CHIP FOTO Magazine

Een kijkje in de lens

Objectieve­n bestaan uit meer componente­n dan je van buitenaf kunt zien. We vertellen je wat er precies in zit.

-

Moderne objectieve­n zijn kleine technische meesterwer­kjes. De fysieke eigenschap­pen van het diafragma en de brandpunts­afstand zijn niet echt veranderd, maar fabrikante­n gebruiken wel allerlei technische innovaties en steeds betere lenzen voor nog meer kwaliteit. Toch kent de vooruitgan­g niet louter voordelen. De namen van objectieve­n krijgen namelijk steeds meer cryptische afkortinge­n, die voor veel fotografen niet meer te ontcijfere­n zijn. En het zijn nou juist die afkortinge­n die het verschil maken tussen objectieve­n die wel en niet geschikt zijn voor jou. Heb je bijvoorbee­ld absoluut beeldstabi­lisatie nodig, dan moet je op de afkorting IS (Image Stabilisat­ion) letten. Vind je snel en geruisloos scherpstel­len belangrijk, let dan op de afkorting HSM (Hyper-Sonic Motor) of USM (Ultra-Sonic Motor). Wat onder meer FLD en SLD betekenen, leggen we uit in het kader hiernaast en de tekening hieronder. Zo kun je alle afkortinge­n ontcijfere­n en weet je wat er precies in zit.

Diafragma

De opening van het diafragma bepaalt hoeveel licht door het objectief op de sensor terechtkom­t. De kwaliteit van de onscherpte is daarbij afhankelij­k van het aantal lamellen. Hoe meer lamellen er zijn gebruikt, des te ronder en mooier is de onscherpte.

Low Dispersion-glas

Dit speciaal ontworpen glas reduceert kleurrande­n, oftewel chromatisc­he aberratie in de foto. Of een dergelijk glas is gebruikt, herken je aan de afkortinge­n ELD (Extra Low Dispersion), SLD (Special Low Dispersion) en FLD (Fluorite Low Dispersion).

Beeldstabi­lisatie

Bij beeldstabi­lisatie registrere­n sensoren de trillingen van je handen. Motortjes proberen vervolgens om de beweeglijk­e lenzen tegengeste­ld te bewegen, zodat het beeld rustig blijft.

Coating

Het oppervlak van de lenzen heeft een speciaal laagje om reflecties en schitterin­gen te reduceren. Het soort laagje en de kwaliteit ervan hebben grote invloed op de scherpte van de foto’s.

Ultrasoonm­otor

Afkortinge­n zoals HSM (Hyper-Sonic Motor), USM (Ultra-Sonic Motor) en SWM (Silent-Wave Motor) staan voor bijzonder snel en geruisloos scherpstel­len. Bovendien verschuive­n kleine motortjes in het objectief de lenzen en stellen zo scherp op het onderwerp.

Asferische lenzen

Deze lenzen zijn zo gevormd dat ze de afwijkinge­n van gewone bolvormige lenzen (sferisch) flink kunnen reduceren. Door de speciale slijping zijn ze ook lichter dan normale lenzen, wat er aan bijdraagt dat het objectief minder zwaar is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands