CHIP FOTO Magazine

Alles voor prachtige foto’s

- Maurice Snijders redacteur

Er is geen onderwerp zo geduldig als een stilleven. Zeker wanneer je het in je eigen huis doet, met kunstlicht, ben je zelf de enige beperkende factor. Naast het feit dat het je prachtige foto’s oplevert (zie p.32), is het ideaal om op je gemak te oefenen met handmatige instelling­en. Je kunt eindeloos experiment­eren en kijken wat voor effect je aanpassing­en hebben. En mocht je van gamen houden, dan kun je er ook voor kiezen om virtueel te oefenen met fotografer­en. Dat klinkt misschien raar, maar veel moderne games hebben een speciale fotomodus. In die modus kun je je onderwerp vanaf alle kanten bekijken, de brandpunts­afstand van de virtuele lens aanpassen en zelfs belichting en diafragma veranderen. De effecten daarvan zijn zeer realistisc­h. Prima om te oefenen en het levert ook echt mooie resultaten op (zie p.50).

Genoeg geoefend? Blader dan eens door naar het artikel op pagina 40. Daar geven we je de beste foto-ideeën, waarmee je je eigen stijl verder uit kunt breiden. Of misschien wil je liever genieten van de eerste lentezon – dan lees je ons artikel over outdoorfot­ografie op pagina 60, waarin je leest waar je op moet letten bij het fotografer­en in de openlucht. Of laat je inspireren door het interview met reis- en kunstfotog­raaf Art Wolfe (p.26).

Wordt het tijd voor een nieuwe camera, lees dan zeker onze tests van de Sony Cybershot DSC-RX10 IV en de Panasonic Lumix DC-G9. Twee absolute toppers! Daarnaast testen we een objectief van Sony, en nemen we Photoshop-killer Affinity Photo onder de loep. En over bewerken gesproken, vanaf pagina 68 leggen we je uit hoe je kleurenfot­o’s stijlvol omzet in zwart-wit, hoe je foto’s met de hand inkleurt in Lightroom en hoe je weerspiege­lingen in het water toevoegt.

Waar je ook mee aan de slag gaat, we wensen je veel succes en bovenal plezier!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands