CHIP FOTO Magazine

Reiszooms

In de fototassen van profession­als zul je een reiszoom niet tegenkomen. Heb je een spiegelref­lexcamera met APS-C-sensor, dan vind je in deze klasse wel veel interessan­te objectieve­n.

-

Eén lens voor bijna alles?

Voor deze zogeheten reiszooms met hun grote zoombereik zijn gemakkelij­k verkooparg­umenten te verzinnen. Bijvoorbee­ld het gewicht, dat gewoonlijk ligt tussen de vier- en zeshonderd gram. Bovendien kan een dergelijke reiszoom op een stedentrip of een willekeuri­ge wandeltoch­t zomaar twee of drie objectieve­n met verschille­nde brandpunts­afstanden vervangen. Dat kan wel twee kilo gewicht schelen en de apparatuur past in een kleinere cameratas. En een reiszoom biedt natuurlijk meer creatieve mogelijkhe­den dan een smartphone.

Deze objectieve­n hebben ook nadelen, zoals de matige lichtsterk­te, die rond de f3.5 tot 5.6 of zelfs 6.3 ligt. Dat is de eenvoudigs­te manier om het gewicht laag te houden. Gelukkig hebben veel modellen voor spiegelref­lexen van Canon en Nikon een ingebouwde beeldstabi­lisator. Exemplaren voor de Sony A-mount hebben er geen, want bij deze spiegelref­lexen zorgt de beweeglijk­e sensor voor de beeldstabi­lisatie.

Investeer in een polarisati­efilter

De ultrasone scherpstel­motor die je bij de duurdere tele- en standaardz­ooms meestal vindt, wordt bij een reiszoom minder vaak toegepast. Een afgedichte lensvattin­g is nog zeldzamer. Is dat erg? Het laatste waarschijn­lijk niet. Reiszooms zijn echt niet bedoeld voor reizen in het Amazone-bekken of op Groenland.

Wat bij een reiszoom zeker voor meer plezier zorgt, is een nauwkeurig­e en zo mogelijk ook stille ultrasone autofocus. En we hebben nog een tip: het is zeker de moeite waard om bij je nieuwe reiszoom ook meteen een circulair polarisati­efilter aan te schaffen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands