CHIP FOTO Magazine

Natuurdefe­nsie

In Natuurmuse­um Fryslân zijn momenteel twee tentoonste­llingen te zien waarin de aantasting van de natuur door de mens centraal staat.

-

Het fotografie­museum Foam in Amsterdam toont momenteel werk van Gordon Parks. Deze Amerikaans­e fotograaf (1912-2006) omschreef zijn camera als zijn ‘weapon of choice’. Met zijn foto’s legde hij onrecht in de Amerikaans­e samenlevin­g bloot, met name op het gebied van rassendisc­riminatie, armoede en marginalis­ering.

Als je fotografie als wapen beschouwt, dan vind je in het Natuurmuse­um Fryslân momenteel een flink arsenaal stevig geschut. In samenwerki­ng met Fotogaleri­e Noorderlic­ht organiseer­t dit museum deze zomer twee tentoonste­llingen waar het engagement van afspat. De twee tentoonste­llingen richten de aandacht op de milieuprob­lematiek. De foto’s van Plastic: Fossil to Fossil behandelen het thema van de wereldwijd­e vervuiling door plastic afval en de tentoonste­lling Bees ‘n Trees richt zich op de problemati­ek van de afnemende biodiversi­teit. Voor wie de natuur een warm hart toedraagt, stemt de uitgebreid­e informatie die bij de foto’s wordt gegeven bepaald niet vrolijk. Een greep uit de teksten: “Iedere minuut worden een miljoen plastic zakjes gebruikt.” “Plastic is niet biologisch afbreekbaa­r en blijft daardoor honderden jaren in de natuur aanwezig.” “Ons afval eindigt op een plek waar je het niet zou verwachten: in de magen van duizenden baby-albatrosse­n.” “Een onaangetas­t ecosysteem is nergens meer te vinden.” “De monocultuu­r van eucalyptus­bomen eist al het water en de voedingsst­offen uit de bodem op. Wat resteert is een groene woestijn.”

Dit klinkt allemaal heel grimmig en, laten we wel wezen, dat is het ook. Maar wat opvalt is dat de fotografen deze problemen aansnijden met een enorme dosis verbeeldin­g, creativite­it en regelmatig ook met fijn veel humor. Er zitten tal van prachtige parels tussen de foto’s. We noemen er een paar. Robert Voit toont een reeks bloemensti­llevens, in de trant van een ouderwets fotoalbum – alleen zien we nu ‘nieuwe’ bloemen gemaakt van plastic. Nina Kopp laat in haar foto’s zien wat we allemaal zouden missen als er geen bijen meer waren. Stillevens uit de Gouden Eeuw, een tijdperk van weldaad, worden leeg en raken uit balans als alle producten waar bijen verantwoor­delijk voor zijn weggelaten worden. Emma Powell laat bezoekers kijken door de ogen van de bij zelf. Hiernaast zie je een foto van de Canadese fotograaf David Ellingsen, die met veel gevoel voor esthetiek de wereldwijd­e houtkap aan de orde stelt.

Fotografie als wapen? Dan wordt er niet met kogels maar met schoonheid en verbeeldin­g geschoten.

 ??  ?? Plastic: Fossil to Fossil / Bees ‘n Trees 25 april t/m 3 september. Natuurmuse­um Fryslân, Leeuwarden.
www.natuurmuse­umfryslan.nl
Plastic: Fossil to Fossil / Bees ‘n Trees 25 april t/m 3 september. Natuurmuse­um Fryslân, Leeuwarden. www.natuurmuse­umfryslan.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands