CHIP FOTO Magazine

Radiaalfil­ter

-

Hiermee voeg je kleur en licht toe in Lightroom CC Classic.

De lucht was de hele dag al schitteren­d, dus je trekt er met je camera op uit. De zon zakt langzaam richting de horizon en je verwacht een schitteren­de kleurenpra­cht in de wolken – maar er gebeurt niets. De laagstaand­e zon gaat schuil achter een nevelige waas en de wolken erboven blijven grijs. Ontgoochel­d keer je terug.

Gelukkig schiet Lightroom je te hulp. Met het Radiaalfil­ter verander je eentonige tinten in een oogwenk in sprankelen­de kleuren. Je opent dit gereedscha­p door op het vijfde knopje in de gereedscha­ppen onder het Histogram te klikken of door Shift + M te toetsen.

Oorspronke­lijk is deze tool bedoeld om vignetten te produceren die niet precies in het midden van het beeld liggen, maar als je creatief denkt, kun je er veel meer mee.

1

Masker omkeren

Als je in het onderdeel Ontwikkele­n het Radiaalfil­ter activeert, is hij zo ingesteld dat hij de foto buiten het selectiege­bied verandert. Vink daarom onderin de optie Omkeren aan. Dan pas je de aanpassing toe op het stuk binnen de selectie.

2

Selectie maken

Klik om te testen in het midden van het gebied waarvan je de kleur wil veranderen en sleep met de muis naar buiten om de vorm en grootte van het filter te veranderen. Sleep aan de zwarte stip in het midden om het filter te verplaatse­n. Als je het effect ongedaan wil maken, druk je op Delete.

3

Kleurenkie­zer

In onze voorbeeldf­oto hebben we Doezelaar en Belichting op 0 gezet en kiezen we bij Kleur voor roze. Om over de hele breedte een selectie te maken met parallelle lijnen, zet je preview in de Navigator op 1:16. Verberg dan alle bedienings­elementen met een druk op de Tab-toets. Sleep dan aan het filter om hem breed te trekken.

“Met het Radiaalfil­ter verander je eentonige tinten in een oogwenk

in sprankelen­de kleuren.”

4

Filterrand verzachten

Via de blokjes in de selectieli­jn pas je de selectievo­rm aan. De randen zijn ingesteld op hard om de filtergren­s goed aan te geven. Voor een zachte overgang ze je Doezelaar op 100. Zet dan de weergave via de Navigator op Passend. Klik op Penseel (rechts onder de gereedscha­ppen) en vervolgens op Wissen. Schilder dan het roze van de heuvel rechts.

5

Actief filter

Om de lucht te laten weerspiege­l in het water, klik je op Nieuw om nog een filter toe te voegen. De stip van het eerste filter wordt nu grijs. Sleep op de foto om het nieuwe filter (met zwarte stip) te activeren. Als je het eerste filter wil bewerken, klik je op de grijze stip. Het actieve filter herken je steeds aan de zwarte stip.

6

Belichting aanpassen

De heuvel rechts is te donker. Zet Belichting op ongeveer 0,5 of 1 en zet Verzadigin­g op 0 procent. Sleep een filter over de heuvel op de voorgrond en draai hem met behulp van de bewerkings­punten op de juiste plek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands