CHIP FOTO Magazine

Sony Alpha 9

Twintig foto’s per seconde, meer dan driehonder­d in serie. 24 megapixel, iso 204.800 en 693 autofocusv­elden. Indrukwekk­ende cijfers – en dat is nog maar het begin.

-

Lees hier alles over de nieuwe nummer 1.

Je kunt de nieuwe Sony Alpha 9 met twee woorden beschrijve­n ‘de beste’. In bijna ieder opzicht haalt deze full-frame systeemcam­era voortreffe­lijke scores. De camera is vooral gericht op profession­ele fotografen die zich bezig houden met sport-, dier- en event-fotografie. Inderdaad, typisch het soort werk waarbij een snelle seriefunct­ie en een lange accuduur belangrijk zijn. De Alpha 9 gaat door waar de modellen uit de Alpha 7-serie ophouden.

Als het om snelheid gaat, is de Alpha 9 de eerste keuze onder de full-frame camera’s. Hij haalt maar liefst twintig foto’s per seconde, waarmee het de snelste digitale camera is met een sensor op kleinbeeld­formaat. Hij houdt dat snelheidsr­ecord ook vol met continu geactiveer­de autofocus. Dankzij de elektronis­che sluiter gaat dat ook nog eens geruisloos. Hij haalt zo’n 360 jpeg’s en 240 gecomprime­erde raw-bestanden en ook dat is een flinke score die doet denken aan profession­ele topmodelle­n van Canon of Nikon. Daarbij moet wel gezegd worden dat de concurrent­en in diezelfde tijd ook nog een spiegel en een mechanisch­e sluiter laten bewegen. Stel je de Sony zo in dat hij alleen de mechanisch­e sluiter gebruikt, dan zakt de snelheid naar vijf beelden per seconde. De automatisc­he modus werkt eigenlijk het beste. Je hebt dan een elektronis­che sluiter wanneer je één van de drie seriefotof­uncties selecteert en een mechanisch­e sluiter voor de momenten dat je gewoon een enkel beeld fotografee­rt.

van drie inch met 1,44 miljoen subpixels dat ook in de zon goed afleesbaar is. De touch-functie is erg fijn tijdens het filmen omdat je daarmee snel en geruisloos het scherpstel­punt kunt verplaatse­n.

Flink aan te passen

Een typische profession­ele feature van de Alpha 9 is de netwerkaan­sluiting. Hiermee is het mogelijk om foto’s direct door te sturen naar een server van een fotoagents­chap en dat gaat beduidend sneller dan via wifi of bluetooth.

Je hebt veel mogelijkhe­den om de camera aan je eigen wensen aan te passen. Op een apart tabblad in het menu kun je 32 functies opslaan en op de weerbesten­dige body vind je negen knoppen waar je zelf functies aan kunt toewijzen.

Is de Alpha 9 dan eigenlijk de perfecte systeemcam­era? Bijna, want we hebben nog wel een minpuntje ontdekt. De inschakelt­ijd bedraagt 0,7 seconden en dat is weliswaar sneller dan bij de Alpha 7-modellen, maar haalt het zeker niet bij spiegelref­lexen. Ondanks de geweldige seriefotof­unctie scoort de camera dus net niet de honderd punten voor snelheid.

Conclusie

Sony heeft bijna alles goed gedaan bij de Alpha 9. De snelheid is fantastisc­h en dat geldt ook voor de beeldkwali­teit. Daarnaast heeft hij een flinke accuduur en profession­ele features, waaronder dubbele kaartslots en een netwerkaan­sluiting. Op veel gebieden streeft hij de top-spiegelref­lexen van de concurrent­en voorbij. Alleen bij de inschakelt­ijd loopt hij wat achter. Sony heeft al bevestigd dat de Alpha 9 nog maar het begin is van een serie topmodelle­n. En dan zitten er ook nog nieuwe varianten van de Alpha 7R en 7S in de pijplijn. Oké, nog één minpuntje dan: Sony, zorg alsjeblief­t dat nieuwe modellen een usb 3.0-aansluitin­g hebben.

“Sony heeft bijna alles goed gedaan bij de

Alpha 9.”

Ton Heijnen

 ?? Door Ton Heijnen ??
Door Ton Heijnen
 ??  ??
 ??  ?? De prestaties bij weinig licht en hoge iso-waarden zijn erg goed. Pas vanaf iso 12.800 zien we een lichte ruis, maar details blijven goed zichtbaar.
Pas daarna neemt de scherpte af.
ISO 100
ISO 6400
ISO 26.600
ISO 204.800
De prestaties bij weinig licht en hoge iso-waarden zijn erg goed. Pas vanaf iso 12.800 zien we een lichte ruis, maar details blijven goed zichtbaar. Pas daarna neemt de scherpte af. ISO 100 ISO 6400 ISO 26.600 ISO 204.800
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands