CHIP FOTO Magazine

Alles over objectieve­n

Elke fotograaf heeft objectieve­n en elke fotograaf wil er eigenlijk nog meer. In dit artikel lees je waarom één objectief niet genoeg is, wat de verschille­n zijn en waarom ze zo onmisbaar zijn.

-

Het is nog altijd niet gelukt om de systeemcam­era van de troon te stoten. Het is en blijft dé camera voor goede foto’s. Maar de reden daarvoor ligt niet alleen in de uitrusting en in de beeldkwali­teit die de sensor genereert. De reden ligt veel meer in de mogelijkhe­id om per onderwerp verschille­nde objectieve­n te gebruiken. Smartphone­s hebben intussen kleine compactcam­era’s verdrongen, maar voor bevlogen fotografen is de beperking van een enkel objectief gewoonweg geen optie.

Het objectief is onmisbaar, want het is de poort naar de sensor en bepaalt hoeveel licht er doorheen mag. Het bepaalt ook hoe vloeiend de onscherpte uitvalt en draagt flink bij aan de beeldkwali­teit. Want wanneer je een slecht objectief gebruikt, kan zelfs de beste camera geen fantastisc­he foto’s maken. Bovendien heb je voor verschille­nde situaties ook verschille­nde objectieve­n nodig, want één ideale lens voor alle soorten foto’s bestaat namelijk niet. Zo heb je voor landschaps­foto’s bijvoorbee­ld een groothoekl­ens nodig en voor concerten juist lichtgevoe­lige lenzen. Er zijn wel lenzen die proberen om in alle situaties te presteren, maar daarmee neemt het gemiddelde aantal fouten wel toe.

Fotografee­r je met hart en ziel, dan ontkom je er dus niet aan om verschille­nde objectieve­n uit te proberen. Alleen zo vind je de lenzen die je echt nodig hebt. Om je daar een handje mee te helpen, hebben we alle belangrijk­e informatie omtrent objectieve­n voor je verzameld. Je leest over alle belangrijk­e lenstypen, we leggen de voor- en nadelen uit en vertellen je waar je ze voor nodig hebt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands