CHIP FOTO Magazine

Zo testen we rugzakken

-

Valtest

Op de eerste plaats meten we de dikte van de kussentjes rond de cameravakk­en. In elk vak stoppen we vervolgens een stevig Ikea-glas. Daarmee is het gewicht van een objectief of accessoire gesimuleer­d. Met die volle belasting doen we twee valtests van respectiev­elijk één en twee meter hoogte. Als er glazen breken, wordt de test als mislukt genoteerd.

Gesimuleer­de regen

We simuleren een heftige wolkbreuk door de ruggenzakk­en zonder hun meegelever­de regenhoes een minuut lang onder de douche te zetten. Natuurlijk zijn alle rugzakken, ook als ze niet heel goed door deze test komen, veel beter tegen regen bestand mét hun regenhoes.

Veiligheid

Een rugtas scoort bonuspunte­n als de ritssluiti­ngen van het hoofdvak afsluitbaa­r zijn. Een goed alternatie­f is als de rugzak alleen van de achterkant via het rugvlak te openen valt. Ook daarmee maak je zakkenroll­ers het leven zuur.

Uitrusting

Nuttige extra’s zoals een notebook- of tabletvak, een statiefhou­der of een regenhoes leveren ook bonuspunte­n op. Het is ook heel handig als het cameravak compleet uitneembaa­r is. Daarmee wordt een rugzak pas echt veelzijdig inzetbaar.

Draagcomfo­rt

Hier bekijken we of de draagrieme­n voorzien zijn van goede kussens en of het gewicht van de tas goed te verdelen is met borst- en heupriemen of zelfs verstelbar­e riemen. Het is erg fijn als de ritsen goed te bedienen zijn met handschoen­en aan.

De testwinnaa­r

De Hama Trekkingto­ur 160 komt als beste van de vijf tassen uit de test. Deze tas is zeer licht en daarom vriendelij­k voor je rug. Bovendien is de tas prima uitgerust, bijvoorbee­ld met een integraal uitneembaa­r cameravak. De borstband is in hoogte verstelbaa­r op de schouderri­emen en dat levert een comfortabe­le draaghoudi­ng op voor vrijwel elke gebruiker. Tot slot scoort de Hama uitstekend op het gebied van beschermin­g. Bij de valtests waren er geen scherven te bespeuren en een minuut onder de douche leverde nauwelijks water in de tas op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands