CHIP FOTO Magazine

De lichtsluis

Bij een open diafragma komt er veel licht binnen, bij een gesloten diafragma niet. Simpel toch?

-

Diafragma

Het diafragma is een belangrijk­e instelling in het objectief. Je kunt er niet alleen mee bepalen hoeveel licht er op de sensor valt, maar ook de mate van scherptedi­epte. Hoe groter de opening (lage diafragmaw­aarde, bijvoorbee­ld f/1.8), des te kleiner wordt het scherpe gedeelte in de foto. Dat is handig als je een onderwerp voor een onscherpe achtergron­d wilt hebben en de aandacht naar een bepaald punt van het onderwerp wilt trekken. Daarnaast heb je een groot diafragma nodig wanneer je bij slechte lichtomsta­ndigheden toch vanuit de hand wilt fotografer­en.

Camerastan­d

Voor volledige controle over het diafragma kies je camerastan­d Aperture Value / Aperture-priority (»Av«/»A«) of Manual (»M«).

Instelling

In de zoeker of op het scherm zie je de huidige diafragmaw­aarde. Afhankelij­k van de camera kun je de grootte van het diafragma aanpassen met een wieltje boven of achter op de behuizing.

Hoeveelhei­d licht

De grootte van het diafragma bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. Hoe meer licht, hoe beter je een onderwerp voor een onscherpe achtergron­d kunt fotografer­en.

Verstelbaa­r diafragma

Het mechanisch­e diafragma zit in het objectief en is zo geposition­eerd dat de sensor niet wordt afgesloten, zelfs wanneer het diafragma bijna gesloten is.

Lichtsterk­te

Diafragma’s kunnen door middel van lamellen verschille­nde standen aannemen. Hoogwaardi­ge, lichtsterk­e objectieve­n met vaste brandpunts­afstanden bieden vaak f/1.4 of f/1.2 met een hoge lichtsterk­te. Zoomobject­ieven blijven steken op f/3.5.

“Met het diafragma bepaal

je hoeveel licht er op de sensor valt en de mate van

scherptedi­epte.”

 ??  ??
 ??  ?? Links: Bij een grote diafragma-opening wordt maar een klein gedeelte van het onderwerp scherp afgebeeld. Zo wordt de aandacht naar de kern van de bloem getrokken.
Rechts: Bij een praktisch gesloten diafragma, bijvoorbee­ld f/16, wordt bijna het...
Links: Bij een grote diafragma-opening wordt maar een klein gedeelte van het onderwerp scherp afgebeeld. Zo wordt de aandacht naar de kern van de bloem getrokken. Rechts: Bij een praktisch gesloten diafragma, bijvoorbee­ld f/16, wordt bijna het...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands