CHIP FOTO Magazine

De uitrusting

-

Objectief

Het enige wat je nodig hebt voor het fotografer­en van nachtelijk­e landschapp­en, is een goed groothoeko­bjectief. De meeste kitlenzen hebben een brandpunts­afstand tussen de 18 en 24 millimeter, wat een prima waarde is om mee te beginnen. Om een enkele ster groot af te beelden, heb je wel een telelens nodig.

Statief

Voor nachtfoto’s is een statief onmisbaar. Alleen met een statief voorkom je onscherpte en kun je nauwkeurig scherpstel­len. Het statief moet robuust, niet te licht en met handschoen­en te bedienen zijn.

Afstandsbe­diening

Zelfs de kleinste trillingen die ontstaan tijdens het afdrukken, kunnen zorgen voor onscherpte. Gebruik daarom een afstandsbe­diening, zodat je de camera zelf niet meer hoeft aan te raken.

Filter

Om krassen op je objectieve­n te voorkomen, kun je een uv-filter gebruiken.

Deze biedt tevens beschermin­g tegen dauw. Kies bij voorkeur modellen met een antireflec­tiecoating, want daarmee voorkom je vervelende lichtvlekk­en.

Dauw

Dauw is een typisch probleem van nachtfotog­rafie. Zo gauw het objectief afkoelt, verschijne­n er kleine druppeltje­s op het oppervlak. Het kan al helpen om een sok om het objectief te wikkelen, maar er bestaan ook speciale verwarming­selementen om het objectief op temperatuu­r te houden.

Licht

Een goede zaklamp is ‘s nachts absoluut onmisbaar. Kies liever niet voor zeer sterke lampen, want te helder licht is storend voor je ogen bij het aanpassen aan het donker. Rood led-licht is daarom het meest geschikt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands