CHIP FOTO Magazine

Orton-effect

-

Met het Orton-effect in Photoshop maak je sprookjesa­chtige foto’s.

“Het Orton-effect werkt het best bij landschaps­foto’s – ook in zwart-wit.”

Aan landschaps­foto’s en opnames met een lange sluitertij­d moet je vaak nog enig contrast toevoegen. Als je dit combineert met het zogenaamde Orton-effect, creëer je bovendien direct een dromerige sfeer. Het Orton-effect dateert al uit het zwart-wittijdper­k, maar is nooit helemaal verdwenen. Veel landschaps­fotografen passen hem nog steeds graag toe. Voor dit effect, bedacht door de fotograaf Michael Orton, combineer je een scherpe foto met een bewust onscherpe opname van hetzelfde onderwerp. Het resultaat is, mits goed toegepast, een perfecte combinatie van scherpte en softfocus. Het klink tegenstrij­dig, maar is het niet.

Zelfs zeer oplettende kijkers hebben bij het bekijken van een afbeelding met het Orton-effect vaak wel het gevoel dat er iets mee is, maar ze kunnen er niet goed de vinger op leggen.

Uiteindeli­jk gaat het om het resultaat en de sfeer van de afbeelding, en gelukkig kun je die vrij eenvoudig met Photoshop maken. Eerst pas je het contrast van de foto aan en daarna voeg je met een aantal handelinge­n het Orton-effect toe.

Voor het aanpassen van het contrast gebruiken we het rawvenster van Photoshop (als je bron een jpg-bestand is, gebruik je het Camera-Raw-filter). Voor het eigenlijke Orton-effect gebruik je andere functies van Photoshop. De handelinge­n vanaf stap 3 kun je ook in oudere versies van het programma uitvoeren.

1

Belichting en contrast

Open de afbeelding in het Camera Raw-dialoogven­ster. Als je bron een jpg-bestand is, open je hem en kies je Filter>Camera Raw-filter. Pas de afbeelding naar behoefte aan, bijvoorbee­ld met de regelaars Belichting, Contrast, Hooglichte­n of Schaduwen. Corrigeer ook de eventuele kleurzweem die is ontstaan doordat je een lange sluitertij­d en grijsfilte­r hebt gebruikt.

2

Witbalans uitvoeren

In onze voorbeeldf­oto heeft het grijsfilte­r, in combinatie met de lange sluitertij­d, een overdaad aan magenta opgeleverd. Met de regelaars Temperatuu­r en Kleur los je dat op. Om meer groen te krijgen schuif je de regelaar Kleur naar links. De regelaar Temperatuu­r schuif je ook een stukje naar links om de blauwtinte­n te versterken en het geel te vermindere­n.

3

Witpunt verhogen

In Camera Raw ziet de foto er al een stuk beter uit. Klik, afhankelij­k van het gebruikte dialoogven­ster, op OK of Openen. In het Lagenpalet klik je op de knop Nieuwe opvullaag of aanpassing­slaag maken en kies je voor Niveaus. Beweeg het witte driehoekje naar links om het beeld helderder te maken. Om te zien welke gebieden worden aangepast, druk je tijdens het slepen op de Alt-toets.

4

Nieuwe lagen

Met Ctr+Alt+Shift+E maak je van alle lagen samen een enkele nieuwe laag. Dupliceer deze laag met Ctr+J. Geef de twee nieuwste lagen een herkenbare naam. Dubbelklik daartoe in het Lagenpalet op de naam en verander deze. Bijvoorbee­ld: Softfocus voor de bovenste en Scherp voor die daaronder. Klik op de laag Softfocus.

5 Spelen met filters

Om de laag Softfocus ook zijn naam eer te laten aandoen, klik je op Filter>Vervagen>Gaussiaans vervagen. Kies bij Straal voor

15,0 pixels. Deze waarde is in de meeste gevallen voldoende, maar speel gerust met een hogere (30,0) of lagere waarde (10,0) tot je tevreden bent. Aan de hand van het voorbeeldv­enster kun je bepalen welke vervaging het beste werkt.

6 Diverse overvloeim­odi

De laag Softfocus is nog steeds actief. Klik op het uitvalmenu achter Normaal en kies de overvloeim­odus Vermenigvu­ldigen. De foto wordt beduidend donkerder.

Klik nu op de laag

Scherp en kies voor de overvloeim­odus

Bleken. Klik dan weer op de laag Softfocus.

7 Lichter maken met Curven

De foto is nog steeds iets te donker. Maak hem lichter met een aanpassing­slaag Curven. Klik in het onderste kwadrant en trek de lijn naar boven en naar links. Maak je geen zorgen over hoe de afbeelding er nu uitziet, want het gaat alleen om de algemene helderheid.

8 Finetunen

Houd de Shift-toets ingedrukt en klik op de laag Scherp in het laagvenste­r. Je hebt de drie lagen nu geselectee­rd. Groepeer de lagen met een klik op Ctrl+G. Stel nu voor deze groep de Dekking in. Gebruik de regelaar om de dekking terug te brengen tot een percentage waar je tevreden over bent. Over het algemeen geeft een waarde tussen 25% en 50% goede resultaten.

 ??  ?? Origineel
Origineel
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands