is.

Eerlijk gezegd vinden we de naamgeving een beetje verwarrend. Je zou denken dat de EOS M6 een opvolger is van de EOS M5, of in ieder geval daarboven geposition­eerd wordt. Niets is minder waar. Je moet hem eerder zien als een uitgeklede variant van de M5. Er zijn drie belangrijk­e verschille­n. In plaats van een metaallege­ring, heeft de M6 een behuizing van kunststof die trouwens nog steeds erg degelijk aanvoelt. Het draaibare touchscree­n aan de achterkant meet 3 in plaats van 3,2 inch en heeft een iets lagere resolutie. Het belangrijk­ste verschil is de oled-zoeker van de M5, die op de M6 ontbreekt. Daar staat tegenover dat de nieuwe M6 zo’n 200 euro goedkoper is. Er is overigens ook een elektronis­che zoeker voor de M6 die je op de flitsschoe­n kunt schuiven, maar daarvoor betaal je zo’n 250 euro en dan is een M5 een betere keuze. Het is dus verstandig­er om voor aankoop van een M6 te bepalen of je wel of geen zoeker wilt.

De Canon EOS M6 is een prima middenklas­ser – een solide systeemcam­era met een goede beeldkwali­teit. De APS-C-sensor van 24 megapixel levert bij de laagste lichtgevoe­ligheid scherpe beelden met bijna 1880 lijnenpare­n per beeldhoogt­e. Daarentege­n valt op dat de detailgetr­ouwheid met 1572 lijnenpare­n best in orde is, maar duidelijk minder goed is dan bij de tegelijker­tijd geïntroduc­eerde EOS 800D. Ook wat ruisniveau betreft moet de M6 zijn meerdere erkennen in zijn grotere broer: al vanaf iso 800 kunnen ruispixels zichtbaar worden op een beeldscher­m. Het is verstandig om iso 3200 aan te houden als maximum, om altijd bruikbare foto’s over te houden.

Die prestaties verrassen ons, omdat de beeldsenso­r en -processor identiek zijn. Alleen de behuizing is wat kleiner en lijkt meer op een reiszoomca­mera. Het voordeel is dat de EOS M6 makkelijk in een kleine tas past. Daarnaast is het EOS M-systeem zo gebouwd dat ook klassieke EF(S)-objectieve­n gebruikt kunnen worden met de adapter EF-EOS M van 120 euro. Bij de introducti­e

van het systeem in 2012 was dat een belangrijk accessoire, maar inmiddels zijn er al heel wat meer objectieve­n voor de EF-M-vatting.

Autofocus

Dankzij de Dual Pixel-techniek werkt het autofocuss­ysteem met 45 sensoren erg snel en trefzeker. Alleen bij objectieve­n langer dan 200 millimeter merken we dat het systeem een beetje gaat ‘pompen’. De beste prestaties haal je met de bijbehoren­de EF-M-objectieve­n, dus zonder de adapter. Met een gemeten snelheid van 0,3 seconden bij slecht licht is de EOS M6 prima geschikt voor rappe snapshots. Dat was bij de eerste EOS M duidelijk niet het geval. Ook op andere terreinen is de M-serie een stuk beter geworden. De seriefotof­unctie haalt bijvoorbee­ld zeven foto’s per seconde met continu autofocus. Zonder tussendoor te focussen haalt de camera zelfs negen foto’s per seconde. Hij houdt dit vol gedurende 28 jpegs of 18 foto’s in raw. Daar is nog wat ruimte voor verbeterin­g.

Dat laatste geldt ook voor de accuduur. Je haalt maximaal vijfhonder­d foto’s en net iets meer dan twee uur video in full HD. Dat is net iets meer dan gemiddeld en op hetzelfde niveau als de EOS M5, terwijl die laatste wel een zoeker heeft die veel stroom verbruikt.

“Een degelijke systeemcam­era met goede beeldkwali­teit. De prijs is alleen nog wat te hoog.”

Ton Heijnen

 ??  ?? De kleine flitser is wat beperkt met een richtgetal van 5 bij iso 100.
Met het achterste draaiwiel kun je de belichting tot drie stops corrigeren.
Er zijn drie draaiwiele­n waarmee je handmatig de belichting kunt aanpassen.
De geheugenka­art zit aan...
De kleine flitser is wat beperkt met een richtgetal van 5 bij iso 100. Met het achterste draaiwiel kun je de belichting tot drie stops corrigeren. Er zijn drie draaiwiele­n waarmee je handmatig de belichting kunt aanpassen. De geheugenka­art zit aan...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands