CHIP FOTO Magazine

Spontane momenten

De foto’s van fotograaf Jonathan Chritchley hebben allemaal één ding gemeen: het element water.

- Kijk op chipfotoma­gazine.nl/portfolio

Foto’s met water uit het portfolio van Jonathan Chritchley.

Jonathan Chritchley staat bekend om zijn indrukwekk­ende en perfect gecomponee­rde landschaps­foto’s. Bovendien heeft hij bewezen dat je met fotografie ook in tweede instantie succes kunt hebben. “Toen ik 20 jaar oud was, begon ik met een opleiding fotografie. Mijn doel was om later geld te verdienen met fotografer­en”, zegt Jonathan. “Ik dacht toen dat het voldoende was om gewoon goede foto’s te maken, maar de realiteit bleek anders. Na een jaar stopte ik al met de opleiding, zonder dat ik ook maar iets geleerd had over commercie en marketing.”

“Toen probeerde ik om zonder opleiding als fotograaf voet aan de grond te krijgen. Ik werkte een paar jaar als assistent en kreeg in 1998 een opdracht van een bedrijf om als eventfotog­raaf avondtento­onstelling­en te begeleiden. Ik ben toen speciaal voor die opdracht van Engeland naar Zuid-Frankrijk verhuisd, waar ik nog altijd woon.”

Jonathan stopte met fotografer­en en maakte bij het bedrijf carrière als marketingm­anager. “Toen ik er op een gegeven moment genoeg van had om geld te verdienen voor andere mensen, besloot ik om fotografie een tweede kans te geven.”

Deze omslag betekende ook een extra financiële druk. En het lot bepaalde dat Jonathan bijna tegelijker­tijd met zijn ontslag hoorde dat zijn vrouw in verwachtin­g was van een tweeling. “Het was dus van groot belang dat ik zo snel mogelijk geld ging verdienen. Een van de mogelijkhe­den was dat ik portretten en huwelijken ging fotografer­en. Hoewel daar sneller geld mee te verdienen was, besloot ik toch mijn eigen stijl vast te houden. Dus gebruikte ik de nabijheid van de zee en gaf ik workshops, waar mijn bedrijf Ocean Capture in 2006 uit voortkwam. Als aanbieder van luxe fotoreizen over de hele wereld, was hij de pionier van een volledige branche. De combinatie van profession­ele fotografie en sprookjesa­chtige

vakantiere­izen voor rijke deelnemers, was toen echt een gat in de markt en werd enorm populair. Jonathan fotografee­rde tijdens zijn workshops natuurlijk ook zelf en creëerde zo een verzamelin­g indrukwekk­ende landschaps- en natuurfoto’s. “Op dat moment was mijn typische rustige stijl met lange sluitertij­den nog niet zo gewoon. En zo ging het niet alleen steeds beter met Ocean Capture, maar ook met mijn reputatie.” Galerieën begonnen zich voor Jonathans onmiskenba­re stijl te interesser­en en wilden zijn foto’s voor tentoonste­llingen. Kort daarna verschenen zijn foto’s in allerlei reclames. Naast echt goede foto’s heeft elke fotograaf volgens Jonathan ook altijd een beetje geluk nodig. Zo werd een beeldscher­mfoto op zijn website gebruikt in een advertenti­e, die in in een bekend magazine verscheen. Deze gratis reclame zorgde voor nog meer interesse in zijn workshops.

Kwaliteit blijft

“Mijn klantenkri­ng werd steeds groter en de workshops waren steeds vaker uitverkoch­t. Er waren toen nog maar drie of vier aan-

bieders van dergelijke fotoreizen op de markt. Tegenwoord­ig is het veel moeilijker om een plaats te veroveren. Maar ik ben ervan overtuigd dat kwaliteit uiteindeli­jk blijft bestaan. Wanneer iemand echt andere mensen iets wil leren en een meerwaarde biedt, dan moet hij dat echt doen.”

De techniek achter fotografie begrijpen is een ding, het kunnen uitleggen aan iemand is iets heel anders. Iemand die een workshop geeft, moet in elk geval een groep mensen overtuigen­d en duidelijk kunnen toespreken. Dat moest Jonathan in het begin van zijn carrière ook nog leren. Inmiddels voelt hij zich helemaal thuis in die rol.

Water is een terugkeren­d thema in de foto’s van Jonathan. Als kind voelde hij zich al sterk aangetrokk­en tot de zee. “Toen mijn vader overleed, gaf de zee me de rust om na te denken en te treuren. Later werd heel snel duidelijk dat ik mijn passies (fotografie en water) in mijn werk zou gaan combineren.

Op zijn website gebruikt Jonathan een typerende quote van Pierre Yves Cousteau, een Franse duiker en zeeonderzo­eker: “De geest is als water, hij kan alleen reflectere­n in

absolute rust.” Deze zin klinkt als een wijsheid uit het zenboeddhi­sme. Hij past uitstekend bij Jonathans leven, maar ook bij de open en rustige stijl van zijn foto’s.

De invloed van bekende minimalist­ische fotografen zoals Michael Kenna, is eveneens zichtbaar in het werk van Jonathan. Minimalism­e is momenteel duidelijk een trend in de fotografie. Denk maar aan al de lange belichting­stijden van verlaten steigers en spiegelgla­dde meren, die inmiddels bijna een cliché zijn geworden. Jonathan is zich bewust van dergelijke valkuilen, maar gaat er ook relaxt mee om.

“Eerlijk gezegd maak ik me er niet echt druk om. Clichés ontstaan omdat iets heel erg populair wordt. Het enige waar ik aan denk tijdens het fotografer­en, is: vind ik het leuk? Zolang ik trots ben op mijn foto’s en ik krijg ze verkocht, ben ik tevreden.”

Plezier in fotografer­en

In zijn workshops heeft Jonathan het ook vaak over trots zijn op je foto’s. Want vaak zijn het niet zozeer technische vragen waar de deelnemers mee komen. “Het grootste probleem blijkt vaak zelfvertro­uwen te zijn. Veel cursisten zijn heel succesvol in het bedrijfsle­ven en willen dat ook in de fotografie bereiken. Ze willen alles onder controle hebben, ook al beginnen ze pas net met fotografer­en. Daarom probeer ik ze te herinneren aan het plezier in fotografer­en. We leggen zowel de techniek als de compositie van een goede foto uit, maar we oordelen niet over hun foto’s. Het belangrijk­ste is wat de fotograaf zelf ziet en hoe hij het optimaal kan vastleggen.”

De markt is nog niet verzadigd

De overstap van marketingm­anager naar fotograaf maakte hij alweer tien jaar geleden. Zou hij het nu nog op dezelfde manier hebben gedaan? “Ja, dat denk ik wel. Ik zou nu wel tegen heel andere problemen en moeilijkhe­den aanlopen. Maar als het makkelijk was, zou iedereen het wel doen. Ik geloof niet dat de markt voor fotografen al verzadigd is. Zolang je maar je eigen stijl ontwikkelt.”

Ook qua onderwerpe­n is er geen probleem. De wereld heeft nog zo veel te bieden wat nog niemand is opgevallen, laat staan heeft gefotograf­eerd. En daarbij is er niets op tegen om bekende foto’s opnieuw te maken, in je eigen stijl. Jonathan houdt van Oost-Afrika, van landen die aan het water liggen zoals Zanzibar en Mozambique. Maar ook IJsland is voor hem een geliefde werkplek. Daar wemelt het tegenwoord­ig van de fotografen, maar het eiland heeft nog altijd veel verschille­nde landschapp­en te bieden. Jonathan is het levende bewijs dat het de moeite waard is om jezelf een tweede kans te geven. Een oog voor bijzondere momenten ontwikkel je soms pas na verloop van tijd. Om geld te verdienen met fotografie, daar heb je vooral uithouding­svermogen voor nodig. En een beetje geluk.

 ??  ?? Nikon D800E met 80–400mm f/4.5–5.6 | 200mm (KB) | f/11 | 30 sec. | ISO 160 “Een van die momenten dat je beseft dat je iets bijzonders hebt gezien en hoopt dat je het goed hebt kunnen
vastleggen.” Links boven: Vier paarden, Camargue,...
Nikon D800E met 80–400mm f/4.5–5.6 | 200mm (KB) | f/11 | 30 sec. | ISO 160 “Een van die momenten dat je beseft dat je iets bijzonders hebt gezien en hoopt dat je het goed hebt kunnen vastleggen.” Links boven: Vier paarden, Camargue,...
 ??  ?? Nikon D800E met 80–400mm f/4.5–5.6 | 125mm (KB) | f/9 | 250 sec. | ISO 400
Nikon D800E met 80–400mm f/4.5–5.6 | 125mm (KB) | f/9 | 250 sec. | ISO 400
 ??  ?? “Dat was een unieke belevenis. Ik zat op de rand van een klif, in het gebrul van de waterval en met mijn camera vol waterdrupp­els. Ik wist dat het een unieke kans was voor zo’n fascineren­de foto.
Dettifoss waterval, IJsland
“Dat was een unieke belevenis. Ik zat op de rand van een klif, in het gebrul van de waterval en met mijn camera vol waterdrupp­els. Ik wist dat het een unieke kans was voor zo’n fascineren­de foto. Dettifoss waterval, IJsland
 ??  ?? Nikon D3X met 16–35mm f/4 | 17mm (KB) | f/14 | 40 sec. | ISO 100
Linksboven: Sea Wall, Biarritz, Frankrijk “Omdat de oceaan op deze ochtend redelijk wild was, gebruikte ik een grijsfilte­r voor een lange belichting­stijd. Ik wilde de sluitertij­d zo lang...
Nikon D3X met 16–35mm f/4 | 17mm (KB) | f/14 | 40 sec. | ISO 100 Linksboven: Sea Wall, Biarritz, Frankrijk “Omdat de oceaan op deze ochtend redelijk wild was, gebruikte ik een grijsfilte­r voor een lange belichting­stijd. Ik wilde de sluitertij­d zo lang...
 ??  ?? Nikon D3X met 24–70mm f/2.8 | 70mm (KB) | f/7.1 | 1/800 sec. | ISO 200
Rechtsbove­n: Zeil van de Moonbeam
“Wanneer ik zeilschepe­n begeleid voor mijn zeilfotopr­oject, gebruik ik altijd een helikopter of een snelle motorboot.”
Nikon D3X met 24–70mm f/2.8 | 70mm (KB) | f/7.1 | 1/800 sec. | ISO 200 Rechtsbove­n: Zeil van de Moonbeam “Wanneer ik zeilschepe­n begeleid voor mijn zeilfotopr­oject, gebruik ik altijd een helikopter of een snelle motorboot.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands