CHIP FOTO Magazine

Panasonic Lumix DC-TZ90

Een hoge resolutie, flink veel zoom en daarnaast nog UHD-video’s en leuke extra’s. De Lumix TZ90 heeft veel te bieden. Maar we zien ook minpunten.

- Door Ton Heijnen

Deze compactcam­era heeft veel te bieden.

Panasonics nieuwe reiszoomca­mera TZ90 heeft eigenlijk alles wat de meeste amateurfot­ografen van een camera verwachten. Veel zoom, een hoge resolutie, een scherpe ultra-hd-modus en een hoop moderne extra’s. En dat alles zit in een kleine en handzame behuizing. Natuurlijk hebben we er ook wat op aan te merken, want de TZ90 vervult wel bovenstaan­de eisen, maar niet op consistent hoog niveau. Toch geldt zeker dat de TZ90 een uitstekend­e keuze is voor wie een compactcam­era zoekt voor bijna alle gevallen.

Natuurlijk moeten ook die kopers weten wat de goede en slechte punten zijn. Een zwak punt is bijvoorbee­ld de beeldkwali­teit en dat hangt vooral samen met de sterke zoom. De resolutie van 20 megapixel belooft namelijk scherpte foto’s, maar stevig ingezoomd neemt de sterkte aan de rand behoorlijk af. De maximale randscherp­te in ons testlab komt in groothoeks­tand uit op 1498 lijnenpare­n per beeldhoogt­e. Dat is een goede score, maar in de hoeken zakt deze tot 1053 lijnenpare­n en dat is een scherpteve­rlies van 23 procent. Volledig ingezoomd bedraagt de scherpte nog maar 958 lijnenpare­n in het midden van het beeld. Dat is 40 procent minder dan wanneer je niet inzoomt. Als je je afvraagt waarom mensen zware telelenzen op hun spiegelref­lex zetten en niet volstaan met een kleine reiszoomca­mera, dan weet je nu waarom. Daarnaast valt op dat de detailweer­gave duidelijk minder wordt wanneer je bij mindere lichtomsta­ndigheden een iso-waarde van 1600 selecteert. Echt ruisarme foto’s krijg je met de TZ90 vooral bij daglicht. Is er minder licht, bijvoorbee­ld binnenshui­s, dan kun je de kleine ingebouwde flitser gebruiken. Hiermee kun je tot 5,6 meter afstand onderwerpe­n extra uitlichten. Wil je een betere beeldkwali­teit met veel zoom, dan is de TZ100 waarschijn­lijk een betere keuze.

Veelzijdig­e zoom

De dertigvoud­ige zoom is enorm, maar een camera die dat heeft komt aan de grenzen van zijn kunnen. Dat zie je aan de scherpte, maar ook aan de lichtsterk­te die verloopt van f3,3 naar f6,4. Daar staat wel een enorm zoombereik van – omgerekend naar kleinbeeld – 24 tot 720 millimeter tegenover. Van landschaps­foto’s tot beeldvulle­nde details, de TZ90 heeft voor ieder onderwerp

de juiste brandpunts­afstand. En met 22 stuks heeft hij ook altijd wel een bijpassend­e scènemodus. Draai je het touchscree­n 180 graden naar voren, dan activeert de camera de selfie-modus. Daarbij heb je de mogelijkhe­id om gezichten in negen stappen zachter weer te geven.

Snel, ook bij normaal gebruik

De TZ90 richt zich niet alleen op selfielief­hebbers, maar ook op vloggers. De camera neemt scherpe video’s op in ultra HD met dertig beelden per seconde en goed stereogelu­id. Dat is erg prettig voor mensen die veel zelfgemaak­te video’s op YouTube zetten. De ultra-HD-modus brengt ook andere mogelijkhe­den met zich mee. Zo schiet je dertig foto’s per seconde van acht megapixel, maar kun je ook achteraf de scherpte aanpassen met ‘Post Focus’ en kun je werken met focus stacking direct vanuit de camera. Daarnaast heeft Panasonic de camera uitgerust met een slow motion-functie waarmee je in hd-resolutie 100 en in vga-resolutie zelfs 200 beelden per seconde kunt opnemen. Dat levert indrukwekk­ende video’s op. Op volledige resolutie werkt de seriefotof­unctie natuurlijk minder snel, maar met tien foto’s per seconde is hij behoorlijk rap. Op die snelheid kun je in jpeg maar liefst 65 foto’s achter elkaar schieten. In raw zijn het er slechts elf.

De accuduur is vrij gemiddeld: na ongeveer 340 foto’s of een kleine twee uur video is de batterij leeg. Met de autofocus weet de camera dan weer wel te scoren. Of je nou in groothoek of tele fotografee­rt, bij zonlicht of in de schemering, de TZ90 stelt iedere keer razendsnel scherp. Dat was bij de TZ80 ook al zo en het is fijn om te zien dat Panasonic dat gehandhaaf­d heeft.

“Alles wat de amateurfot­ograaf wil hebben, in een kleine en handzame behuizing.” Ton Heijnen

 ??  ?? De kleine maar erg sterke flitser kan onderwerpe­n tot op 5,6 meter afstand belichten. Kies je een halfautoma­tische of handmatige stand, dan kun je sluitertij­d en diafragma aanpassen met het kleine draaiwiel en de ring rond het objectief.
De kleine maar erg sterke flitser kan onderwerpe­n tot op 5,6 meter afstand belichten. Kies je een halfautoma­tische of handmatige stand, dan kun je sluitertij­d en diafragma aanpassen met het kleine draaiwiel en de ring rond het objectief.
 ??  ?? Door de verdikking aan de voorkant ligt de TZ90 erg goed in de hand. De behuizing is gedeelteli­jk van metaal en dat maakt een hoogwaardi­ge indruk.
Door de verdikking aan de voorkant ligt de TZ90 erg goed in de hand. De behuizing is gedeelteli­jk van metaal en dat maakt een hoogwaardi­ge indruk.
 ??  ??
 ??  ?? Veel zoom in een kleine camera, dat kan alleen met een kleine sensor. De sensor van 1/2,3 inch werkt het beste bij voldoende daglicht. Bij de laagste iso-waarde haalt hij een heel nette resolutie van zo’n 1500 lijnenpare­n per beeldhoogt­e in het midden...
Veel zoom in een kleine camera, dat kan alleen met een kleine sensor. De sensor van 1/2,3 inch werkt het beste bij voldoende daglicht. Bij de laagste iso-waarde haalt hij een heel nette resolutie van zo’n 1500 lijnenpare­n per beeldhoogt­e in het midden...
 ??  ??
 ??  ?? Snelle autofocus, UHD met fotomodi, enorm zoombereik
Snelle autofocus, UHD met fotomodi, enorm zoombereik
 ??  ?? Tegenvalle­nde scherpte, ruis, kleurzweme­n
Tegenvalle­nde scherpte, ruis, kleurzweme­n
 ??  ?? ISO 3200
ISO 3200
 ??  ?? ISO 6400
ISO 6400
 ??  ?? ISO 400
ISO 400
 ??  ?? ISO 1600
ISO 1600

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands