CHIP FOTO Magazine

Fotorugtas­sen

-

Voor dagtrips heb je een cameratas nodig. We testen er vijf.

Rugtassen voor dagtrips naar het bos moeten aan de nodige eisen voldoen. Je hebt niet alleen plek nodig om je uitrusting droog en beschermd mee te nemen; je moet ook extra’s zoals kaarten, eten en andere voorraden kunnen inpakken. Wat maakt het verschil tussen een camerarugz­ak voor dagtrips en een klassieke cameratas?

In die laatste moet je vooral zo veel mogelijk uitrusting kwijt kunnen. Waar bij zo’n tas de binnenruim­te praktisch tot de klep toe bedoeld is voor camera en accessoire­s, staat bij een dagrugzak de flexibilit­eit voorop. Een praktijkvo­orbeeld: je hebt het plan om een bergwandel­ing te maken. Wat neem je daarvoor allemaal mee? Natuurlijk heb je de camera en objectieve­n nodig. Het is belangrijk dat je niet teveel uitrusting meeneemt, want bij een route met veel hoogtevers­chillen is een zware tas niet prettig. Een DSLR of systeemcam­era en één of twee objectieve­n zijn afdoende. Daarnaast wil je een klein reisstatie­f of een lichte gorillapod bij je hebben. Wat heb je naast je fotospulle­n nodig? Eten is onmisbaar, dus je hebt brood bij je en bijvoorbee­ld appels en een banaan. Minstens één fles water mag niet ontbreken en misschien wil je kleinere voedingsar­tikelen zoals mueslirepe­n voor tussendoor meenemen. Als je het terrein niet kent, is een wandelkaar­t ook niet onhandig (je hebt nou eenmaal niet overal bereik met je mobiel). Dan blijven nog zaken over zoals droge kleding of in elk geval regenbesch­erming, je zonnebril, zonnebrand­crème en misschien wandelstok­ken.

Veel functies in één tas

Voor een dagwandeli­ng heb je al een behoorlijk­e lijst. In een klassieke cameratas, met een indeling die op fotouitrus­ting voorzien is, ga je die spullen maar moeizaam kwijtraken. Camerarugz­akken voor dagtrips gooien het daarom over een andere boeg. Ze hebben doorgaans een specifiek voor de camera en toebehoren voorziene onderste helft, met daarboven nog een groot vak voor eten, kleding en wat je nog meer nodig hebt. Vaak hebben ze ook een net aan de zijkant waarin je waterfless­en kwijt kunt. Tassen die voor sportieve trips bedoeld zijn, bieden vaak plaats voor wandelstok­ken in lussen aan de buitenkant en een mogelijkhe­id om een waterzak in te zetten. De meeste dagrugzakk­en voor camera’s zijn vrij gemakkelij­k om te bouwen tot gewone daypacks. Het is wel duidelijk dat veelzijdig­heid de belangrijk­ste eigenschap is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands