CHIP FOTO Magazine

Hierop moet je letten

-

Processor en werkgeheug­en

Net als bij een pc zijn twee factoren beslissend voor het werktempo van je NAS: de processors­nelheid en het werkgeheug­en. Als je alleen gegevens wilt overzetten is 1 GHz met 512 MB voldoende. Maar als je een soepele webinterfa­ce belangrijk vindt, graag beeldmater­iaal wilt bekijken vanaf de NAS of zelfs mediaserve­rsoftware zoals Plex wilt draaien, dan heb je al snel een dualcore processor en 2 GB nodig.

Welke apps?

Voor het verkassen van bestanden heb je geen bijzondere apps nodig. Maar de meeste apparaten hebben veel bredere talenten. Vaak zijn er apps beschikbaa­r, zoals een webinterfa­ce die je toegang geeft tot de mappenstru­ctuur op de

NAS of waarmee je het apparaat vanaf je smartphone kunt bedienen. Het is vaak zelfs mogelijk om foto’s van je smartphone automatisc­h te synchronis­eren naar je NAS. Je kunt natuurlijk ook mediaspele­rsoftware zoals Plex installere­n, zodat je direct vanaf de NAS naar muziekspel­ers of je tv kunt streamen.

Alle betrokken apparaten moeten dan wel DLNA ondersteun­en.

Welke harde schijven?

Een NAS staat doorgaans 24 uur per dag aan en dat merk je op de stroomreke­ning. Maar het heeft ook zijn invloed in de keuze voor een harde schijf. Een standaarde­xemplaar voor in een pc is namelijk niet echt geschikt voor zulk marathonge­bruik en de meeste fabrikante­n maken daarom speciale serverschi­jven. Bij Western Digital zijn dat schijven uit de RED-serie, terwijl Seagate zijn NAS-HDD’s Ironwolf noemt. Als je op zoek gaat naar schijven voor je nieuwe NAS kun je het beste gericht naar deze producten zoeken. Het is belangrijk dat de schijven dezelfde capaciteit hebben. Zeker in een gespiegeld­e RAID1opste­lling is de NAS anders beperkt door de capaciteit van de kleinste schijf en daarmee vergooi je mogelijk opslag. Een NAS gebruikt doorgaans Linux als besturings­systeem en de schijven zijn in het EXT2, 3 of 4-formaat. Dat houdt in dat de standaardf­ormaten van Windows en Mac niet werken in een NAS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands