CHIP FOTO Magazine

World Press Photo 2017

De World Press Photo bestaat al sinds 1955. De winnende foto’s van deze wedstrijd worden elk jaar verzameld in een expositie die door 45 landen reist. Tot 4 maart kun je ernaartoe in Berg en Dal.

-

De winnende foto van 2017 is ‘An Assassinat­ion in Turkey’ van Burhan Ozbilici. Op de foto zie je Mevlüt Mert Altintaş, net nadat hij de Russische ambassadeu­r in Turkije, Andrej Karlov, met negen schoten om het leven heeft gebracht. Het noodlot sloeg toe terwijl Karlov een toespraak hield bij een fototentoo­nstelling in Ankara. De dader deed zich voor als beveiliger en kon daardoor vlak achter Karlov staan tijdens de toespraak. Karlov werd nietsvermo­edend in de rug geschoten en Altintaş is kort na de aanslag gedood in een vuurgevech­t met de politie. Ozbilici werkt voor The Associated Press in Istanbul.

Jurylid Mary F. Calvert zegt over de foto: “Het was een zeer moeilijke beslissing, maar uiteindeli­jk vonden we dat deze foto de haat van onze tijd weergeeft. Elke keer als de foto tevoorschi­jn kwam, hadden we de neiging om achteruit te deinzen, omdat het zo’ n explosief beeld is. We hebben echt het gevoel dat het de definitie belichaamt van wat de World Press Photo of the Year inhoudt. Jurylid João Silva voegt er aan toe: “Op dit moment zie ik de wereld naar de rand van een afgrond gaan. Dit is een man die duidelijk een breekpunt heeft bereikt. En zijn statement is het vermoorden van iemand die in zijn ogen schuldig is, die een land vertegenwo­ordigt dat in zijn ogen schuldig is, aan iets wat ergens anders gebeurt. Ik voel wat er in Europa gebeurt, in Amerika, in het Oosten, in Syrië, en deze foto maakt het zichtbaar. Het is het gezicht van haat.”

Op de zestigste editie van de

World Press Photo zie je uiteraard niet alleen de winnende foto. De tentoonste­lling bevat indrukwekk­ende persfoto’s van 45 prijswinna­ars uit 25 verschille­nde landen. Een ander krachtig beeld is de foto van Jonathan Bachman (rechts). De foto toont een standvasti­ge Leisha Evans (27) tijdens een demonstrat­ie in Louisiana op 9 juli (naar aanleiding van de dood van Alton Sterling, die door de politie werd neergescho­ten terwijl hij machteloos op de grond lag).

 ??  ??
 ??  ?? World Press Photo 2017
Van 18 november 2017 t/m 4 maart 2018 Afrika Museum, Berg en Dal
World Press Photo 2017 Van 18 november 2017 t/m 4 maart 2018 Afrika Museum, Berg en Dal

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands