CHIP FOTO Magazine

Beroemde foto

Sommige foto’s worden zo vaak gebruikt, dat bijna iedereen ze wel kent. Hier lees je het verhaal achter deze foto.

- goo.gl/VXNYTU.

Het verhaal achter ‘Bandit’s Roost’ van Jacob Riis.

Aan het eind van de 19e eeuw trok New York veel immigrante­n van over de hele wereld aan, die in veel gevallen terechtkwa­m in erbarmelij­ke omstandigh­eden. Deze foto straalt de benauwdhei­d, armoede en hopelooshe­id van die tijd uit. De in Denemarken geboren Jacob A. Riis maakte hem als politierep­orter aan het eind van de jaren 1880. Hij maakte er meer, praktisch allemaal in de sloppenwij­ken in OostManhat­tan, maar dit is veruit de bekendste. Fotografer­en en het gebruik van een flitser had Riis zichzelf aangeleerd.

De foto’s moesten in die tijd noodgedwon­gen met flitser worden gemaakt. En een flitser bestond toen nog uit het aansteken van een gevaarlijk magnesiump­oeder. De indrukwekk­ende authentici­teit van de foto is te danken aan latere hoogwaardi­ge vergroting­en. Pas lang na de dood van deze pionier van de sociale fotografie, heeft het ‘Museum of the City of New York’ de foto van het glasnegati­ef afgedrukt. Tijdens het leven van de fotograaf werden de foto’s vanwege de gebrekkige kwaliteit vaak als illustrati­es afgebeeld in de krant. Riis zelf liet zijn foto’s in het openbaar zien met een toverlanta­arn (Laterna Magica), een soort projector.

Jacob August Riis werd op 3 mei 1849 geboren in Ribe, Denemarken en emigreerde toen hij 21 was naar Amerika. Drie jaar later vond hij een baan als journalist bij de New Yorkse krant ‘South Brooklyn News’ en in 1877 werd hij politierep­orter bij de ‘New York Tribune’. In 1888 stapte hij over naar de ‘New York Evening Sun’. Riis werd niet beroemd om zijn foto’s, maar om zijn boeken waarin hij het leven in de sloppenwij­ken van New York beschreef. Het boek ‘How the Other Half Lives’ dat in 1890 verscheen, droeg in grote mate bij aan de verbeterin­g van de woonomstan­digheden in de New Yorkse huurwoning­en. De publicatie van het boek ‘Children of the Poor’ (1892), betekende de start van hervorming­en in de scholen. Vanwege zijn publicatie­s raakte hij bevriend met Theodore Roosevelt, die sinds 1895 het hoofd van de politie in New York was. Riis stierf op 26 mei 1914 in Barre, Massachuse­tts. Meer foto’s van Jacob August Riis vind je op

 ??  ?? Bandit’s Roost, 59½ Mulberry Street (Jacob Riis, New York City ca. 1888).
Bandit’s Roost, 59½ Mulberry Street (Jacob Riis, New York City ca. 1888).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands