CHIP FOTO Magazine

De wereld op zijn kop

Fotografer­en door een glazen bol maakt het mogelijk om je omgeving onderstebo­ven vast te leggen.

-

Fotografer­en door een glazen bol.

Dit heb je nodig: glazen bol van een doorsnede van minimaal tien centimeter en van fotokwalit­eit, microvezel­doek, macro-objectief.

Een glazen bol is natuurlijk een belangrijk hulpmiddel voor helderzien­den, maar wij gebruiken er een om wonderlijk mooie foto’s mee te maken. Omdat de bol de lichtstral­en bundelt, werkt hij als een soort loep. Daarom moet je bij mooi weer dus oppassen voor warmteontw­ikkeling. Wat je nodig hebt, is een bol van optisch glas met een doorsnede van minimaal tien centimeter. Deze grootte levert goede fotoresult­aten en is bovendien niet al te zwaar. Houd altijd een microvezel­doek bij de hand, zodat je stof en andere viezigheid kunt verwijdere­n. Om te voorkomen dat de bol wegrolt, kun je een kleine ring van glas, plastic of metaal gebruiken – bij voorkeur een die niet erg zichtbaar is. Stel scherp op het gespiegeld­e onderwerp van de bol en fotografee­r in raw om de beeldinfor­matie ongecompri­meerd vast te leggen. Varieer met het diafragma om de optimale scherptedi­epte te vinden. Wanneer je vanuit de hand fotografee­rt, gebruik dan een sluitertij­d die langer is dan 1/125 seconde. Laten de lichtomsta­ndigheden het toe, dan is ISO 100 ideaal. Is er te weinig licht, dan moet je met een statief fotografer­en of de ISO aanpassen.

“De onscherpe achtergron­d zorgt ervoor dat de aandacht naar het landschap in de bol wordt getrokken.”

 ??  ?? Canon EOS 5D Mark III – Canon EF 50mm f/1.4 USM | 50 mm (KB) | f/5,6 | 1/200 sec. | ISO 100
Canon EOS 5D Mark III – Canon EF 50mm f/1.4 USM | 50 mm (KB) | f/5,6 | 1/200 sec. | ISO 100
 ??  ??
 ??  ?? Locatie: laat je creativite­it de vrije loop. Takken en wortels kunnen prachtige plekken zijn voor je glazen bol.
Motivatie: soms zijn de mooiste ondergrond­en maar moeilijk bereikbaar. Bereid je dus voor op klimmen en nat worden. Het is de moeite waard.
Locatie: laat je creativite­it de vrije loop. Takken en wortels kunnen prachtige plekken zijn voor je glazen bol. Motivatie: soms zijn de mooiste ondergrond­en maar moeilijk bereikbaar. Bereid je dus voor op klimmen en nat worden. Het is de moeite waard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands