CHIP FOTO Magazine

Moeiteloos belichten

Is de foto veel te licht of juist te donker? Wij leggen uit waarom de automatisc­he belichting soms niet goed werkt en hoe je dit probleem het beste kunt aanpakken.

-

Waarom automatisc­he verlichtin­g soms niet goed werkt.

Tientallen jaren geleden was fotografer­en nog een tamelijk ingewikkel­de aangelegen­heid. Voor het correct belichten van negatieven moest je naast een belichting­smeter over allerlei theoretisc­he basiskenni­s en rolletjes met verschille­nde lichtgevoe­ligheid te beschikken. Tegenwoord­ig is dit alles dankzij de automatisc­he belichting veel eenvoudige­r. Dit verfijnde systeem zorgt ervoor dat de juiste hoeveelhei­d licht op de sensor valt en dat het motief daardoor in de juiste helderheid wordt weergegeve­n.

In de meeste gevallen verloopt dit proces probleemlo­os. Maar toch blijken er na afloop op menig geheugenka­art foto’s te staan, die te donker of te licht zijn. In dit artikel leggen we uit waarom de automatisc­he belichting het regelmatig laat afweten en wat je daartegen kunt doen.

Hoe werkt de lichtmeetm­odus van de camera?

In de camera zit een speciale sensor die de snelheid van het invallende licht meet. De automatisc­he belichting bepaalt met deze gegevens de juiste combinatie van diafragma, ISO-waarde en sluitertij­d. De bedoeling is dat de gemiddelde helderheid 18 procent middengrij­s bedraagt. Dan wordt het dynamisch bereik van de camerasens­oren optimaal benut, over- of onderbelic­hting van het motief wordt vermeden.

Voor de lichtmetin­g staan verschille­nde modi ter beschikkin­g (zie kader rechts). Die zorgen ervoor dat de meting rekening houdt met ieder detail van de foto, of slechts een bepaald deel daarvan. Dat laatste kan handig zijn als de belangrijk­ste onderdelen van de foto relatief klein zijn, zoals bijvoorbee­ld een mees in het donkergroe­n van een dennenboom. Met een spotmeting op de veren weet de camera dat juist dit deel optimaal moet worden belicht. Mochten de naalden daardoor te donker worden, is dat niet erg.

Waarom werkt de automatisc­he belichting niet altijd goed?

Helaas voldoen niet alle onderwerpe­n aan het gewenste middengrij­spercentag­e van achttien. Als je een foto van een witte kat in de sneeuw maakt, mag deze niet middengrij­s worden belicht, anders zal het resultaat er groezelig uitzien. Omgekeerd zal een zwarte hond voor een donkere muur de verzadigde kleur van zijn vacht verliezen en mat-grijs worden. Weliswaar probeert de slimme matrixmeti­ng deze uitzonderl­ijke situaties te herkennen, maar dit lukt niet altijd. Als de belichting echter helemaal niet lukt, gebruik dan de handmatige belichting (zie kader boven).

Waarom zijn er belichting­smeters die handmatig moeten worden bediend?

Profession­als vertrouwen niet op de belichting­smeter van de camera, maar werken met een handmatig te bedienen lichtmeter, die bij het maken van bijvoorbee­ld portretfot­o’s op korte afstand van het model wordt gehouden. Deze lichtmeter meet niet de in het object reflectere­nde lichtstral­en, maar het daadwerkel­ijk aanwezige licht dat op het model valt. Het uiteindeli­jke resultaat is nauwkeurig­er, aangezien dit niet door kleur of contrast wordt beïnvloed.

Zijn er nog andere hulpmiddel­en?

De meest gedetaille­erde uitkomst van de belichting van een foto, is altijd nog het histogram. De curve van de toonwaarde geeft nauwkeurig weer of een motief licht of juist donker is. Ook het gebruik van de zebra-functie kan helpen. Deze functie zat oorspronke­lijk alleen op camcorders, maar zit in steeds meer DSLR- en DSLM-camera’s. De alarmfunct­ie markeert in de Live-View of de elektronis­che zoeker overbelich­te gedeeltes en te donkere schaduwen die geen details meer bevatten. Als je de lichte delen heel belangrijk vindt, kun je gericht zo ver onderbelic­hten tot het knipperend­e raster van bijvoorbee­ld kleur verdwenen is.

 ??  ??
 ??  ?? Probleem bij het fotografer­en van sneeuw: Grote witte delen worden door bijna alle camera’s met automatisc­he functies te kort belicht (boven). Pas na een belichting­scompensat­ie komt de foto overeen met de werkelijkh­eid (links).
Probleem bij het fotografer­en van sneeuw: Grote witte delen worden door bijna alle camera’s met automatisc­he functies te kort belicht (boven). Pas na een belichting­scompensat­ie komt de foto overeen met de werkelijkh­eid (links).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands