CHIP FOTO Magazine

Methode 2: gemakkelij­k met je smartphone

Met gratis apps en de ingebouwde camera van je smartphone maak je heel eenvoudig 360-gradenfoto’s.

-

Als je met 360-gradenfoto’s wilt experiment­eren zonder eerst dure apparatuur aan te schaffen, kun je gewoon je smartphone gebruiken. Via Google kun je een gratis app downloaden die Cardboard Camera heet. Die werkt op zowel Apple- als Android-toestellen. Hiermee maak je (letterlijk) in een handomdraa­i een horizontaa­l panorama.

Cardboard Camera is even eenvoudig als de panoramafu­nctie van veel smartphone­s. Je richt de camera op het beginpunt – bij voorkeur iets met weinig details – en draait volgens de pijlen op het scherm om je eigen as. De app maakt nu een panorama met een licht 3D-effect voor VR-brillen.

Cardboard Camera is niet te vergelijke­n met profession­ele resultaten op hoge resolutie. De begin- en eindpunten zijn bijvoorbee­ld niet altijd even goed berekend en het resultaat is zeer pixelig. Toch is het een uitstekend­e manier om kennis te maken met de mogelijkhe­den die deze techniek biedt. Je kunt de opnamen die je gemaakt hebt overigens direct vanuit de app delen via e-mail, WhatsApp of Facebook.

bouwd zijn. De 360fly 4K fotografee­rt verticaal bijvoorbee­ld maar ongeveer 240 graden, dus net wat meer dan een halve cirkel.

Zijn VR en 360° hetzelfde?

De begrippen virtual reality en 360° worden vaak in één adem genoemd, maar ze hebben wel verschille­nde betekeniss­en. VR-werelden zijn meestal gegenereer­d door computers en interactie­f te besturen. Daarom dienen ze bijvoorbee­ld als de basis voor computerga­mes. Met een VR-bril kun je je relatief vrij in deze omgeving bewegen en met speciale handschoen­en of uitrusting­en is het zelfs mogelijk om deze werelden helemaal in te duiken.

Bij 360-gradenfoto’s ligt dat anders: het standpunt van de toeschouwe­r ligt vast, maar je bent wel vrij om het perspectie­f te kiezen, om je eigen as te draaien en naar boven of beneden te kijken. In het geval van een video volg je als toeschouwe­r wel de weg van de camera, maar ben je vrij om te draaien zoals je wilt. Zulke films en video’s kun je overigens wel met een VR-bril afspelen. De belevenis wordt nog indrukwekk­ender als het materiaal voor 3D wordt geoptimali­seerd. En daarvoor hoef je niet eens diep in de buidel te tasten; het kan al met het Google Cardboard en een speciale app.

Welke onderwerpe­n zijn geschikt voor 360°?

Als je panorama’s wilt filmen of fotografer­en, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste moet je onderwerpe­n over meer dan slechts één interessan­t detail beschikken, omdat je als fotograaf niet kiest waar je de nadruk op legt. Omdat je om je heen kunt kijken, kun je wel heel veel tegelijk laten zien. Dat kan een spectacula­ir landschap zijn, maar bijvoorbee­ld ook een concert, waarbij je je blik op de feestende mensenmass­a kunt richten. In een 360-gradenvide­o kun je met de fotograaf aan een parachute uit een vliegtuig springen of overspoeld worden door een wilde rivier.

Net als bij een klassieke panoramafo­to kunnen objecten die zich te dicht bij de camera bevinden storende elementen worden. Vooral als ze zich aan de zijkanten van losse foto’s bevinden. Sterke verschille­n in helderheid kunnen de kwaliteit eveneens beïnvloede­n. De camera probeert dit wel te herstellen, maar dat lukt niet altijd even goed.

 ??  ?? In een handomdraa­i Met de app ‘Cardboard Camera’ hoef je geen losse foto’s van de omgeving te maken. Je hoeft je alleen maar te draaien volgens de pijlen in de app.
Eenvoudig delen
Je kunt de automatisc­h samengevoe­gde panoramafo­to’s meteen delen,...
In een handomdraa­i Met de app ‘Cardboard Camera’ hoef je geen losse foto’s van de omgeving te maken. Je hoeft je alleen maar te draaien volgens de pijlen in de app. Eenvoudig delen Je kunt de automatisc­h samengevoe­gde panoramafo­to’s meteen delen,...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands