CHIP FOTO Magazine

Canon M100

Van buiten een compactcam­era, van binnen een systeemcam­era – de Canon EOS M100 combineert het beste van twee werelden. Maar ook niet veel meer dan dat. Is het voldoende voor een beginner?

-

Deze spiegelloz­e systeemcam­era is heel geschikt voor onderweg en maakt scherpe en gedetaille­erde foto’s.

Het zou de Canon EOS M100 tekort doen als je hem alleen als instapmode­l gebruikt, ook al noemt Canon de systeemcam­era zelf zo. Het is namelijk ook een prima camera voor spiegelref­lexfotogra­fen die op zoek zijn naar een klein cameraatje voor onderweg. Het toestel weegt namelijk maar 300 gram en is nauwelijks groter dan een pakje sigaretten. Dat was bij de Nikon 1 ook wel het geval, maar die had maar een half zo grote beeldsenso­r. De EOS M100 gebruikt daarentege­n een APS-Cchip met 24 megapixel en dual-pixel-AF, die zich al bewezen heeft in een paar DSLR-modellen (o.a. de EOS 77D en 800D). Voor zo’n 470 euro is deze systeemcam­era daarom een aantrekkel­ijk alternatie­f voor een grote DSLR. Of niet? Nou, gedeelteli­jk. Want misschien wil je bij fel zonlicht wel graag een zoeker hebben. En als je veel filmt, wil je vast graag Ultra

HD, want dat heeft intussen praktisch elke smartphone ook al. Deze twee tekortkomi­ngen verklaren dan ook waarom Canon de EOS M100 een instapcame­ra noemt.

Kleine instap

Voor zo’n kleine camera is het logisch dat er niet veel knoppen op zitten. In de behuizing zitten namelijk drie knoppen: voor de galerij, voor wlan en voor het menu. Verder zit er een gekarteld wieltje om de ontspankno­p. De doelgroep (bijvoorbee­ld bloggers) heeft er mogelijk geen behoefte aan om het diafragma of de sluitertij­d respectiev­elijk in de »AV«- of »TV«-stand te zetten. De »P«-stand of een van de negen modi, inclusief acht effecten zoals »Zwart-wit«, zullen waarschijn­lijk vaker aan bod komen.

Mocht je toch handmatig de belichting willen instellen, dan kun je daar het scherpe 3-inch touchscree­n (wat prima geschikt is voor selfies) voor gebruiken. Even de lichtgevoe­ligheid of de witbalans veranderen werkt prima via het touchscree­n. Ook het focuspunt kun je via het scherm aangeven. Dankzij dual-pixel-AF werkt de autofocus niet alleen aangenaam snel bij daglicht, maar ook bij minder goede lichtomsta­ndigheden.

Toch levert fotografer­en bij daglicht de beste resultaten op. Want wordt het licht minder, dan wordt de beeldkwali­teit ook snel minder. Zo zien foto’s die je binnen met ISO 1600 maakt er niet mooi scherp uit. De scherpte aan de randen is met maximaal 1867 lijnparen per beeldhoogt­e wel in orde. En voor deze cameraklas­se is de weergave van details ook prima. ISO-waardes hoger dan 3200 zijn er alleen voor noodgevall­en. Foto’s die je binnen bij gloeilampe­n maakt, zien er alleen in kleiner formaat (bijvoorbee­ld voor op internet) acceptabel uit. Dan kun je nog beter de flitser openklappe­n, die een afstand van vijf meter kan overbrugge­n. Er is geen accessoire­schoen op de M100 aanwezig, dus een andere flitser kun je er niet op zetten.

Matige snelheid

Voor bloggers zal het zeker geen probleem zijn, maar profession­ele fotografen hebben mogelijk moeite met de snelheid van de burst-modus: vier foto’s per seconde met autofocus en 6,1 foto’s per seconde zonder autofocus. Voor alledaags gebruik is het wel voldoende, net zoals de 90 jpegs die je per serie kunt maken.

En dat geldt ook voor de accuduur, want met een volle lading kun je zo’n 260 tot 530 foto’s maken. Filmen in full-HD met 60 frames per seconde kan gedurende 111 minuten en dat is netjes. Al met al is de EOS M100 een solide en compacte systeemcam­era voor alledaags gebruik.

 ??  ?? Er zit maar één wieltje op de behuizing, voor het instellen van het diafragma of de sluitertij­d.
De micro-usb-poort dient zowel voor het overzetten van data als voor het opladen van de accu.
De interne flitser kan tot vijf meter overbrugge­n. Het...
Er zit maar één wieltje op de behuizing, voor het instellen van het diafragma of de sluitertij­d. De micro-usb-poort dient zowel voor het overzetten van data als voor het opladen van de accu. De interne flitser kan tot vijf meter overbrugge­n. Het...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands