CHIP FOTO Magazine

NAS-producten

Back-ups maken van je werk zou een onmisbare stap in je workflow moeten zijn. Maar je hebt een hoop ruimte nodig voor zoveel raw-bestanden. Een goede NAS biedt de oplossing.

-

Netwerkops­lag (NAS) is ideaal om je foto’s te back-uppen. We testen drie exemplaren.

Adviezen zoals ‘maak altijd back-ups van je werk’ klinken als het gezeur van een overbezorg­de ouder. Maar net als zulke ouderlijke aansporing­en wordt deze tip vaak in de wind geslagen, tot het te laat is. Het is een goed idee om het dubbel opslaan van foto’s en video’s tot een vaste stap in je workflow te maken. Maar waar kun je al die grote bestanden parkeren? Cloudopsla­g is te langzaam voor grote fotoverzam­elingen en het handmatig opslaan van foto’s en video’s op aparte harde schijven is veel te bewerkelij­k. Een opslagstat­ion met netwerkver­binding, ook wel bekend als een NAS is een snellere én handigere oplossing.

Een NAS is effectief een kleine computer, die maar één taak heeft: opslaan en weergeven. Er zijn verschille­nde formaten verkrijgba­ar, bijvoorbee­ld met plaats voor één, twee of vier harde schijven. Er zijn grotere modellen, maar die zijn voor thuisgebru­ik niet zinvol. Een NAS met één harde schijf is bovendien niet veilig als back-up en eentje met vier plaatsen is vaak te groot, hoewel hij voor ruim behuisden een prima optie vormt. Voor de gemiddelde gebruiker vormt een NAS met twee ‘bays’ de gulden middenweg. Voor een veilige back-up moeten de twee schijven in een RAID1-opstelling staan. Deze spiegelt elk bestand, zodat de twee schijven een kopie van elkaar zijn. Zo raak je nooit je gegevens kwijt als één schijf het begeeft. We stellen hier drie NAS-systemen met plaats voor twee schijven voor. Het zijn alle drie prima producten, met sterke en zwakke punten die ze geschikt maken voor verschille­nde gebruikers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands