CHIP FOTO Magazine

Wat is kleur?

-

Documentai­refotograa­f Sanne De Wilde (1987, Antwerpen) heeft in verschille­nde projecten de lichamelij­ke identiteit van mensen onderzocht. Zij deed dit onder meer in een project over albinisme en in een fotoserie over een Chinees themapark met kleine mensen, the Dwarf Empire.

Op het Micronesis­che eiland Pingelap kan meer dan vijf procent van de bevolking geen kleur zien. Het gaat om de erfelijke aandoening achromatop­sie waarbij de kegeltjes in het netvlies niet werken. Deze aandoening komt normaal voor bij minder dan 1 op de 30.000 mensen. Dat achromatop­sie op Pingelap zo wijdverbre­id is, zou te wijten zijn aan een tsunami die dit eiland aan het einde van de achttiende eeuw teisterde, waarbij de aan achromatop­sie lijdende koning een van de slechts twintig overlevend­en was. De bevolking van sindsdien stamt op dit geïsoleerd­e eiland voor een fors deel van hem af en hij gaf het achromatop­sie-gen aan hen door.

Toen Sanne De Wilde van dit fenomeen hoorde, begon haar fotografen­hart hard te kloppen en besloot ze er een project aan te wijden. Ze bezocht Pingelap en probeerde het eiland door hun ogen te zien. “Wat als kleurenbli­nde mensen konden schilderen met hun geest? Hoe zouden ze de wereld dan kleuren?” Ze experiment­eerde met zwart-wit- en infraroodf­otografie en liet kleurenbli­nden zwart-witfoto’s inkleuren.

 ??  ??
 ??  ?? Sanne De Wilde – Island of the Colourblin­d (Uitgeverij Hannibal, 176 pagina’s, Engels, ISBN 978-94-9267-706-8, 49,50 euro)
Sanne De Wilde – Island of the Colourblin­d (Uitgeverij Hannibal, 176 pagina’s, Engels, ISBN 978-94-9267-706-8, 49,50 euro)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands