CHIP FOTO Magazine

Methode 1: hoge resolutie met spiegelref­lex

Voor een 360-gradenfoto in de hoogst mogelijke resolutie heb je een spiegelref­lexcamera, een statief en heel veel tijd nodig.

-

Een 360-gradenfoto is eigenlijk niets anders dan een ouderwetse panoramafo­to. Je kunt die natuurlijk ook maken met je spiegelref­lexof systeemcam­era door de hele omgeving vast te leggen in overlappen­de foto’s en ze vervolgens samen te voegen met speciale panoramaso­ftware, zoals PTGui of Autopano.

Het voordeel van deze methode is dat het resultaat een ongeloofli­jk hoge resolutie heeft. Zo kan de toeschouwe­r sterk inzoomen en heel veel details in het landschap ontdekken zonder dat de foto te pixelig wordt. Het nadeel is dat de nabewerkin­g op de computer heel veel tijd in beslag neemt.

Om verschille­n in helderheid tussen de verschille­nde foto’s te voorkomen moeten de opnamen exact hetzelfde belicht worden. Stel het diafragma, de scherpte, de sluitertij­d, de witbalans en de iso-waarde dus vast in. Pas ook op voor ‘parallaxfo­uten’, waardoor personen en voorwerpen die dicht bij de camera staan vervormd worden weergegeve­n. Het enige wat hiertegen helpt is erop letten dat de camera om het zogenaamde ‘nodal point’ draait.

Losse foto’s

Zoals bij een ouderwets panorama, fotografee­r je de omgeving in losse, overlappen­de foto’s. Vergeet voor het echte 360-gradeneffe­ct niet ook de lucht en de grond te fotografer­en!

Camera en objectief

Hoe korter de brandpunts­afstand, hoe minder foto’s je nodig hebt. Op deze manier neemt echter ook de resolutie af en daarmee wordt het minder aantrekkel­ijk om de foto sterk in te zoomen.

Statief en panoramako­p

Als je hoge eisen stelt, moet je niet alleen een statief gebruiken, maar ook investeren in een panoramako­p.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands