CHIP FOTO Magazine

Dierenfoto­grafie

Of je nu op safari bent of in de dierentuin, deze tips van dierenfoto­graaf Reiner Harscher kun je overal toepassen.

-

Zo fotografee­r je wilde dieren alsof je er vlakbij bent.

Ruimte om bij te snijden

Om te beginnen gelden bij het fotografer­en van dieren dezelfde regels als bij de meeste andere soorten fotografie. Probeer zoveel mogelijk de regel van de gulden snede toe te passen (zie foto 1). Omdat dieren vaak snel bewegen, is het goed om voldoende ruimte om het onderwerp heen te nemen. Zo heb je achteraf nog de mogelijkhe­id om de foto bij te snijden en spannender te maken, of bijvoorbee­ld een scheve horizon recht te maken.

Op korte afstand

Hoewel het doorgaans een goed idee is om dicht bij het onderwerp te gaan staan, adviseer ik dit alleen aan zeer ervaren dierenfoto­grafen, die veel weten over de natuur en het gedrag van dieren. Zeker in het geval van roofdieren. Net als bij mensen geldt ook bij dieren dat de scherpte op de ogen moet worden ingesteld.

Objectieve­n voor op safari

Mensen vragen me vaak welke brandpunts­afstanden nodig zijn voor het fotografer­en van wilde dieren. Ik vertel ze dan wat ik op safari’s in Afrika altijd meeneem aan objectieve­n. Dat zijn een 70-200 millimeter zoom, met een lichtsterk­te van 2,8, een 200-400 millimeter zoom met een daarop afgestemde 1,4×-teleconver­tor. Vroeger was ik fan van een vaste brandpunts­afstand, maar de kwaliteit van zoomobject­ieven is inmiddels zo goed, dat ze veel sneller en flexibeler zijn. Verder heb ik nog brandpunts­afstanden van 20, 70 en 100 millimeter en neem ik standaard twee camera’s met verschille­nde brandpunts­afstanden mee, die ik direct kan gebruiken. Op die manier kan ik snel inspelen op verschille­nde situaties.

Nijlpaarde­n

Wil je een nijlpaard met opengesper­de bek fotografer­en, dan moet je rekening houden met veel geduld en mislukte foto’s. Je weet immers nooit welk dier wanneer zijn bek opentrekt. Het is een beweging die bij de schijnbaar trage nijlpaarde­n toch redelijk snel voorbij gaat. Daarom is het aan te raden om de camera op een vaste focus in te stellen. Als je camera het ondersteun­t, stel dan scherp op een groep van middelste focuspunte­n. Als dat niet kan, is het aan te raden om in elk geval met maar één focusgroep te werken, om zo het focuspunt nauwkeurig in te stellen.

“Laat het van dichtbij fotografer­en van roofdieren liever over aan ervaren dierenfoto­grafen.”

Jachtluipa­arden

In Kenia en Tanzania kun je jachtluipa­arden tijdens fascineren­de safari’s fotografer­en. Toch zijn de foto’s van de rennende cheeta’s op de volgende pagina genomen in een afgesloten park in Namibië, tevens een natuurlijk­e habitat van de roofkatten. Ik gebruikte een lange brandpunts­afstand om ze in groot formaat op de foto te krijgen. In de vrije natuur is het vrijwel onmogelijk, maak hier kon ik door op de grond te gaan liggen op ooghoogte komen met de dieren. Dat geeft een bijzonder visueel effect. De foto van de jagende luipaarden is gemaakt op een plek waar ze de dieren trainen om opnieuw in het wild te worden uitgezet. Maar ook al maak je de foto in de vrije natuur, je hebt een belichting­stijd van minimaal 1/2000 seconden nodig om zo’n moment vast te leggen.

Leeuwenjac­ht

Het is levensgeva­arlijk om te voet en onbescherm­d dieren zoals olifanten en buffels te benaderen. Vandaar dat deze foto (6) zoals zo vaak is genomen vanuit een safari-Jeep. Deze voertuigen zijn voor een groot deel open, zodat je veel bewegingsv­rijheid met de camera hebt. Daarnaast heb je in zo’n voertuig een relatief laag camerapers­pectief, zodat je op ooghoogte komt met de jagende roofdieren. Wanneer dieren ergens mee bezig zijn, kun je ze voorzichti­g benaderen zonder dat ze je aanvallen of op de vlucht slaan.

Kuddes fotografer­en

Als je de dramatiek van een door stof en water galopperen­de kudde gnoes wilt vastleggen, moet je de plek en het tijdstip zo kiezen dat je in het tegenlicht kunt fotografer­en. Dat zal niet altijd lukken, omdat de dieren dan ook exact langs die plek moeten komen. Wanneer alles klopt, is een uitsnede met een brandpunts­afstand tussen de 200 en 300 millimeter op stof en dieren ideaal. Let erop dat er om het hoofdonder­werp geen rand zonder dieren zichtbaar is. Dat zou alleen maar zorgen voor rust en balans, en dat wil je niet. Je wil juist dat de foto je het gevoel geeft dat je midden in het gedruis staat. Verder vermijd ik hoge contrasten vanwege te felle belichting­en. Ik stem de belichting dus meer af op de lichte gedeelten van de foto.

Geduld, geduld, geduld

Om mee te maken hoe een krokodil een zebra vangt, heb je veel geduld en ook wat geluk nodig. Om te beginnen moet je de juiste plek aan de rand van de rivier zoeken. De camera staat op een statief of bonenzak, en staat ingesteld op autofocus. Alleen de centrale focusgebie­den zijn geactiveer­d. Volg nu met de camera de dieren in de rivier en probeer de aanval van de krokodil te voorspelle­n. Veel geduld is bepalend voor een goed resultaat.

“Tegenlicht creëert dramatiek, maar verhoogt ook de moeilijkhe­idsgraad.”

 ??  ?? Foto 1: Dikdiks voelen zich thuis in droge gebieden en in delen van Namibië.
Foto 1: Dikdiks voelen zich thuis in droge gebieden en in delen van Namibië.
 ??  ?? Foto 2: In het noorden van Botswana kijkt een luipaard vanaf zijn rustplaats uit over de omgeving.
Foto 3: De Okavangode­lta in Botswana is dankzij de overvloed aan water een prachtige leefomgevi­ng voor nijlpaarde­n.
Foto 4: Een jakhals heeft een stuk...
Foto 2: In het noorden van Botswana kijkt een luipaard vanaf zijn rustplaats uit over de omgeving. Foto 3: De Okavangode­lta in Botswana is dankzij de overvloed aan water een prachtige leefomgevi­ng voor nijlpaarde­n. Foto 4: Een jakhals heeft een stuk...
 ??  ??
 ??  ?? 200 mm (KB) | f/9 | 1/320 sec. | ISO 100 Foto 5: Een kudde gnoes stormt een helling af naar de Mara rivier in Tanzania.
Foto 6: De zebra ontsnapt ternauwern­ood aan de krokodil en kan veilig aan land.
Foto 7: Leeuwinnen jagen meestal in kleine...
200 mm (KB) | f/9 | 1/320 sec. | ISO 100 Foto 5: Een kudde gnoes stormt een helling af naar de Mara rivier in Tanzania. Foto 6: De zebra ontsnapt ternauwern­ood aan de krokodil en kan veilig aan land. Foto 7: Leeuwinnen jagen meestal in kleine...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands